Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου στη δίνη των εντάσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον. Περιορισμένη η επίδραση των μέτρων της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.Νέο ιστορικό χαμηλό σημειώνει σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα με πιέσεις και απειλές κατά της Τουρκίας.

Το τουρκικό χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4% και η επίδραση των εξαγγελιών της κεντρικής τράπεζας, η οποία εγγυήθηκε την ρευστότητα στις τράπεζες της χώρας, είχε περιορισμένη επίδραση στις ισοτιμίες, παρότι η κεντρική τράπεζα έριξε στην αγορά έξι δις δολάρια και χρυσό αξίας ακόμη 3 δις δολαρίων.

Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για 346 λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων μεταδίδονται ειδήσεις με στόχο να προκαλέσουν πανικό και να χειραγωγηθούν οι αγορές. Με νέα ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζεται ότι πρόκειται για επιχείρηση που είναι μέρος του οικονομικού πολέμου που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τονίζεται πως στη χθεσινή ομιλία του προέδρου Ερντογάν δεν τίθεται πουθενά θέμα μπλoκαρίσματος καταθετικών λογαριασμών.

Η Άγκυρα σηκώνει το γάντι του Τραμπ

Χθες αργά το βράδυ και ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε ανακοινώσει πως δεν κινδυνεύουν οι καταθετικοί λογαριασμοί ούτε τίθεται θέμα μετατροπής των λογαριασμών συναλλάγματος σε τουρκική λίρα, απαντώντας σε σχετικές φήμες.

Η Άγκυρα σηκώνει το γάντι που έριξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του ο Ταγίιπ Ερντογάν. «Βλέπουμε το παιχνίδι σας και δεν θα παραδοθούμε», επισήμανε ο τούρκος πρόεδρος. Η κρίση που προκαλεί ελεύθερη πτώση στην αξία της τουρκικής λίρας και πλήττει την τουρκική οικονομία τώρα έχει επιπτώσεις και στις διεθνείς αγορές.

Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιες θα είναι οι αντοχές των τραπεζών και της τουρκικής οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που επιστρέφει δριμύτερο το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, με το οποίο η Τουρκία έχει σημαντικές οικονομικές συναλλαγές.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ