Είναι η πρώτη γυναίκα που “σφύριξε” ντέρμπι και τελικό Σούπερκαπ. Μετά από τρία χρόνια στη Μπούντεσλιγκα η Μπιμπιάνα Στάινχαους αποφάσισε να κρεμάσει τη σφυρίχτρα της, χωρίς να αποχωριστεί τελείως το ποδόσφαιρο.Το σκέφτηκε καλά; Έτσι φαίνεται. “Στη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, όπως όλος ο κόσμος, έκανα κι εγώ κάποιες σκέψεις με αποτέλεσμα να επαναξιολογήσω ορισμένα πράγματα” έλεγε προ ημερών η Μπιμπιάνα Στάινχαους. Συμπέρασμα: “Αποφάσισα να τερματίσω την καριέρα μου. Όταν έρθει η ώρα θα αναφερθώ πιο αναλυτικά στους λόγους που με οδήγησαν στην απόφαση αυτή”. Τελευταίος αγώνας για τη διεθνή διαιτητή και άξιος επίλογος σε μία μεγάλη καριέρα ήταν ο φετινός τελικός του Σούπερκαπ ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Έπαινοι για την Μπιμπιάνα Στάινχαους, μετά το παιχνίδι, από τον προπονητή των Βαυαρών Χάνσι Φλικ, που έλεγε ότι “η παρουσία της έχει σφραγίσει το γερμανικό ποδόσφαιρο, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά”.

Εγκώμια και από τον πρόεδρο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB) Φριτς Κέλερ: “Το γερμανικό ποδόσφαιρο θα στερηθεί όχι μόνο μία εξαιρετική διαιτητή, αλλά και μία ξεχωριστή προσωπικότητα, που ήταν πρωτοπόρος σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο”. Αστυνομικός με καταγωγή από την Κάτω Σαξονία, η Μπιμπιάνα Στάινχαους ήταν η πρώτη- και μοναδική μέχρι σήμερα- γυναίκα, που διηύθυνε μεγάλους αγώνες στην πρώτη κατηγορία της Μπούντεσλιγκα. Είχε προηγηθεί μία εντυπωσιακή πορεία: Το 1999 αρχίζει να σφυρίζει αγώνες γυναικείου ποδοσφαίρου, αλλά και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες των ανδρών. Από το 2007 δίνει το παρών στη δεύτερη κατηγορία των ανδρών και τα τελευταία τρία χρόνια σφυρίζει στα σαλόνια της Μπούντεσλιγκα.

Πολλοί ήταν αυτοί, εντός και εκτός συνόρων, που πρόσεξαν τη Μπιμπιάνα Στάινχαους περισσότερο για την εμφάνισή της. Σύντομα αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν και τις ικανότητές της, όχι μόνο στην ορθή τήρηση των κανονισμών, αλλά και στη διαχείριση των αγώνων, ακόμα και στη συνεννόηση με “δύσκολες περιπτώσεις” όπως ήταν παλαιότερα ο Γάλλος Φρανκ Ριμπερί- εμβληματικός παίκτης, αλλά και εκρηκτικός χαρακτήρας με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου.

Αποχώρηση για “προσωπικούς λόγους”;

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) η Μπιμπιάνα Στάινχαους εγκαταλείπει τα γήπεδα στα 41 της χρόνια για προσωπικούς λόγους, καθώς, τα τελευταία χρόνια διατηρεί δεσμό με τον παλαίμαχο Άγγλο διαιτητή Χάουαρντ Γουέμπ, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Αλλά είναι πράγματι αυτός ο λόγος; Τη Δευτέρα η ίδια η Μπιμπιάνα αιφνιδιάζει τους ποδοσφαιρόφιλους, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, διευκρινίζοντας ότι τελικά θα συνεχίσει να εργάζεται ως βοηθός διαιτητής βίντεο (VAR), αποδεχόμενη σχετική πρόταση που της έκανε ο πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας του DFB Λουτς Μίχαελ Φρέλιχ.

Για τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit όλα αυτά δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Από τη στιγμή που συνεχίζει ως βοηθός διαιτητής- δουλειά που επίσης απαιτεί πολύ χρόνο- οι προσωπικοί λόγοι μάλλον δεν ευσταθούν ως αιτιολογία για να κρεμάσει τη σφυρίχτρα της, εκτιμά ο αρθρογράφος και ανασκαλίζει κάποιες λεπτομέρειες από το παρελθόν. Για παράδειγμα ότι στην περίοδο 2015/16 η Μπιμπιάνα είχε συγκεντρώσει την καλύτερη βαθμολογία από όλους τους διαιτητές της χώρας, αλλά δεν προήχθη στην Μπούντεσλιγκα, σε αντίθεση με άρρενες συναδέλφους που είχαν χειρότερη βαθμολογία. Κι επειδή στη διαιτησία οι γυναίκες είναι “λιγότερες από ό,τι στο Βατικανό”, όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, εκφράζονται υπόνοιες ότι η αιφνιδιαστική αποχώρηση δεν οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, αλλά σε διαφορετικά κίνητρα. Μήπως κάποιοι θέλησαν να ξανανοίξουν παλιούς λογαριασμούς,

Πρότυπο για τις νέες γυναίκες

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, γράφει η Die Zeit, είναι αδιαμφισβήτητο ότι “η Στάινχαους έχει επιτύχει ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη Μπούντεσλιγκα. Έδωσε κίνητρο στα κορίτσια να ασχοληθούν κι εκείνα με τη διαιτησία. Στις ερασιτεχνικές κατηγορίες σφυρίζουν όλο και περισσότερες γυναίκες, για τις οποίες όλο και πιο σπάνια ακούγονται ανόητα σχόλια. Είναι και αυτό ένα επίτευγμα της Στάινχαους”.

Τα τελευταία χρόνια η Μπιμπιάνα Στάινχαους έδινε το παρών και σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του γυναικείου ποδοσφαίρου. Τον Ιούνιο του 2019 έκανε “πρεμιέρα” και στο Μουντιάλ των γυναικών, διευθύνοντας το παιχνίδι Γαλλίας-Νορβηγίας. Στη διαιτητική ομάδα συμμετείχε την ημέρα εκείνη και μία Ελληνίδα, η Χρύσα Κουρομπύλια.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Die Zeit)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ