Ειδικότερα, στην έκθεση συμμετείχαν οι εταιρίες Aegeas Flexographiki Ltd, AS Automation System Hellas SA, Astir Vitogiannis Bros SA, Metalux SA, Modiano SA και Vlachos SA, από την Ελλάδα και CYPET Technologies Ltd, GSI Group Industries Ltd και RETAL Industries Ltd. από την Κύπρ

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κων. Αρβανιτόπουλο η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Βαυαρίας και με αρκετούς αποδέκτες σημειώνει τα παρακάτω;

 

κ.Υπουργέ,

Με την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων η οποία παρέχεται στους μαθητές των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων (Ε.Ι.Σ.) και Λυκείων, της Περιοχής Βαυαρίας, η Ελληνική Πολιτεία πειραματίστηκε και πειραματίζεται  από το σχολικό έτος 2003-2004 εναλλάσσοντας συνεχώς το παιδαγωγικό σύστημα, τις διδακτικές μεθόδους, τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα (ελληνόγλωσσο-γερμανόγλωσσο) των Δημοτικών, δομικές αλλαγές στη βαθμίδα των Γυμνασίων και με τις αλλαγές στη 10η M-Zug τάξη  που αντιστοιχεί στην Α΄ Λυκείου, σαν τα πουκάμισα ανάλογα με την ιδεολογία των εκάστοτε Κυβερνώντων και Υπουργών.

Δεν διδαχτήκατε ποτέ από την σταθερότητα πορείας, πάνω στα θέματα παιδείας , η οποία εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Αποσυνδέσατε την παιδεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Κρατίδιο της Βαυαρίας από ότι έχει σχέση με την πνευματική ταυτότητα, την ιστορία και την πορεία του έθνους μας. Σε κανένα κράτος δεν παρατηρείται αυτή η προχειρότητα ως προς τον χειρισμό τέτοιων θεμάτων.

Με την ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματέως κας Λινού, όπου απαγόρευσε εγγραφές και μεταγραφές μαθητών στα Λύκεια της Γερμανίας, όχι μόνο δεν έχει διεκπεραιώσει τα στοιχειώδη σε σχέση με τον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς, αλλά κάνει τα πάντα ώστε να εγγραφούν όσο το δυνατόν λιγότεροι μαθητές στα σχολεία του εξωτερικού, αφού, σύμφωνα με  τα επίσημα στοιχεία γερμανικών αρχών, για το έτος 2011 περίπου 23.000 πολίτες μετανάστευσαν από την Ελλάδα στη Γερμανία και αρκετοί από αυτούς έχουν παιδιά που είναι μαθητές στα σχολεία μας και πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα χωρίς επαρκή γνώση γερμανικών. Ούτε αυτούς, τους συμπολίτες μας η ελληνική πολιτεία δεν στήριξε ως όφειλε.

Με το άρθρο 5 παρ. 4 περ. α΄ του Ν. 4027/2011 προβλέπονταν η σταδιακή κατάργηση των Λυκείων που λειτουργούν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από το σχολικό έτος 2012-2013. Επειδή προφανώς εσείς ως Υπουργός Παιδείας θεωρήσατε ότι η παραπάνω ρύθμιση ήταν εσφαλμένη συμπεριλάβατε νέα ρύθμιση και  ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 περ. α΄ του Ν. 4076/2012 με  την οποία προβλέπεται η κατάργηση  των Λυκείων σταδιακά  από το σχολικό έτος 2013-2014. Η παραπάνω ρύθμιση έδωσε παράταση στο κλείσιμο των Λυκείων ένα ολόκληρο έτος !!!!!  εκτός αν αργότερα  και για δικούς σας λόγους δώσετε και άλλη ή άλλες παρατάσεις για το κλείσιμο  των Λυκείων, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί με το σκεπτικό «βλέποντας και κάνοντας».

Οι παραπάνω ρυθμίσεις που προβλέπουν την κατάργηση των Λυκείων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από το σχολικό έτος 2012-2013 ή από το σχολικό έτος 2013-1014 είναι σαφέστατα αντισυνταγματικές για τους παρακάτω λόγους!

1.   Στο άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος της Ελλάδας αναφέρεται ότι:  «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

2. Στο άρθρο 16 παρ. 2 και 4 του Συντάγματος της Ελλάδας αναφέρεται ότι:  « Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» και «Όλοι οι  Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά  εκπαιδευτήρια».

3.  Στο άρθρο 108 παρ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας αναφέρεται ότι:   «Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των  Ελλήνων που εφαρμόζονται έξω από την επικράτεια».

4. Τα Ελληνόπουλα που ζουν στο εξωτερικό έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν σε Ανώτατα       Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως έχουν το δικαίωμα και τα Ελληνόπουλα που τελειώνουν το Λύκειο στην Ελλάδα.

5.  Η κατάργηση των Ελληνικών Λυκείων στο εξωτερικό στερεί από τα Ελληνόπουλα την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή τους  κ.λ.π.

6.   Τα Ελληνόπουλα θα στερηθούν τα απαραίτητα αγαθά για την παιδεία τους, την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή τους στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα.

7.  Με την κατάργηση των Ελληνικών Λυκείων τα Ελληνόπουλα δεν έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα  αλλά ούτε και στα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, αφού θα στερούνται του απαραίτητου τίτλου του Λυκείου. Έτσι η μοναδική διέξοδος είναι οι Επαγγελματικές  Σχολές και στη καλύτερη περίπτωση μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας να μπορέσουν να φοιτήσουν σε κάποιο αντίστοιχο ΤΕΙ του εξωτερικού.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι

α) και διδακτικό προσωπικό εν υπηρεσία υπήρχε μέχρι τον Ιούλιο / Αύγουστο 2012 και δια των Σ.Ε το απολύσατε, αντί να παρατείνετε τις υπάρχουσες συμβάσεις εργασίας,

β) βλέποντας ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί διέκοψαν πριν το καλοκαίρι πρόωρα τις αποσπάσεις τους, είχατε τη δυνατότητα να προκηρύξετε έγκαιρα θέσεις για συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

Η ιδέα προσφοράς διδακτικού έργου ΑΜΙΣΘΙ σε μόνιμη βάση, δηλ. διάρκειας ενός σχολικού έτους, μας βρίσκει αντίθετους.

Είναι δική σας αρμοδιότητα να διορθώσετε οριστικά τα σφάλματα του παρελθόντος με τη συνέχιση λειτουργίας των Λυκείων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας γιατί είναι αδιανόητο και απαράδεκτο το Κράτος να συμπεριφέρεται στους μαθητές των σχολείων μας  σαν να είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας στερώντας το Συνταγματικό τους δικαίωμα για ένα δωδεκάχρονο σχολείο συνολικής και ολόπλευρης μόρφωσης.

Εμείς οι γονείς της Βαυαρίας, δεν θέλουμε άλλο να χάσουμε τα παιδιά μας ανάμεσα σε θεωρίες και σχέδια κάποιον «ειδικών και φιλόδοξων» ανθρώπων που καταφεύγουν στο ατομικό βόλεμα, στο πρωτόκολλο μιας δημοκρατίας, ανάπηρης ή αδιάφορης για ότι συμβαίνει στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού.

Δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτήν την κατάσταση που μόνο πνευματικά ερείπια θα δημιουργήσει. Η υπεράσπιση παιδείας, είναι καθήκον και χρέος προς τα παιδιά μας.

Σήμερα, το περιβάλλον μέσα στο οποίο άρχισε η νέα σχολική χρονιά 2012-2013 στην Βαυαρία προκαλεί θλίψη, θυμό και αγανάκτηση. Η απόφαση της ΔΙΠΟΔΕ για ανάκληση  αποσπάσεων εκπαιδευτικών, πριν καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων στην Βαυαρία για την σχολική χρονιά 2012-2013 δείχνουν την «αδυναμία ή σκοπιμότητα» απαξίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία μας φέρουν ευθύνη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι γνωρίζουν την αλήθεια αλλά γνωρίζουν και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων. Δεν θα θέλαμε να αποδώσουμε ευθύνες και να γίνουμε δημόσιοι κατήγοροι όσων έφεραν την κατάσταση σε αυτό το θλιβερό σημείο, όμως θα πρέπει να σας γνωστοποιήσουμε τις παραλείψεις και τα σφάλματα των αρμοδίων φορέων, τα οποία περιληπτικά είναι τα παρακάτω:

Η κατάσταση των κενών που δόθηκαν από τον Συντονιστή στη ΔΙΠΟΔΕ δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Οι μετακινήσεις ορισμένων εκπαιδευτικών από το Λύκειο στο Γυμνάσιο, το οποίο χρηματοδοτείται από τις Βαυαρικές Αρχές, δεν εξυπηρέτησε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας. αντιθέτως δημιούργησε φοβερές ελλείψεις στο Λύκειο, αφού δεν καλύφθηκαν τα κενά που δημιουργήθηκαν με τις χωρίς κριτήρια  μετακινήσεις. Έτσι  τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία του Μονάχου και ειδικότερα του Λυκείου οι μαθητές δεν διδάσκονται ακόμα τα μαθήματα κατεύθυνσης που πρόκειται να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις και βεβαίως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διδασκαλία της εξεταστές ύλης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι παραπάνω  παραλείψεις και τα σφάλματα των αρμοδίων οδήγησαν τη μαθητική κοινότητα του Λυκείου να προχωρήσει σε κατάληψη στις 30.11.12 του σχολικού χώρου.  Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν θα έπρεπε να λυθούν με έργα και όχι με τελεσίγραφα όπως αυτό της Ειδικής Γραμματέα, η οποία  θα έπρεπε να έχει λάβει μέτρα ώστε να καλύψει, τα κενά όλων των εκπαιδευτικών,  αντί να εκβιάζει τους μαθητές  με «απαράδεκτο τρόπο» λέγοντας  «θα έρθω στο Μόναχο όταν οι μαθητές σταματήσουν την κατάληψη».

Εμείς οι γονείς αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε ώστε να βοηθήσουμε για την ευόδωση κάθε καλής προσπάθειας από πλευράς Πολιτείας, όμως θα μας βρίσκει απέναντι σε κάθε προσπάθειά της, η οποία θα επιβουλεύεται τον πνευματικό πλούτο και την πνευματική υπόσταση των παιδιών μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 3 περ. α΄ και β΄ του Ν. 4027/2011:

α)   Η απόσπαση των δημόσιων εκπαιδευτικών με αποδοχές στην Ελλάδα και επιμίσθιο στο εξωτερικό ή μόνο με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές και χωρίς επιμίσθιο γίνεται για τρία σχολικά έτη».

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 4 του Ν. 4076/2012  η περίπτωση β΄ της παραγράφου  3 του άρθρου 18 του Ν. 4027/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

β)  Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, για δύο ακόμη έτη, κατόπιν εισήγησης του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης σχετικά με τις  ανάγκες της υπηρεσίας και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού, χωρίς επιμίσθιο και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας  Διεύθυνσης  Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης».

Δυστυχώς η παραπάνω διάταξη της περ. β’  είχε σαν αποτέλεσμα την απροθυμία των  εκπαιδευτικών να ζητήσουν παράταση χωρίς επιμίσθιο. Αυτό βεβαίως θα έκανε και ο πιο απλός πολίτης  όταν του ζητούσαν να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να εργασθεί χωρίς αποδοχές ενώ θα έπρεπε να πληρώνει το πανάκριβο ενοίκιο, την θέρμανση, τα έξοδα διαβίωσης  κ.λ.π.  Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Αμερική όταν μετέφεραν τους μαύρους ως δούλους  και τους χρησιμοποιούσαν στις δύσκολες εργασίες αφού ακόμη και σ’  αυτούς  εξασφάλιζαν τη διαμονή τους  και τους έδιναν «ένα πιάτο φαγητό»  ενώ αντίθετα ζητάνε από τους εκπαιδευτικούς να αποσπασθούν  χωρίς επιμίσθιο χωρίς να τους δίνουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.

Ειδικότερα στη Βαυαρία, όπως γνωρίζετε, τα Ελληνικά Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια)  επιδοτούνται για την κάλυψη του 80% των λειτουργικών εξόδων και εξ ολοκλήρου (100%) για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών.   Τα ποσά που δίνονται για τους εκπαιδευτικούς δεν καταλήγουν ολόκληρα σ’  αυτούς αλλά αφού γίνουν κάποιες αναιτιολόγητες περικοπές, οι οποίες είναι γνωστές στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών, καταβάλλεται στους εκπαιδευτικούς μέρος από το αρχικό ποσό που καταβάλλουν για τον καθένα οι Βαυαρικές Αρχές αν και γνωρίζουν ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων που έχουν κρίνει παράνομες τις παρακρατήσεις αυτές.

Τα παρακρατηθέντα αυτά ποσά δεν χρησιμοποιούνται προς όφελος των σχολείων μας ούτε παραμένουν στο λογαριασμό του Γενικού Προξενείου για να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει πειστική και τεκμηριωμένη απάντηση  αναφέροντας διατάξεις ελληνικής ή βαυαρικής νομοθεσίας που να αναφέρονται στη νομιμότητα των παρακρατήσεων  από τα ποσά που καταβάλλονται για τη μισθοδοσία  των εκπαιδευτικών των Δημοτικών και των Γυμνασίων στη Βαυαρία.

 Γι΄ αυτό ζητάμε από εσάς να διερευνήσετε τα παρακάτω:

1.  Με ποιες διατάξεις ελληνικών ή βαυαρικών νόμων παρακρατούνται ποσά  από  το ποσό που χορηγεί το Βαυαρικό Δημόσιο για κάθε εκπαιδευτικό που προσφέρει τις υπηρεσίες  του στο Δημοτικό ή στο Γυμνάσιο;

2.  Με ποιες διατάξεις παρακρατούνται  ποσά από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενώ εργάζονται με ωράριο μεγαλύτερο από αυτό που θα είχαν αν υπηρετούσαν στην Ελλάδα παρακρατείται από αυτούς το ποσό που αντιστοιχεί στο επί πλέον ωράριό τους, για το οποίο σημειωτέον οι Βαυαρικές Αρχές  καταβάλλουν το  ποσό που αναλογεί και στις επί πλέον ώρες;

3. Τα παρακρατηθέντα ποσά χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων της Βαυαρίας ή χρησιμοποιούνται από άλλους φορείς;

Το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας απαιτεί:

Να γίνουν άμεσα οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες και μάλιστα να παρέχεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς το επιμίσθιο για να μπορούν να επιβιώσουν στο εξωτερικό, αν δεχτούν να αποσπαστούν, αλλά και να προσλαμβάνονται και  ομογενείς εκπαιδευτικοί σε σχέση  σύμβασης αορίστου χρόνου που θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία μας.

Να μην καταργηθούν και να  συνεχίσουν να λειτουργούν τα Λύκεια και να έχουν εφαρμογή οι συνταγματικές διατάξεις για πλήρη κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και για ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Να ανασυγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό το Ε.Υ.Σ. (Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο), προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η Πρόεδρος                                          Η Γραμματέας

Ζαχ. Γκουτζίνα                                      Αικ. Δοίκα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

                  Κοιν.:    Βουλή Ελλήνων

       Γραφείο Πρωθυπουργού  κ. Α. Σαμαρά

       Βουλευτές (Δια της Βουλής των Ελλήνων)

       Γραφείο Υφυπυργό, Υπουργό Εξωτερικών      

       κ. Τσιαρά

       Γενική Πρόξενο Μονάχου

       Πολιτικά Κόμματα

       Μ.Μ.Ε.

       Ελληνική  Συνομοσπονδία Γονέων και     

Κηδεμόνων Γερμανίας

       Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ)

       Φορείς του Ελληνισμού στην Γερμανία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ