Γιάννης ΔελόγλουΓιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Καστανιά-Ημαθίας. Εκδρομείς από διάφορες πόλεις τής Ελλάδας και του Εξωτερικού, Έλληνες από κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που επαναπατρίστηκαν και ακολουθούν ακόμα το Παλαιό Ημερολόγιο, κατασκήνωσαν στα υψώματα του Βερμίου πέριξ της Ιεράς Μονής τής Παναγίας Σουμελά, για να προσκυνήσουν την Παναγία και να προσευχηθούν για την Κοίμησή της.

Εκατοντάδες πιστών κάθε ηλικίας γιόρτασαν το δικό τους έθιμο μετά τη Θεία Λειτουργία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων με πλήθος ιερέων, τον πρωτοψάλτη Βασίλειο Φωτιάδη στο δεξιό αναλόγιο και τον ιεροψάλτη Ιωάννη Κοτσάμπαση στο αριστερό αναλόγιο.

Αρνιά αφιερωμένα στην μεγάλη γιορτή τής Ορθοδοξίας, σφάχτηκαν, κατά το έθιμο, και στη συνέχεια πλούσια ποικιλία εδεσμάτων και ποτών στόλισαν τα τραπέζια των προσκυνητών εκδρομέων, που διασκέδασαν το υπόλοιπο τής άγιας ημέρας.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά Γεώργιος Τανιμανίδης επικεφαλής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου συνπροσευχήθηκαν με το εκκλησίασμα και αντάλλαξαν ευχές αγάπης.

Ο Άγιος Πατέρας και Δεσπότης κ. Παντελεήμων στο Θείο Κήρυγμά του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεν είναι μόνο οι Άγγελοι, οι οποίοι χαρούμενοι συνοδεύουν την Πανάγια ψυχή στο ουράνιο κατοικητήριό της, για να συναντήσει τον υιό της και Βασιλέα του κόσμου Ιησού Χριστό. Είμαστε και όλοι εμείς τα πνευματικά της τέκνα, οι πιστοί μαθητές τού υιού της, που σε κάθε εποχή τη συνοδεύουμε ευλαβικά καθώς ανεβαίνει από τη γη στον ουρανό. Δεν θλιβόμαστε την απώλειά της γιατί ζούμε την Παρουσία τής Παναγίας μας στην ιστορία μας, στην ιστορία τού Γένους μας, στην ιστορία των προγόνων μας, στην ιστορία των πατέρων μας. Δεν θλιβόμαστε για την απουσία της από τον κόσμο γιατί αισθανόμαστε την Παρουσία τής Παναγίας μας στην καθημερινότητά μας, δίπλα μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας, γι’ αυτό και έχουμε στα χείλη μας σε κάθε στιγμή και ανάγκη το δικό Της γλυκύτατο και προσφιλέστατο όνομα. Δεν απελπιζόμαστε για τον χωρισμό γιατί βιώνουμε την πραγματικότητα την οποία ψάλουμε στο Απολυτίκιο τής εορτής τής Κοιμήσεως της, ότι «Εν τη Κοιμίσει τον κόσμο ου κατέλειπες Θεοτόκε», γιατί νιώθουμε την παρουσία τής Παναγίας μέσα στην ψυχή μας να μας στηρίζει και να μας ενισχύει, όταν απαγοητευόμεθα από όσα μας συμβαίνουν στη ζωή μας και από όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας, νιώθουμε να μας φωτίζει όταν τα νέφη των πειρασμών συσκοτίζουν το χώρο μας. Νιώθουμε να παίρνει στα χέρια της το τιμόνι τής ζωής μας και να μας οδηγεί προς τον υιό της όταν τα κύματα των προβλημάτων και των θλίψεων, των ιστορικών συγκυριών και των προσωπικών μας περιπετειών κλειδωνίζουν τον κάλαθο της υπάρξεώς μας. Για όλους εμάς τα πιστά και αφοσιωμένα τέκνα, τα οποία συνδέσαμε την ζωή μας και την ιστορία τού Γένους και τής Πατρίδος μας με την Υπεραγία Θεοτόκο, με την στοργική μητέρα και την Υπέρμαχο Στρατηγό, με την γλυκυτάτη παρηγορία και την ακαταίσχυντη προστασία της, η Κοίμησή της δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά αιτία χαράς, αιτία αγαλλιάσεως, αιτία πνευματικής ευφροσύνης. Γι’ αυτό και σήμερα και με το παλαιό ακόμα εορτολόγιο ανηφορήσαμε όλοι και ανηφορήσατε και εσείς ευλαβικά Πόντιοι από όλο τον κόσμο στο Ιερό αυτό Όρος τής Παναγίας μας της δικής μας Παναγίας, τής Σουμελιώτισσας, για να την προσκυνήσετε. Ανηφορήσατε εδώ στο όρος Βέρμιο στο ιερό της Κατοικητήριο, για να προσκυνήσετε τη θαυματουργική Εικόνα της. Για να της εμπιστευτείτε τα αιτήματά σας, για να της επαναβεβαιώσετε την αγάπη και τον σεβασμό σας. Ανηφορήσατε εδώ, για να της ψιθυρίσετε τα ονόματα των πατέρων μας, που σας δίδαξαν από μικρά παιδιά την τιμή και την ευλάβεια προς Εκείνη, που ήταν η δόξα τους τις ημέρες τής δόξας τού Ελληνικού Πόντου. Που ήταν η καταφυγή τους στις ώρες τις σκληρές και τις δύσκολες τής σκλαβιάς και των διωγμών που ήταν η απαντοχή και η σχέση τους τις ημέρες τής φυγής από τις προγονικές εστίες, για να την παρακαλέσετε και να την παρακαλέσουμε όλοι μαζί να έχει σχέση γι’ αυτούς την ώρα της κρίσεως τού υιού της.»

Μετά το πέρας τής Θείας λειτουργίας μουσικά σχήματα και χορευτικά σύνολα διασκέδασαν μέχρι τις βραδινές ώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ