Η ιταλίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους πληγέντες ότι θα βρει «πάση θυσία τα αναγκαία χρήματα» για να βοηθήσει. Έγκριση μέτρων στήριξης δρομολογεί η κυβέρνηση.H Τζόρτζια Μελόνι επέστρεψε νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματίσει από την Σύνοδο Κορυφής της G7 της Ιαπωνίας και επισκέφθηκε την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, όπου η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 15 άνθρωποι και να προκληθούν τεράστιες ζημιές. Καταστροφές οι οποίες, μέχρι τώρα, ξεπερνούν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, 34.000 αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μέχρι σήμερα το βράδυ, αναμένεται να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους περίπου 10.000. «Θα δώσουμε αποζημιώσεις και θα προωθήσουμε με κάθε τρόπο την ανοικοδόμηση. «Θα βρούμε πάση θυσία τα αναγκαία χρήματα» είπε στους πληγέντες η Μελόνι. Αύριο στην Ρώμη πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση σημαντικών μέτρων στήριξης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, με αναφορά στις όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον Τζάια, ο οποίος είναι από τα κύρια στελέχη της Λέγκα, πρέπει με κάποιο τρόπο να ασφαλιστεί όλη η ιταλική επικράτεια ώστε να καταβάλλεται αυτομάτως αποζημίωση όταν μεγάλες περιοχές πλήττονται από πλημμύρες κατολισθήσεις ή σεισμούς.

Είναι σαφές ότι ενώ μέχρι τώρα η όλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση, την άναρχη δόμηση και τον ελλιπή καθαρισμό των ποταμών έμοιαζε κάτι το απόμακρο και κάποιες φορές δυσνόητο μετά από την βιβλική αυτή καταστροφή της Εμίλια Ρομάνια, η όλη υπόθεση έχει λάβει άκρως συγκεκριμένη και επείγουσα μορφή.

«Οι αποζημιώσεις πρέπει να αγγίξουν οπωσδήποτε το 100%, διότι πολύς κόσμος έχασε το σπίτι και την δουλειά του», δήλωσε ο περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια Στέφανο Μπονατσίνι. Και ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν συμπλήρωσε: «Αυτή την στιγμή, πρέπει να ξεπερασθεί κάθε πολιτική διαφορά και να συνεργαστεί η συντηρητική κυβέρνηση με την προοδευτική τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι οι κάτοικοι πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν-όσο πιο γρήγορα γίνεται- στην γνώριμη, καθημερινή ζωή τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ