201012008

Αθόρυβα-Ακούραστα-Δημιουργικά, όπως πάντα στα 30 χρόνια ιστορίας της.

Γιάννης Δελόγλου«Επιθυμία μου είναι να δω
έναν Πόντιο Πατριάρχη στην Πόλη
και έναν Πόντιο Πρωθυπουργό στην Ελλάδα!..» (Γ.Δ.)

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με ανησυχίες για το αύριο και ελπίδα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις προσπάθειές τους, συγκεντρώθηκαν εκατό και πλέον Σύνεδροι από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Κεντρικής Ευρώπης στην αίθουσα δεξιώσεων «Μαίανδρος» της Φραγκφούρτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ). Ήταν το έκτακτο Συνέδριο τής ΟΣΕΠΕ στις εργασίες του οποίου έγινε εκτεταμένη ενημέρωση, έγιναν προτάσεις για τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού, αναφέρθηκαν θέσεις, προτάσεις, προκλήσεις και προοπτικές. Με αναφορά στις δραστηριότητες τής Επιτροπής για τη Γενοκτονία, την ανασύστασή της και τις δραστηριότητες τής Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας στα πλαίσια των μελλοντικών συναπαντημάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εν λόγω Συνεδρίου.

Στην πολύμορφη, χαρούμενη, φιλική και ευαίσθητη αυτή συνάντηση, που χάραξε μια νέα προσπάθεια παραβρέθηκαν για μια ακόμα φορά τα επίλεκτα στελέχη και χορηγοί τής ΟΣΕΠΕ Δημήτριος Εμμανουηλίδης και Αμανάτης Ταγκαλίδης.

Η ΓΓ της ΟΣΕΠΕ Σοφία Καρυπίδου ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου καλωσόρισε τους Συνέδρους και τους ευχαρίστησε τόσο για την παρουσία τους όσο και τις προτάσεις τους επί του Καταστατικού όπως ψηφίστηκε από το 13ο Συνέδριο. Ο πρόεδρος τής ΟΣΕΠΕ Γιάννης Μπουρσανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παρουσίαση των θέσεων τού Δ.Σ. και η ανταλλαγή εμπειριών αναμένουμε να συμβάλλουν στην περαιτέρω διαμόρφωση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικότερης δραστηριοποίησης για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Ευρώπη. Το Συνέδριο αποβλέπει επίσης στην προαγωγή της δικτύωσης, την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων-Μελών τής ΟΣΕΠΕ, προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες και συντονισμένες στρατηγικές προς όφελος του Ποντιακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια ο πρόεδρος τής ΟΣΕΠΕ κάνοντας την έκπληξη στους Συνέδρους αλλά και στο τιμώμενο πρόσωπο, αφού γνωστοποίησε την απόφαση τού Δ.Σ. να τιμήσει με το μετάλλιο τής Ομοσπονδίας τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Δελόγλου, τόνισε: «Θεωρώ ιδιαίτερη την τιμή που μου γίνεται να μιλήσω σήμερα για ένα ξεχωριστό πρόσωπο τής ποντιακής μας οικογένειας. Είχε ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα να έχουμε κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια τον αδελφό μας Γιάννη Δελόγλου. Τον καλό μας φίλο που στη μορφή του δημοσιογράφου στάθηκε υποστηρικτής κάθε κίνησής μας. Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις στο πλευρό σου ανθρώπους, που στηρίζουν το έργο σου. Είναι εξ’ ίσου σημαντικό να έχεις ανθρώπους κοντά σου που προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσα πασχίζεις να δημιουργήσεις. Σε κάθε κείμενο, σε κάθε άρθρο του κατέγραφε όλα αυτά τα χρόνια με γλαφυρό τρόπο την αγάπη του για τις ποντιακές του ρίζες, για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, για την Ομοσπονδία μας.

Δια μέσω των μεστών λόγων του προβάλλει τακτικά τα επιτεύγματα και την πρόοδο της ποντιακής νεολαίας. Μέσα από τις εφημερίδες, στις οποίες αρθρογραφεί, προβάλλει και μεταδίδει τις αξίες και τις δραστηριότητες του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ευρώπη. Η φλόγα, που ασίγαστα καίει στην καρδιά του φίλου μας και δημοσιογράφου Γιάννη Δελόγλου, μεταδίδεται μέσα από τα άρθρα του και κρατά ζωντανή την Ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας. Με κάθε του λέξη φωτίζει την ανεκτίμητη σημασίας τής συνεργασίας, αφού μας θυμίζει ότι είμαστε ικανοί και άξιοι για τα μεγάλα, σε όποιο σημείο της γης κι αν βρισκόμαστε, όσο εξακολουθούμε να ομιλούμε την ίδια γλώσσα, να έχουμε κοινούς στόχους και σκοπούς. Φίλε Γιάννη, είναι μεγάλη και ανεκτίμητη η συνεισφορά σου στον Ποντιακό Ελληνισμό, στην ιστορία και στον πολιτισμό μας. Σήμερα σου εκφράζω για άλλη μια – και σίγουρα όχι ύστατη φορά – τις ευχαριστίες, τόσο τις δικές μου όσο και όλων των στελεχών της Ομοσπονδίας, για τις άοκνες προσπάθειές σου για προβολή των δικαίων και δικαιωμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, για προβολή τού καθημερινού αγώνα όλων των φορέων τής ΟΣΕΠΕ. Σου ευχόμαστε κάθε ευλογία, καλή συνέχεια και πάντοτε επιτυχίες!»

Ακολούθως ο Γιάννης Μπουρσανίδης απένειμε το μετάλλιο τής Ομοσπονδίας στον Γιάννη Δελόγλου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τόσο το Δ.Σ. τής ΟΣΕΠΕ όσο και τους Συνέδρους των Συλλόγων για την 30ετή συνεργασία που είχε μαζί τους τόνισε φανερά συγκινημένος, ότι επιθυμία του είναι να δει: έναν Πόντιο Πατριάρχη στην Πόλη και έναν Πόντιο Πρωθυπουργό στην Ελλάδα!..

Συνεχίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου εκλέχτηκε το Προεδρείο αποτελούμενο από τους Θεόδωρο Γαβρά, Γιώργο Τσορακλίδη και Γιώργο Παυλίδη. Οι τρεις έμπειροι παράγοντες διεύθυναν με άψογο τρόπο έναν εποικοδομητικό διάλογο αποτέλεσμα του οποίου ήταν να βγουν άριστα συμπεράσματα.

Φωτό: Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Γιάννης Μπουρσανίδης (δεξια) απονέμει το μετάλλιο της Ομοσπονδίας στον δημοσιογράφο Γιάννη Δελόγλου δια την πολυετή προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό.

Σημείωση δική μας:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ χαίρεται ιδιαίτερα για την απονομή τιμητικού Μεταλλίου στο φίλο, πολύτιμο και πολυγραφότατο συνεργάτη, Γιάννη Δελόγλου, από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ) κ. Μπουρσανίδη, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της στη Φραγκφούρτη. Ο κ. Γιάννης Μπουρσανίδης στην αιτιολόγηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου να τιμήσει το Γιάννη Δελόγλου, εξήγησε με έναν συγκινητικό και όμορφο τρόπο στους Συνέδρους, τους λόγους που συνηγόρησαν στη διάκριση αυτή, κάνοντας συνάμα και μια εκτενή αναφορά στον άνθρωπο, στο δημοσιογράφο-συγγραφέα, στο φίλο αλλά και στον Τραντέλληνα Πόντιο Γιάννη Δελόγλου. Η πανηγυρική αυτή διάκριση έρχεται στην ώρα της αφού ο Γιάννης Δελόγλου, μετά από σαράντα χρόνια ευδόκιμης εργασίας στη Γερμανία, επιστρέφει τρισευτυχισμένος στα πάτρια χώματα, στην αγαπημένη του Ελλάδα. Βέβαια με την πένα υπό μάλης ή σωστότερα ανα χείρας, αφού ο Γιάννης εάν πάψει να γράφει θα πάψει και της καρδιάς του ο χτύπος. Λοιπόν, φίλε Γιάννη, καλωσόρισες στην πόλη των ονείρων σου, τη Θεσσαλονίκη, και όπως πάντα … καλή δουλειά. (Α.Δ.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ