Νέα δεδομένα για το Brexit καταθέτει η Τερέζα Μέι στους ηγέτες της Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να διασφαλίσει παράταση του άρθρου 50 έως την 30η Ιουνίου.Ανάμεσα στα νέα δεδομένα συγκαταλέγονται οι συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα για την εξεύρεση κοινής πρότασης αποχώρησης και μελλοντικών σχέσεων με την Ευρώπη. Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται σήμερα με την συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και του σκιώδους ομολόγου του Τζον Μακ Ντόνελ.

Επίσης, η Πρωθυπουργός δεν αποκλείει την συμμετοχή της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές, δεσμευόμενη ότι η χώρα της δεν θα θέσει εμπόδια στην ψήφιση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού ή άλλων θεμάτων που αφορούν το μέλλον της ΕΕ.

Δια νόμου η απαγόρευση Brexit χωρίς συμφωνία

Εν τω μεταξύ, από σήμερα είναι νόμος του κράτους η πρόταση δύο βουλευτών των μεγάλων κομμάτων, ο οποίος απαγορεύει την έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία. Πρόκειται για σημαντική νίκη της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας της Βουλής, μια εξέλιξη που προκάλεσε οργισμένες δηλώσεις των οπαδών του σκληρού Brexit.

Παρά τις κραυγές των φανατικών, οι βουλευτές αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των συναντήσεων της κ. Μέι σε Βερολίνο και Παρίσι. Ειδικά δε αυτής με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, του γερακιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τον αποκαλούν που είναι σίγουρο πως θα κάνει πολύ δύσκολη την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της νέας παράτασης που ζητά το Λονδίνο. Αν αυτή θα είναι για τρείς μήνες ή για ένα χρόνο, όπως επιθυμεί ο Ντόναλντ Τουσκ είναι στην ευχέρεια των ηγετών. Αν και πολλοί εξ αυτών συμφωνούν με την μακρά παράταση, έως ότου η Βρετανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην μετά-brexit εποχή, με καθεστώς που να την κρατά πολύ κοντά στην Ευρώπη.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ