Η ανομβρία, ο πρωτοφανής καύσωνας και η συνακόλουθη ξηρασία στη Γερμανία αναμένεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη σοδειά των αγροτών που ζητούν αποζημιώσεις ύψους 1 δις ευρώ για να εξισορροπηθούν οι απώλειες.Η κατάσταση είναι όντως δραματική εκτίμησε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας Τιλ Μπάκχαους, αγρότης και ο ίδιος στο επάγγελμα.

«(Στο κρατίδιό μας) δεν είχαμε βροχόπτωση από τον Απρίλιο, σχεδόν από το Πάσχα και ως εκ τούτου υπολογίζουμε με τεράστιες απώλειες που θα ξεπεράσουν το 30%. Αυτό δεν αφορά μόνον το κρατίδιό μας αλλά και τα κρατίδια του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, το Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία-Άνχαλτ, την Κάτω Σαξονία και τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Μιλάμε λοιπόν για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης εθνικών διαστάσεων».

«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο»

Διατηρώντας επί 20 συναπτά έτη το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ο Τιλ Μπάκχαους είναι από τους μακροβιότερους περιφερειακούς υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει ξαναζήσει όλα αυτά τα χρόνια κάτι παρόμοιο;

«Όχι, δεν το έχω ξαναζήσει. Είμαι και αγρότης και αυτό που επίσης δεν έχω ξαναζήσει είναι να ολοκληρώνεται ο θερισμός στο μεγαλύτερο μέρος του την 1η Αυγούστου. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό».

Η κατάσταση αυτή επιβάλλει, σύμφωνα με τον ίδιο, τη λήψη έκτακτων μέτρων:

«Δεν υποφέρει μόνον η αγροτική οικονομία […]. Οι αγρότες, οι οικογενειακές επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, οι κτηνοτρόφοι, όλοι αυτοί χρειάζονται τώρα βοήθεια, και δη γρήγορα».

1 δις ζητούν οι αγρότες

Δεδομένου ότι η μείωση της φετινής σοδειάς αναμένεται να είναι εν μέρει δραματική, ο Γερμανικός Αγροτικός Σύνδεσμος ζητά ήδη αποζημιώσεις ύψους 1 δις ευρώ για να εξισορροπηθούν οι απώλειες των παραγωγών.

«Απαιτείται προσοχή», σχολιάζει ο υπουργός. «Χρειάζεται μια σαφής ανάλυση. Ένα είναι απολύτως σαφές: όταν σε βάθος 5ετίας η μέση σοδειά των αγροτικών επιχειρήσεων είναι μειωμένη κατά 30%, τότε μπορούν να διατεθούν κονδύλια προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες. Μόνον στο δικό μας το κρατίδιο καταγράφουμε αυτό το διάστημα απώλειες μεταξύ 300-350 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος τους θα πρέπει να το καλύψουν οι ίδιοι οι αγρότες. Παράλληλα όμως είναι σημαντικό να στηριχθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου η σοδειά τους να επιστρέψει την επόμενη χρονιά σε κανονικά επίπεδα».

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του αγροτικού συνδέσμου, μόνον από το σιτάρι οι αγρότες αναμένεται να καταγράψουν φέτος απώλειες ύψους 1,4 δις ευρώ.

Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ