Το Ίδρυμα «George Best Costacos» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παγκοσμίως αναγνωρισμένη παιδική χορωδία YIP’s του Χονγκ Κονγκ, σε μία μοναδική συναυλία στην Αίγινα.

Πέμπτη 28 Ιουλίου, ώρα 20:30 Ναός Αφαίας, Αίγινα.

Η Είσοδος για το κοινό είναι Ελεύθερη.

Το Ίδρυμα George Best Costacos με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αίγινα, στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων του, υψώνει γέφυρες φιλίας και επικοινωνίας ενώνοντας τους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης με την 70μελή παιδική χορωδία YIP’s υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού και καλλιτεχνικής διευθύντριας Sincere Yip.

Η Παιδική Χορωδία Yip’s (Yip’s Children’s Choir) είναι αναγνωρισμένη διεθνώς τόσο για τις μουσικές της επιδόσεις όσο και για την εξαίρετη μουσική εκπαίδευση νεαρών φωνών. Η χορωδία έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και έχει την τιμή να θεωρείται από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς εκπροσώπους του Χονγκ Κονγκ στο εξωτερικό.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας εκτείνεται από την Αναγέννηση στη σύγχρονη εποχή και περιλαμβάνει έργα θρησκευτικά, κλασικά τραγούδια, λαϊκά τραγούδια, τζαζ, ποπ καθώς και μια επιλογή από νούμερα του Broadway. Η χορωδία παρέχει άρτια ακαδημαϊκή εκπαίδευση στα μέλη της που μοχθούν να προσεγγίσουν το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο που απαιτείται.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Δήμου Αίγινας. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22970.32193 και 6973.289627.

Λίγα Λόγια για τον Γεώργιο Κωστάκο

Ο Γεώργιος Κωστάκος γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία είχε διακριθεί στις σπουδές και στον αθλητισμό. Άριστος μαθητής, ασχολήθηκε στα εφηβικά του χρόνια με την ενόργανη γυμναστική και διακρίθηκε στους Βαλκανικούς αγώνες. Το καλλιτεχνικό του ταλέντο το έδειχνε από νέος. Μια υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright τον έφερε στη Νέα Υόρκη για ανώτερες σπουδές. Το πάθος του για τη μουσική και το θέατρο τον οδήγησαν στο Broadway της Νέας Υόρκης, όπου κέρδισε επαίνους από τους κριτές, οι οποίοι αποκάλεσαν τον Γεώργιο Κωστάκο ως ένα «Ελεύθερο πνεύμα με στόχο», «ένα αληθινό παιδί του θεάτρου με μία λαμπρή καριέρα στο Broadway, που χαρακτηρίζεται από την ποιότητα και το πηγαίο ταλέντο του». Το περιοδικό Esquire έγραψε ότι «ο Γεώργιος Κωστάκος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες του Broadway».

Από τις πιο αξιόλογες παραστάσεις που περιλάμβανε η λαμπρή καριέρα του Γεωργίου Κωστάκου αποτελούν το μιούζικαλ Greek Gifts, στο οποίο ο Γεώργιος έγραψε και σκηνοθέτησε με τον αναγνωρισμένο Αμερικανό μουσικοσυνθέτη Seth Weinstein.

Το έργο παρουσιάστηκε με χορηγία του New York Foundation και τη διεύθυνση του φημισμένου μουσικοσυνθέτη του Broadway Κωνσταντίνου Κιτσόπουλου. Ο ίδιος μαέστρος διεύθυνε τον Γεώργιο Κωστάκο στον Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη στο Merkin Concert Hall.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης παραστάσεις στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης και πολλά άλλα γνωστά θέατρα. Τα συγγραφικά του έργα έχουν παιχτεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές στην Αμερική και σε περισσότερες από 15 χώρες μέσω του μηνιαίου περιοδικού «Georgie».

Ο Γεώργιος Κωστάκος υπήρξε ο διεθνής ευεργέτης του Ιδρύματος George Best Foundation με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Γεώργιος Κωστάκος έφυγε από τη ζωή στις 17 Νοεμβρίου 2008 στο Ανόβερο της Γερμανίας μετά από μία γενναία και σκληρή μάχη με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Ήταν μόλις 44 χρονών και αναπαύεται στο αγαπημένο του νησί την Αίγινα.

GEORGE “BEST” COSTACOS Cultural and Cancer research foundation.
New York – Aigina.

Το GEORGE “BEST” COSTACOS Cultural & Cancer research Foundation ιδρύθηκε το 2009 ως φόρος τιμής στη σημαντική αυτή προσωπικότητα. Σκοποί του ιδρύματος είναι η ενίσχυση της έρευνας για καταπολέμηση του καρκίνου του εγκεφάλου και την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ YIP’S ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
(YIP’S CHILDREN’S CHOIR)

Η Παιδική Χορωδία Yip’s (Yip’s Children’s Choir) είναι αναγνωρισμένη διεθνώς τόσο για τις μουσικές της επιδόσεις όσο και για την εξαίρετη μουσική εκπαίδευση νεαρών φωνών. Η χορωδία έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ και συνέδρια ανά τον κόσμο, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και έχει την τιμή να θεωρείται από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς εκπροσώπους του Χονγκ Κονγκ στο εξωτερικό.

Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση το Χονγκ Κονγκ, η χορωδία ιδρύθηκε το 1983 από τον Dr. Yip Wai-Hong, D.M.A., M.H., αυθεντία στον τομέα της μουσικής παιδαγωγικής με ευρεία αναγνώριση. Η χορωδία αριθμεί πάνω από 800 μέλη ηλικίας από 5 έως 17 ετών, και διαβαθμίζεται σε τάξεις προκαταρκτική, κατωτέρα, μέση, ανωτέρα καθώς και ειδικό τμήμα περιοδειών στο εξωτερικό. Ο διαχωρισμός βασίζεται κυρίως στην ηλικία αλλά και τις μουσικές ικανότητες του κάθε παιδιού. Συμπληρωματικά, ένας αριθμός ενηλίκων μαθητών επιλέγεται για να συμμετάσχει στην ετήσια περιοδεία της χορωδίας στο εξωτερικό.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας εκτείνεται από την Αναγέννηση στη σύγχρονη εποχή και περιλαμβάνει έργα θρησκευτικά, κλασικά τραγούδια, λαϊκά τραγούδια, τζαζ, ποπ καθώς και μια επιλογή από νούμερα του Broadway. Η χορωδία παρέχει άρτια ακαδημαϊκή εκπαίδευση στα μέλη της που μοχθούν να προσεγγίσουν το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο που απαιτείται.

Από το 1984 έως σήμερα, η χορωδία έχει περιοδεύσει σε πάνω από 35 χώρες, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική, τη Ρωσία καθώς και τη Βόρεια, την Κεντρική και τη Νότια Αμερικής. Από τις σημαντικότερες στιγμές των περιοδειών αυτών υπήρξαν οι συμμετοχές στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Καντάτας και Ορατορίου (Πολωνία, 1985), το 18ο, 23ο, και 27ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής Εκπαίδευσης (Καμπέρα, Αυστραλία 1988; Πραιτώρια, Νότιος Αφρική 1998; Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία 2006), το 30ο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διευθυντών Χορωδίας (Κεντάκυ, Η.Π.Α. 1989) και το 11ο Συνέδριο της Ένωσης Βρετανών Διευθυντών Χορωδίας (Οξφόρδη, Μ. Βρεττανία, 1996).

Η χορωδία έχει παρουσιαστεί σε πολύ σημαντικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο:

  • Ηνωμένες Πολιτείες Lincoln Centre for the Performing Arts στη Νέα Υόρκη
  • Kennedy Center for the Performing Arts στην Washington
  • Davies Symphony Hall στο Σαν Φραντσίσκο
  • Orange Country Center for the Performing Arts στην Καλιφόρνια
  • Myerson Symphony Hall στο Ντάλλας
  • Καναδάς Messey Hall και North York Performing Arts Centre
  • Ρωσία Αίθουσα Ραχμάνινωφ στο Κονσερβατόριο της Μόσχας
  • Πολωνία Ινστιτούτο Μουσικών Σπουδών Σοπέν στη Βαρσοβία
  • Μ. Βρετανία St. Martin in-The-Fields στο Λονδίνο
  • Βέλγιο Καθεδρικός του Αγίου Μιχαήλ στις Βρυξέλλες
  • Γερμανία Καθεδρικός του Λύμπεκ

Μετά από πρόσκληση της αμερικανικής χορωδίας Mormon Tabernacle Choir του Salt Lake City, οι Yip’s συμμετείχε σε μια λειτουργία που αναμεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Την 1η Ιουλίου 1997 η Yip’s Children’s Choir ήταν η μοναδική παιδική χορωδία που προσεκλήθη να τραγουδήσει στους εορτασμούς μεταβίβασης της κυριαρχίας του Χόνγκ Κόνγκ στην Κίνα. Στα πλαίσια της τελετής, μια χορωδία 300 μελών παρουσίασε το έργο «Συμφωνία 1997: Ουρανός, Γη, Ανθρωπότης» με τον παγκοσμίου φήμης τσελίστα Yo Yo Ma. Η σύνθεση αυτού του μεγαλειώδους έργου για ορχήστρα, σόλο τσέλλο, παιδική χορωδία και Bien Zhung (σύνολο για 60 κινέζικες καμπάνες ηλικίας 2500 ετών) ανατέθηκε στον παγκοσμίου φήμης κινέζο συνθέτη Tan Dun για τους εορτασμούς της μεταβίβασης.

Ήδη από την ίδρυσή της, η χορωδία συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό παραγωγών όπερας στο Hong Kong με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή στις παραγωγές της Όπερας του Χόνγκ Κόνγκ Τουραντότ και Κάρμεν τα έτη 2005 και 2006 αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια η χορωδία πραγματοποίησε πάνω από 25 ηχογραφήσεις.

SINCERE YIP

(Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Διεύθυνση Χορωδίας)

Η Sincere Yip είναι διευθύντρια του Κέντρου Παιδικής Χορωδιακής Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Yip’s (Yip’s Children’s Choral & Performing Arts Centre), διευθύντρια χορωδίας του τμήματος διεθνών περιοδειών της Παιδικής Χορωδίας Yip’s (Yip’s Children’s Choir Senior and Overseas Concert Tour Group) καθώς και καλλιτεχνική διευθύντρια και αρχιμουσικός του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου Yip’s (Yip’s Children’s Musical Theater). Αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια University of California, Los Angeles (UCLA) με τον τίτλο Master of Arts στα παιδαγωγικά της μουσικής το 1982, και University of North Texas με τον τίτλο Bachelor of Music στα παιδαγωγικά του πιάνου το 1981. Είναι επίσης κάτοχος διπλωμάτων πιάνου του Trinity College of Music, London (L.T.C.L.) και του Royal School of Music, London (L.R.S.M.) το 1978 και το 1979 αντίστοιχα.

Η Sincere Yip υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Παιδικής Χορωδίας του Χόνγκ Κόνγκ (Hong Kong Children’s Choir) που ίδρυσαν οι γονείς της. Μέ έμφυτο το πάθος για τη διδασκαλία και τη διοργάνωση παραστάσεων για παιδιά, η Sincere αφοσιώθηκε από νωρίς στα παιδαγωγικά και τα διοικητικά της μουσικής. Το 1983, η Sincere βοήθησε τον πατέρα της να ιδρύσει το Κέντρο Παιδικής Χορωδιακής Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Yip’s (Yip’s Children’s Choral & Performing Arts Centre) καθώς και την Παιδική Χορωδία Yip’s του Χόνγκ Κόνγκ (Hong Kong Yip’s Children’s Choir). Ίδρυσε επίσης της Παιδική Χορωδία Yip’s του Λός Άντζελες (Los Angeles Yip’s Children’s Choir) το 1993 την οποία και διηύθυνε σε πολυάριθμες παραστάσεις σε ολόκληρη την Νότια Καλιφόρνια και την Νοτιοανατολική Ασία. Τα τελευταία χρόνια, η Sincere ανέλαβε την παραγωγή, σκηνοθεσία και διεύθυνση μιας σειράς παραγωγών μουσικού θεάτρου για παιδιά, μεταξύ των οποίων “Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα”, “Ο ποντικός της πόλης κι ο ποντικός της εξοχής”, “Οι δώδεκα μέρες των Χριστουγέννων”, “Τομ Σώγιερ – το αγόρι που δεν γερνά”, “Πινόκκιο”, “ο Τζακ και η φασολιά”, “Το Βιβλίο της Ζούγκλας” του Ντίσνευ και “Μουλάν”.

Μετά την επιστροφή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Χονγκ Κόνγκ το 2000, η Sincere Yip εργάστηκε ακάματα στην έρευνα για τα παιδαγωγικά της μουσικής και έχει εφαρμόσει νέες μεθόδους διδασκαλίας καθώς και υπερσύγχρονο υλικό διδασκαλίας στα προσχολικά μουσικά και χορωδιακά τμήματα της χορωδίας. Επίσης έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στον εμπλουτισμό του προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης των Yip’s μέσα από την συνεχή μετεκπαίδευση των διδασκόντων. Έχει προσκληθεί επανειλημμένως να συμμετέχει στην κριτική επιτροπή διαγωνισμών τραγουδιού και να εισηγηθεί σε σεμινάρια και εργαστήρια στον τομέα της μουσικής εκαίδευσης και της διαμόρφωσης των παιδιών. Το Μάιο του 2002 ανέλαβε τη μουσική διεύθυνση του μιούζικαλ “Quilters” που ανέβασε το American Community Theatre του Χονγκ Κονγκ. Από το 2004 έως το 2008, η Sincere Yip διήθυνε την Παιδική Χορωδία Περιοδειών Yip (Yip’s Children’s Concert Tour Choir) σε περιοδείες στην Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ