Η πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά Σάρα Βάγκενκνεχτ αποχωρεί επικαλούμενη λόγους υγείας από την πρώτη γραμμή της πολιτικής. Είχε επικρίνει ξεκάθαρα τη μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.Την Κυριακή η Σάρα Βάγκενκνεχτ είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από την ηγεσία του κινήματος «Ξεσηκωθείτε» και χθες ενημέρωσε την ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά ότι δεν πρόκειται το φθινόπωρο να είναι ξανά υποψήφια πρόεδρός της. Ως λόγους η πιο δημοφιλής πολιτικός του κόμματός της προβάλλει αρρώστια, στρες και υπερκόπωση. Αν και εκφράζονται αμφιβολίες για το αν πράγματι αυτές είναι οι μοναδικές αιτίες για την αποχώρησή της από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, γεγονός είναι ότι για σχεδόν δύο μήνες τώρα η Σάρα Βάγκενκνεχτ απουσίαζε από κάθε δημόσια εκδήλωση, ακόμη και από το πρόσφατο κομματικό συνέδριο.

Αντιπαράθεση με την ηγεσία του κόμματος

Η πολιτικός που ηγείται της αριστερής πτέρυγας του κόμματος βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της Αριστεράς. Αντί για το άνοιγμα σε νέους αριστερούς ψηφοφόρους των αστικών κέντρων που επιδιώκει η ηγεσία, η κ. Βάγκενκνεχτ στοχεύει στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της αριστεράς – τους ανέργους, χαμηλόμισθούς, ηλικιωμένους. Σύμφωνα με εκτίμησή της, πολλοί από αυτούς έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια προς το λαϊκίστικο και ξενοφοβικό κόμμα Ενναλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ επιδίωξε να κερδίσει ξανά τους απογοητευμένους από την αριστερά πολίτες τόσο με μια αυστηρότερη πολιτική στο προσφυγικό όσο και με τη δημιουργία του κινήματος «Ξεσηκωθείτε» πριν μισό περίπου χρόνο. Και οι δύο επιλογές προκάλεσαν αρνητικά σχόλια στην ηγεσία του κόμματος.

Διαφωνία με ΣΥΡΙΖΑ

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ είναι άλλωστε αυτή η πολιτικός του κόμματος Η Αριστερά που σχεδόν απροκάλυπτα επέκρινε τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλε αποφασιστικά ώστε η ΚΟ να καταψηφίζει στη βουλή τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας. Συνέπεια αυτής της στάσης είναι οι σχέσεις των δύο, επισήμως αδελφών κομμάτων, να έχουν σχεδόν παγώσει.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ