Η καγκελάριος τηλεφώνησε στο νέο πρωθυπουργό και ευχαριστεί τον απερχόμενο για την «εμπιστευτική» τους συνεργασία. Το Βερολίνο ελπίζει ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη «μεγάλη επιτυχία» της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο μπρίφινγκ της Δευτέρας στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η καγκέλαριος εξέφρασε την επιθυμία «να έχει μαζί του μια στενή, φιλική συνεργασία όπως αυτή συνάδει με τη στενή φιλία και εταιρική σχέση με την Ελλάδα». Η γερμανική κυβέρνηση εύχεται σύμφωνα με τον κ.Ζάιμπερτ «να εξελιχθούν τα πράγματα θετικά στην Ελλάδα προς όφελος των ελλήνων πολιτών που επωμίσθηκαν τα τελευταία χρόνια μεγάλα βάρη.»

«Παράλληλα», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος «ευχαριστεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του που κατάφεραν ακόμη και σε απαιτητικές χρονιές να διατηρήσουν στη συνεργασία τους πάντα μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης.» Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα της Αθήνας και των Σκοπίων που οδήγησε στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. «Ελπίζουμε», είπε ο κ. Ζάιμπερτ «ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτή τη θετική διαδικασία ομαλοποίησης» των σχέσεων των δύο χωρών.

Ελάφρυνση του χρέους και Leopard 2 στην Κύπρο

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και πιθανές ελαφρύνσεις του, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στο ίδιο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Eurogroup, όπου όπως είπε τέτοιου είδους ζητήματα θα συζητηθούν «εν ευθέτω χρόνω». Τέλος, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ρωτήθηκε για δημοσιεύματα ελληνικών μίντια που υποστηρίζουν πως η Τουρκία μετέφερε μυστικά 42 τεθωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει αυτή την είδηση, απάντησε η εκπρόσωπος του υπουργείου. Άλλωστε, αρμόδιο να απαντήσει δεν είναι το γερμανικό αλλά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Επίσης, η ίδια εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινήσει κατά πόσο η Τουρκία έχει το δικαίωμα να μεταφέρει Leopard 2 στα κατεχόμενα, αν δηλαδή η μεταφορά είναι συμβατή με τη γερμανική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τους όρους που τίθενται για την εξαγωγή όπλων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ