Ολοκληρώθηκε η Art Cologne, η σημαντικότερη εμπορική έκθεση τέχνης στη Γερμανία. Συμμετείχαν 176 γκαλερί από 24 χώρες. Ανάμεσά τους και η γκαλερί της Ελένης Κορωναίου, η οποία μιλά στην DW για την τέχνη στην Ελλάδα.Για τους φιλότεχνους η 53η εμπορική έκθεση Art Cologne ήταν χαρά Θεού. Συμμαζεμένη σε δύο ορόφους, μικρότερη και πιο εύληπτη. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, μια και ήταν ιδέα του Αμερικανού διευθυντή της Ντάνιελ Χουκ να την περιορίσει και να επιτρέψει τη συμμετοχή σε 176 γκαλερί και όχι 210 όπως πέρυσι. Θέλησε να δώσει χώρο στην ποιότητα και στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αφιερώσει περισσότερο χρόνο. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Όσο για τα έργα, η επιλογή έμοιαζε πιο αυστηρή και η συνολική εικόνα πρόδιδε μια τέχνη «πιο νοικοκυρεμένη» και περισσότερο του «σαλονιού». Γιατί όχι άλλωστε; Με όλες αυτές τις κραυγές αμφισβήτησης (συχνά άναρθρες και εκ του ασφαλούς) και μίας απίστευτης αυτοαναφορικότητας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, δεν βλάπτει και λίγη «ησυχία».

Φυσικά τον πρώτο λόγο στην παλαιότερη εμπορική έκθεση τέχνης της Γερμανίας έχει το χρήμα. 57.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν φέτος την Art Cologne, 2.000 περισσότεροι από πέρυσι και κάποιοι από αυτούς επένδυσαν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Για παράδειγμα, ένα έργο του Γερμανού Γκόντχαρντ Γκράουμπνερ πουλήθηκε για 680.000 ευρώ ενώ ένα γλυπτό του Ελβετού Κάρολ Μπόουβ αγοράστηκε για 500.000 ευρώ. Σταθερή αξία πάντα οι κλασικοί-μοντέρνοι, ανάμεσά τους οι Άγκουστ Μάκε, Μαξ Ερνστ αλλά και οι σύγχρονοι Νέο Ράουχ, Άνζελμ Κίφερ, Γκέρχαρντ Ρίχτερ.

Μια περσινή βράβευση και μια φετινή έκθεση

Όσον αφορά τώρα τις ελληνικές συμμετοχές περιορίζεται στην εξής μία, την τέταρτη συμμετοχή της γκαλερί της Ελένης Κορωναίου. Ανάμεσα στα έργα που παρουσίασε ήταν και αυτά της Λητούς Κάττου. Έργα μεγάλα από καθρέφτη που θυμίζουν έντομα.

Η 28χρονη Κύπρια εικαστικός Λητώ Κάττου στο τμήμα New Positions ξεχώρισε πέρυσι στην Art Colgne με τη βράβευσή της, γεγονός που της εξασφάλισε ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ και φέτος μια έκθεση στον μικρό και εξαιρετικά όμορφο χώρο τέχνης Arthothek στην Κολωνία.

«Εδώ, στην έκθεση, έχω ένα έργο στο περίπτερο της γκαλερί Ελένη Κορωναίου και συναρτάται με μια ατομική έκθεση που έγινε στην Arthothek. Είναι μια έκθεση που εκτείνεται σε όλο το κτίριο. Έίναι έργα τα οποία έγιναν ειδικά για την έκθεση. Έξι επιτοίχια έργα και δύο γλυπτά που αφορούν κυρίως τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τα υπόλοιπα όντα με τα οποία συνυπάρχει και πώς όλη αυτή η σχέση ξαναφτιάχνεται μέσα από τις καινούργιες συνθήκες που βιώνει η πλανήτης μας μέσα από την κλιματική αλλαγή. Κυρίως μέσα από μια συνθήκη μεταμόρφωσης και αναπροσαρμογής, καινούργιες πληροφορίες» λέει στην Deutsche Welle.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η κρίση αλλά η αντίληψη περί τέχνης

H Art Cologne είναι πάντα μια καλή αφορμή για να αναφερθούμε και στην αγορά τέχνης στην Ελλάδα. Η Ελένη Κορωναίου με εμπειρία τριάντα χρόνων στο χώρο απαντά:

«Η οικονομία μπορεί να πηγαίνει καλύτερα, απλώς η μεσαία τάξη που αγόραζε κάποια έργα δεν υπάρχει. Υπάρχουν βέβαια πολλοί σημαντικοί συλλέκτες. Η εικαστική σκηνή στην Αθήνα είναι ενδιαφέρουσα γιατί υπάρχουν πολλοί μη κερδοσκοπικοί εκθεσιακοί χώροι, πολλοί νέοι καλλιτέχνες. Πολλοί έρχονται πολύ από το εξωτερικό οπότε έχει ένα ενδιαφέρον. Το θέμα όμως είναι ότι υπάρχει ένα μουσείο το οποίο δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει διευθυντής. Υπάρχει μία πινακοθήκη η οποία εδώ και 10 χρόνια χτίζεται, οπότε το θέμα είναι λίγο δύσκολο και δεν έχει να κάνει με την κρίση, έχει να κάνει με την άποψη που έχουν για τον πολιτισμό και την τέχνη στην Ελλάδα που δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Της υπενθυμίζουμε την παρουσία της Documenta 14 στην Αθήνα, της σημαντικότερης έκθεσης σύγχρονης τέχνης στον κόσμο με έδρα το Κάσελ και η οποία για πρώτη φορά πέρυσι απέκτησε ισότιμο συνδιοργανωτή βγαίνοντας εκτός συνόρων. Η παρουσία της δεν βοήθησε;

«Δεν βοήθησε καθόλου η Dοcumenta 14 στην Ελλάδα γιατί ήταν πολύ επικεντρωμένη στον εαυτό της. Hταν πολύ εγωεκκεντρική. Δεν ενδιαφερόταν να κάνει καμία αντιπαράθεση με την ελληνική σκηνή. Δεν πάτησαν το πόδι τους στην γκαλερί. Το μόνο που βοήθησε ήταν ότι ακούστηκε η Αθήνα από τους ξένους συλλέκτες ή ξένους που τους αρέσει τέχνη και έχουμε πολύ κόσμο στην γκαλερί σαν επισκέπτες που έρχονται. Αυτό ήταν το μόνο θετικό».

Η επόμενη Art Cologne θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 2020.

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ