Την πρώτη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, έδρα των κοινοτικών οργάνων, πραγματοποιεί σήμερα η προταθείσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.Η κ. Φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ αργά το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ συζητήθηκαν τρία βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η προετοιμασία της μετάβασης από την σημερινή Κομισιόν στην επόμενη που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου. Το δεύτερο θέμα είναι η συνέχεια της στρατηγικής ατζέντας, δηλαδή οι προτεραιότητες της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024, που εγκρίθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 9 Μάιου στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει να ξεπεράσει ακόμη μια δοκιμασία πριν αναλάβει τα καθήκοντά της. Θα πρέπει να πάρει στα μέσα του μήνα το «πράσινο φως» από την ολομέλεια της Ευρωβουλής. Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση και στην ψηφοφορία αυτή θα χρειαστεί την υποστήριξη των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων. Αυτό άλλωστε προβλέπει και η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προετοιμασία για την ομιλία στην ολομέλεια

Με βάση τις σημερινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα προετοιμάσει και την ομιλία που θα κάνει ενώπιον της ολομέλειας, όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους ευρωβουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές θέσεις, οι ηγέτες επέλεξαν τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ για την ευρωπαϊκή διπλωματία, ασφάλεια και άμυνα και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ