Βαγγέλης Πάλλας – Δημοσιογράφος -εφημερίδα  ΧΑΡΑΥΓΗ.

Συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ

Στην κοινή θέση ότι υπάρχει ανάγκη για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας το Νοέμβριο επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020 κατέληξαν οι Πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημή­τρης Χριστόφιας σε κοινή συνάντη­ση που είχαν το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγμα­τοποιήθηκε στο πλαίσιο προγεύ­ματος εργασίας και σε αυτήν συμμε­τείχαν ο Πρόεδρος Χριστό­φιας, ο Πρόεδρος του Ευρω­παϊκού Συμβου­λίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Υπήρξε κοινή αντίληψη των τεσσάρων για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημο­σιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2014-2020 κατά τη διάρκεια του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο κ. Ρομπάι για τις 22 και 23 Νοεμ­βρί­ου με αποκλειστικό θέμα το ΠΔΠ.  Η συνάντηση των τεσσάρων είχε συντονιστικό χαρακτήρα και προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ.Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ΠΔΠ καθορίζει τις κοινοτικές πληρωμές στα 987 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το προτεινόμενο ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

 

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης  Χριστόφιας παρέστη και μίλησε στις 14 Νοεμβρίου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), στη Λευκωσία.

Στο χαιρετισμό  του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι  το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός αυτός είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόοδο και την ανάπτυξη μιας χώρας όπως η Κύπρος. Η Κύπρος, δυστυχώς, δεν μπορούσε εκ  των πραγμάτων, με τις διαστάσεις που  έχει πάρει  αυτή η κρίση, να παραμείνει ανεπηρέαστη.

Στην περίπτωση της Κύπρου το πρόβλημα πήρε τις σημερινές διαστάσεις λόγω της υπερβολικής έκθεσης του τραπεζικού τομέα στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία εν γένει».

Δυστυχώς, η ελλιπής εποπτεία του κρίσιμου αυτού τομέα οδήγησε τα πράγματα να διολισθήσουν και να συμπαρασύρουν την οικονομία του τόπου στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Εκτός των λεγομένων αγορών και χωρίς προοπτική δανεισμού για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχουμε προσφύγει στο μηχανισμό για να καλύψουμε  τα δισεκατομμύρια των αναγκών του τραπεζικού συστήματος. Η κυπριακή οικονομία έχει γερές βάσεις και με σωστές κινήσεις μπορεί να ανακάμψει».

Εξακολουθούμε με σοβαρότητα να εμμένουμε στη θέση ότι η Κύπρος με το μέγεθος της οικονομίας της και με τις προοπτικές που έχουμε διανοίξει στο τομέα των υδρογονανθράκων μπορεί με ισορροπημένα μέτρα, που θα εξυγιάνουν τον τραπεζικό τομέα και τα δημόσια οικονομικά να βγει δυνατή μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η προοπτική του φυσικού αερίου αποτελεί τη σημαντικότερη προοπτική για τον τόπο τα τελευταία πενήντα χρόνια», είπε, καλώντας «όλους να σταματήσουν την παραφιλολογία και τις αχρείαστες αντιπαραθέσεις γύρω από το κορυφαίο αυτό εθνικό κεφάλαιο, γιατί μόνο ζημιά δημιουργούν».
ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή αντιπροσώπευσε στις 20 Νοεμβρίου την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Βαρόνη Catherine Ashton, στον τακτικό Πολιτικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνάντηση πραγμα­τοποιήθηκε στο Στρασβούργο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjørn Jagland, και ο νυν Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών, Υπουργός Εξωτερικών της Ανδόρρας κ. Gilbert Saboya Sunyé.
Η κα Μαρκουλλή πραγματοποίησε, επίσης, στο Στρασβούργο σειρά διμερών επαφών με τους ανώτατους αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Πρόεδρο και μέλη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρω­πίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, η κα Μαρκουλλή πραγματοποίησε συνά­ντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjørn Jagland, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Nils Muižnieks και τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ κ. Dean Spielmann, καθώς και με άλλα μέλη του Δικαστηρίου. Στις συναντήσεις αυτές η Υπουργός συζήτησε σημαντικά θέματα συνεργασίας και σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κα Μαρκουλλή και οι συνομιλητές της επαναβεβαίωσαν το άριστο των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης και επανέλαβαν την έντονη πολιτική τους βούληση για συνέχιση των σχέσεων αυτών στο ίδιο επίπεδο.Η Υπουργός Εξωτερικών παρέστη επίσης σε δεξίωση προς τιμήν της στην πρεσβευτική κατοικία στην οποία παρευρέθηκαν η Επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, ο Υπουρ­γός Εξωτερικών της Ανδόρρας, ο Πρόεδρος και μέλη του ΕΔΑΔ, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

29 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου εξέδωσε στις 15 Νοεμβρίου γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από τη 15η Νοεμβρίου 1983, ημερομηνία κατά την οποία η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο της πο­λιτικής τους για μονιμοποίηση και νο­μιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, προ­χώρησαν στη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους κα­ταδικάστηκε άμεσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσα από το Ψήφισμα 541 το οποίο χαρακτήρισε την ενέργεια ως νομικά άκυρη, ζήτησε την άμεση απόσυρση της, κάλεσε όλα τα κράτη να μην ανα­γνωρίσουν κανένα άλλο Κυπριακό κράτος και να σεβαστούν την κυριαρ­χία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιό­τητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, το Ψήφισμα 550, επαναβε­βαιώνοντας το Ψήφισμα 541, καταδί­κασε τις περαιτέρω αποσχιστικές ενέργειες όπως η παράνομη και νομι­κά άκυρη «ανταλλαγή Πρέσβεων» μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδο­κράτους και κάλεσε όλα τα κράτη όπως μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο υποβοηθήσουν τη λεγά­μενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» την οποία χαρακτηρίζει ως αποσχιστική οντότητα.

Τα πιο πάνω επαναβεβαιώνονται έκτοτε μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία καθορί­ζουν επίσης με σαφήνεια ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα Κυπριακό κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγέ­νεια και μία και μόνη διεθνή προσωπι­κότητα, με κατοχυρωμένη την ανε­ξαρτησία και την εδαφική του ακεραιό­τητα, με δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπον­δίας».

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων

Στο πλαίσιο της σημερινής Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης των Συνδικάτων, οι Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ενώνουν τη φωνή τους μαζί με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), αξιώνοντας μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και υπόσκαψη του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου ανάπτυξης.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΣΕΚ στη Λευκωσία, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, μιλώντας εκ μέρους των συντεχνιών που μετέχουν, ανέφερε ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου εκφράζει την έντονη αντίθεση του στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στις πλείστες χώρες της Ευρώπης σύροντας τους εργαζόμενους και τα μη προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού στην φτώχεια και την εξαθλίωση”.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι για κοινή δράση, υπέρ της πρακτικής των εργατικών και κοινωνικών συμφερόντων, είπε, αντιτασσόμαστε στις πολιτικές σκληρής λιτότητας που προωθούνται μέσω του δημοσιονομικού συμφώνου και επιβάλλονται μέσω τρόικας, φτωχοποιώντας τους μισθωτούς και την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

“Σε τούτη τη δύσκολη περίοδο της βαθειάς οικονομικής ύφεσης ζητούμε από τις Κυβερνήσεις των χωρών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ευθυγραμμίσουν τις αποφάσεις τους με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με σεβασμό στον Κοινωνικό Διάλογο και στη συλλογική διαπραγμάτευση”.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που μετείχαν στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Νίκος Μωυσέως δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο επιδώσαμε υπόμνημα με τις θέσεις του συνδικαλιστικού Κινήματος. Αναλύσαμε τις θέσεις μας, ανταλλάξαμε απόψεις γι’ αυτά τα θέματα και μας έγινε ανάλυση για το πού βρισκόμαστε στο διάλογο με την Τρόικα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ