Ο Μάριο Ντράγκι έχει φιλόδοξα σχέδια: Με χιλιάδες εθελοντές και αντικατάσταση υπευθύνων επιδιώκει να λήξει η επιχείρηση προστασίας του πληθυσμού ως το καλοκαίρι.Στην βορειοανατολική περιφέρεια Άνω Αδίγη της Ιταλίας σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανατρέπει ριζικά την στρατηγική για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Πρώτα αντικατέστησε τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, καθιστώντας σαφές ότι χιλιάδες εθελοντές (τουλάχιστον 15.000 στο σύνολο) θα πρέπει να βοηθήσουν άμεσα στην διαδικασία εμβολιασμού. Και αμέσως μετά ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αντικατέστησε και τον ειδικό Επίτροπο για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φεύγει ο Ντομένικο Αρκούρι, που είχε επιλεγεί από τον Τζουζέπε Κόντε, και στη θέση του αναλαμβάνει καθήκοντα ο στρατηγός Φραντσέσκο Πάολο Φιλιουόλο: Ένας στρατιωτικός με σημαντική εμπειρία διοίκησης των ιταλικών δυνάμεων, στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η νέα κυβέρνηση της Ρώμης είναι ότι η επιχείρηση κατά του κορωνοϊού είναι ένας νέος, διαφορετικός πόλεμος, για τον οποίο χρειάζεται μεγάλη εμπειρία σχεδιασμού, καθώς και η συμβολή των ενόπλων δυνάμεων, πιθανότατα με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού.

Ο φιλόδοξος στόχος του Ντράγκι είναι να μπορέσουν να χορηγηθούν (αν το επιτρέψουν βέβαια οι προμήθειες) μέχρι και δεκαεννέα εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, ούτως ώστε να λήξει όλη αυτή η επιχείρηση προστασίας του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι.

Εμβολιασμοί όπου είναι δυνατό: από γυμναστήρια μέχρι σουπερμάρκετ

Όπως τονίζει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί τελικά και το ρωσικό εμβόλιο Sputink V. Επιπλέον, σύμφωνα με τα σχέδια του Ντράγκι, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν παντού, σε κάθε χώρο που μπορεί να φανεί χρήσιμος – από τα γυμναστήρια, μέχρι ενδεχομένως ακόμη και τις εισόδους των σουπερμάρκετ.

O νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δεν διαθέτει σελίδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέχρι τώρα δεν έχει δώσει συνέντευξη σε κανένα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για συγκεκριμένη επικοινωνιακή επιλογή: Όπως όλα δείχνουν Όλα δείχνουν, θέλει πρώτα να στείλει κάποια συγκεκριμένα μηνύματα με τις επιλογές του και στην συνέχεια να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δράσης του.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ