Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας για μια άτυπη συνεργασία αποκλειστικά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σηματοδοτείται αλλαγή στάσης στο Brexit.Το αποτέλεσμα των εκλογών ωθεί εκ των πραγμάτων την Τερέζα Μέι να μετριάσει τη σκληρή στάση που είχε υιοθετήσει όσον αφορά τo Brexit. «Με το νέο υπουργικό συμβούλιο η Μέι σηματοδοτεί soft Brexit» είναι ο κύριος τίτλος των Times. Σε ανάλογο κλίμα κινούνται οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές αλλά και οι αγορές. Ενδεικτική είναι η αποκατάσταση της τιμής της στερλίνας στα προ των εκλογών επίπεδα. Μια σειρά παράγοντες συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτος και βασικότερος είναι το μήνυμα των ψηφοφόρων, οι οποίοι όχι μόνο δεν έδωσαν στην Τερέζα Μέι ευρεία πλειοψηφία, αλλά της αφαίρεσαν και την αυτοδυναμία. Κατά δεύτερο λόγο πρόκειται για την αναβάθμιση του Ντἐμιαν Γκριν, υπουργού Εργασίας, στο ρόλο του υπερπουργού, δεύτερο τη τάξει, μετά την Πρωθυπουργό. Ο κ. Γκρίν είναι από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης και τάχθηκε υπέρ του Remain στο Δημοψήφισμα.

Παράλληλα, στο τιμόνι της Οικονομίας, διατηρείται ο επίσης φιλοευρωπαίος Φίλιπ Χάμοντ. Και οι δύο θεωρούν ότι η παραμονή στην ενιαία αγορά και την τελωνιακή ένωση είναι η μόνη λύση για την διασφάλιση της οικονομικής ευημερίας της Βρετανίας.

Καλοδεχούμενη η αλλαγή στάσης

Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ μετατρέπεται από κλειστό και μυστικοπαθές μπούνκερ που ήταν έως τώρα, λόγω της απομονωτικής πολιτικής των δύο πρώην πρωθυπουργικών συμβούλων, σε ανοιχτό φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και διαβουλεύσεων υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών. Οι τελευταίοι έσπευσαν να ζητήσουν συνάντηση με την Πρωθυπουργό και επανέλαβαν ότι ενδεχόμενο σκληρό διαζύγιο με την ΕΕ θα φέρει την βρετανική οικονομία προ αδιεξόδου.

Το γενικό κλίμα που επικρατεί μετά τις εκλογές και το φιάσκο της κ. Μέι συντείνει στο ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο στρέφεται προς μια πιο μετριοπαθή γραμμή όσον αφορά τη διαπραγμάτευση. Τα μηνύματα φαίνεται να τα λαμβάνουν υπ΄ όψιν οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Γκίντερ Έτινγκερ, του Γερμανού Επιτρόπου επί του Προϋπολογισμού, ότι η αλλαγή στάσης της Βρετανίας είναι καλοδεχούμενη.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ