Ως τη «μεγαλύτερη αποτυχία της δημόσιας υγείας» χαρακτηρίζει ο Τύπος τις αρχικές αποφάσεις Τζόνσον, ενώ τα λάθη της κυβέρνησης βρίσκονται στο μικροσκόπιο ερευνών.Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο στην αρχή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πράγμα το οποίο κόστισε ανθρώπινες ζωές. Την άνοιξη του 2022 η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με μία ανεξάρτητη έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας, υπό το βλέμμα ένορκων δημόσιων ακροάσεων. Η κυβέρνηση Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες αποτυχίες στη δημόσια υγεία που έχει ζήσει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα σήμερα τιτλοφορούνται με λέξεις όπως «ντροπή» και «χάος» μετά τη δημοσίευση της έρευνας που είχε διεξαχθεί από διακομματικές επιτροπές της υγείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο τον συμβουλευτικό χαρακτήρα και την αποφυγή μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Όλα αποδίδονται κυρίως στην προσέγγιση της κυβέρνησης, αλλά και των επιστημόνων κατά την περίοδο των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει τότε, το κύριο πλάνο ήταν να διαχειριστεί την πανδημία μέσω της ανοσίας της αγέλης.

Όπως επιβεβαιώνει και το πόρισμα της έρευνας κάτι τέτοιο το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει την επιβολή του αναπόφευκτου εθνικού λοκντάουν και να επιφέρει περισσότερους θανάτους, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 160.000 σε σύνολο.

Το χρονικό της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 31 Ιανουαρίου του 2020 καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τα λοκντάουν που είχαν επιβληθεί σε αρκετές χώρες, ο Μπόρις Τζόνσον αποφασίζει την επιβολή εθνικού λοκντάουν σχεδόν δυο μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα στη Βρετανία, δηλαδή στις 23 Μαρτίου.

Στις 28 Μαΐου ξεκινά το «αργό και χαοτικό» όπως το χαρακτηρίζει η έρευνα σύστημα «Εντοπισμού και ιχνηλάτισης» της κυβέρνησης, για ένα σύστημα που είχε επικριθεί ο πρώην υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Στις 5 Νοεμβρίου η Αγγλία μπαίνει ξανά σε καθεστώς λοκντάουν, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 4 Ιανουαρίου στην Αγγλία επιβάλλεται νέο λοκντάουν, ενώ στις 20 Μαρτίου το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρνει να εμβολιάσει, με τουλάχιστον μία δόση, τον μισό ενήλικο πληθυσμό της. Στις 19 Ιουλίου η Αγγλία βάζει τέλος, σχεδόν σε όλους τους νομικούς περιορισμούς της πανδημίας.

Στις 150 σελίδες της έρευνας Coronavirus “Lessons Learned to date”, η πανδημία καταγράφεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα σε περίοδο ειρήνης. Παράλληλα καταγράφονται και κάποιες επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα που χαρακτηρίστηκε ως το «πιο επιτυχημένο εγχείρημα της βρετανικής ιστορίας».

Μπροστά της όμως η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και μία ανεξάρτητη έρευνα, η οποία θα ψάξει για παραλήψεις και λάθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας με ένορκες δημόσιες ακροάσεις και αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ