Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
 
Η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία κλονίζει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην Ευρώπη, υποστηρίζει σε πρόσφατο κύριο θέμα της, το οποίο φέρει τον τίτλο «Το μακελειό στην αγορά εργασίας διογκώνει το Ευρωσκεπτικιστικό κλίμα», η βελγική εφημερίδα «De Tijt».
Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλης κυκλοφορίας βελγική εφημερίδα επικαλείται τα ευρήματα έρευνας, που διενεργήθηκε από το «European Council on Foreign Relations» για λογαριασμό του Ευρωβαρομέτρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ επί σειρά ετών ο Ευρωσκεπτικισμός θεωρούνταν «βρετανική νόσος», το τελευταίο διάστημα «ο ιός εξαπλώνεται απ’ άκρου σ’ άκρο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη υποχωρεί ολοένα και περισσότερο». Κάτι τέτοιο δεν πρέπει όμως να προκαλεί έκπληξη, εκτιμά η εφημερίδα, καθώς επί πολύ καιρό το ένα κακό νέο διαδεχόταν το άλλο στο πεδίο της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι επώδυνες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας να καταστούν αναγκαίες ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγονται τα κεκτημένα δεκαετιών.
Ενδεικτική είναι —κατά την εφημερίδα— η περίπτωση της Ισπανίας, όπου η ανεργία καλπάζει φτάνοντας το 27% του επαγγελματικά ενεργού πληθυσμού, όπως και της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, Γαλλίας, που σημειώνει εξίσου κακές επιδόσεις στον τομέα αυτό, με τους άνεργους να ανέρχονται σε 3,2 εκατομμύρια ή τα 5 εκατομμύρια, εάν συνυπολογιστούν όσοι διαθέτουν μερική απασχόληση.
Η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι είναι ουτοπικό να αναμένει κανείς, ότι η δυσάρεστη αυτή κατάσταση στην αγορά εργασίας μπορεί να αλλάξει σύντομα. Και τούτο διότι η Ευρώπη, με την παρότρυνση της Γερμανίας, δείχνει να επιμένει απαρέγκλιτα στην ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα, αυτό σημαίνει, ότι η επιμονή στην πολιτική λιτότητας θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την καταναλωτική ζήτηση και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις εταιρείες, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση.
Εξίσου μεγάλη προβολή στα ευρήματα της έρευνας περί εντεινόμενου Ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη δίνει και η εφημερίδα «De Standaard» σε άρθρο της με τίτλο «Η κρίση κλονίζει την εμπιστοσύνη στην Ε.Ε.». Όπως ειδικότερα σημειώνεται, η έρευνα του «European Council on Foreign Relations» δείχνει μεγάλη άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού, η οποία μπορεί να αποδοθεί τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στην κρατούσα αντίληψη ότι τα ευρωπαϊκά όργανα – στα οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν εκχωρηθεί ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες από το εθνικό επίπεδο-, δεν διαθέτουν την αναγκαία δημοκρατική νομιμοποίηση. Σύμφωνα με το «European Council on Foreign Relations», από μόνη της η οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί για να επαναφέρει τον ενθουσιασμό για την Ευρώπη. «Μόνον εάν η Ε.Ε. αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπει τα κράτη- μέλη και τους πολίτες είναι δυνατόν να ανατραφεί το κλίμα», καταλήγει στην έρευνά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ