Πρόσκληση σε όλους τους Ομογενείς να επισκεφθούν το νησί και να γνωρίσουν από κοντά την φιλοξενία και τα μνημεία απευθύνει μέσα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής.

Στην ηλεκτρονική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ για πρώτη φορά φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Γιάννη Τσαβαρή, ανοιχτός και φιλικός, μας απαντά στις ερωτήσεις που του θέσαμε.

-Ο Θεσμός των «Σαλαμινίων» είναι ένας νέος θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Θα ήθελα λίγα λόγια για την πρωτοβουλία και την σημασία των αυτών εκδηλώσεων που ήταν δικό σας «όνειρο».

Θα ξεκινήσω  με τα λόγια της αείμνηστης  Μελίνας Μερκούρης:
“Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί  για τον Πολιτισμό, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της εάν το χάσει αυτό ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ”. Δεν υπάρχει πολιτισμένος άνθρωπος που να μη γνωρίζει ποιο θα ήταν  το μέλλον του δυτικού κόσμου, εάν είχαν νικήσει οι Πέρσες στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ.  Το μεγαλύτερο ναυτικό γεγονός στην ιστορία των Ελλήνων έπρεπε επιτέλους να αναδειχθεί στο μέγεθος που του αξίζει. 
Δεν υπάρχει σχολείο σε όλον τον πλανήτη που να μη διδάσκεται η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δεν υπάρχει ιστορικός που να μην αναφέρει ότι το γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ήταν η αρχή της γεννήσεως του Ευρωπαϊκού και γενικότερα του Πολιτισμού. Διευκρίνισα ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η προστασία και η ανάδειξη της Ναυμαχίας και δεν πρόκειται να ανεχτώ άλλο παιχνίδια σε βάρος της Ιστορίας και του Πολιτισμού από ΚΑΝΕΝΑΝ και θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για να αλλάξει το ίδιο κτησιακό καθεστώς  και να επανέλθει η ιδιοκτησία του ιερού χώρου της Ναυμαχίας στον Δήμο. Εξάλλου έχουμε βάλει ως Δημοτική Αρχή πολύ ψηλά τον πήχη και εύχομαι όπως και όλοι μας το Ιστορικό νησί του Αίαντα να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021 με την συμπλήρωση των 2.500 χρονών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τα αποτελέσματα θα τα κρίνετε εσείς. Σας κάνω γνωστό πως τα πλαίσια των «Σαλαμινίων» τίμησαν με την παρουσία τους 25 πρέσβεις ξένων χωρών από την Κύπρο, Ιταλία, Βενεζουέλα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρωσία , Κίνα  Ολλανδία,  Πορτογαλία, Τσεχία,  Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Μεξικό, Βιετνάμ, Μονακό, Φιλιππίνες, Αρμενία, Πολωνία, Ισραήλ, Κατάρ, Σερβία, Αυστραλία, Φιλανδία, Κούβα, Μάλτα.

-Ποιό είναι το όραμα σας στο νησί της Σαλαμίνας;

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των 23 Δημάρχων την 28η Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, όσον αφορά στην αναγκαιότητα ευρύτερης ανάδειξης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας και της υποψηφιότητας της Σαλαμίνας ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021  με την συμπλήρωση των 2500 χρόνων  από την τέλεσή της. Επιπροσθέτως, κατέθεσα νέες προτάσεις στους αδελφοποιημένους Δήμους για άμεση συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ουνέσκο και την Ευρωπαϊκή ένωση και οι οποίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές. Η Σαλαμίνα όμως θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά,  η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού  να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο ΕΣΠΑ και στα νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν.   Ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία του Ιστορικού νησιού με πραγματικά έργα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης ( π.χ. κατασκευή του Ιστορικού Πάρκου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας). )
Το σχέδιο- όραμα αυτό μπορεί να εξυπηρετεί διπλό σκοπό: ο πρώτος σκοπός είναι μέσα από σημαντικά έργα ανάπτυξης, από οραματικά έργα και μνημεία-σύμβολα να υπενθυμίσει στον κόσμο ποια είναι πραγματικά η Σαλαμίνα και κατ επέκταση η Ελλάδα, κάνοντας ολική επαναφορά στην ανάπτυξη και την ευημερία.  Γινόμενοι και πάλι παράδειγμα για άλλους λαούς και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν όπως είμαστε σήμερα.

-Ποιος θεωρείτε  ότι είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του νησιού στον αγώνα του για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας κληρονομιάς που διαθέτει;

Νομίζω ότι οι αδελφοποιημένοι δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής αλλά και ο κάθε φορέας που πιστεύει και στηρίζει τέτοιες αξίες και στόχους. Όταν είμαστε ενωμένοι έχοντας πλήρη υπευθυνότητα και σοβαρότητα των πράξεων τότε κανείς δεν θα εμποδίσει την ανάδειξη της ιστορίας μας. Η Σαλαμίνα χρειάζεται και πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Ανάπτυξης και της ελπίδας.

-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να αποστείλετε στους ομογενείς μας στο εξωτερικό;

Οι Έλληνες της διασποράς  αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελλήνων που αγωνίζονται να κρατήσουν την ελληνικότητά τους…διατηρώντας ανόθευτη τη μητρική τους γλώσσα, την πολιτισμική τους ταυτότητα, τη θρησκευτική τους κληρονομιά και όλα τα στοιχεία του πολιτισμού μας, όπως αυτά εκφράζονται στη καθημερινή τους ζωή μέσα από παραδόσεις. Η σημασία της Ναυμαχίας  στη συνέχιση του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος αποτέλεσε το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επισημάνθηκε από πολλούς ιστορικούς, μερικοί από τους οποίους αναφέρουν ότι η Ελλάδα έσωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Τα ιστορικά γεγονότα της Σαλαμίνας έδωσαν στο χώρο και συμβολική χροιά πέρα του καθαυτού ιστορικού γεγονότος. Η Ομογένεια πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται ενωμένη για το πρώτης εθνικής σημασίας και προτεραιότητας θέμα, την διατήρηση και καλλιέργεια της Ελληνικής Ιστορίας.  Είναι ένδειξη εκτίμησης του πολύτιμου αγαθού της Ελληνικής Παιδείας που κληρονομήσαμε ως έθνος. Βέβαια προσκαλώ όλους τους ομογενείς να επισκεφτούν το νησί μας και να γνωρίσουν από κοντά την φιλοξενία και τα μνημεία που πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Δήμαρχε μπορείτε να αναφέρετε ένα έργο που σας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο;

«Όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου… Όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά σου!»
Οι ανάγκες της εποχής μας γέννησαν μια ιδέα που με πολλή προσπάθεια θα γίνει σημείο αναφοράς της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της ευαισθησίας και της ανθρωπιάς των πολιτών. Είναι έννοια μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση των φτωχών, αύξηση των ανέργων, των ηλικιωμένων που επιζητούν φαγητό και φάρμακα, αύξηση των μεταναστών που παρακολουθούν την κίνηση των κάδων ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους κ.ά. Προκειμένου λοιπόν, να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους καθημερινά προβλήματα δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο,  που παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.   Γι’ αυτό το σκοπό ο Δήμος Σαλαμίνας  ζητά από ευαίσθητους συνανθρώπους μας   να  δράσουμε….γιατί όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά!

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να ανακουφίσουμε τις καθημερινές ανάγκες των οικονομικά αδύνατων συνανθρώπων μας..

Κλείνοντας εύχομαι στους απανταχού Συν-Έλληνες καλά Χριστούγεννα και είθε η γέννηση του Σωτήρος του κόσμου να ξαναγεννήσει το Φως! Να κατανικήσει το σκοτάδι και να ξαναφέρει την ελπίδα στις καρδιές του λαού μας!
Μαρία Χατζηγεωργιάδου – ( με  συνεργασία κ. Γουρλίδου Δέσποινα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ