Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι την Παρασκευή η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με σειρά επαφών σε ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο.Με πλούσιο πρόγραμμα και σημαντικές συναντήσεις σε ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο μέχρι και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, έφτασε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι η πρώτη επίσκεψη της Ελληνίδας προέδρου στο Βερολίνο από την ανάληψη της θητείας της το 2020.

«Με πολύ μεγάλη χαρά αναμένουμε προσεχώς την Ελληνίδα πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου» είχε πει στην DW ήδη από τον Οκτώβριο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ από τη Μάλτα, όταν την είχε συναντήσει στο πλαίσιο άτυπης συνόδου Ευρωπαίων Προέδρων της Δημοκρατίας. H Eλληνίδα Πρόεδρος βρίσκεται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Βερολίνο για σειρά σημαντικών επαφών, που καταδεικνύουν άλλωστε και τη βαρύτητα της επίσκεψης.

Σειρά επαφών σε ανώτατο επίπεδο

Σήμερα, Τετάρτη, συναντάται στο ιστορικό κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου με την πρόεδρο της γερμανικής βουλής Μπέρμπελ Μπας και θα ακολουθήσει σύντομη περιήγηση στην Πινακοθήκη του Βερολίνου. Αύριο το πρωί αναμένεται στο Προεδρικό Μέγαρο Bellevue, όπου θα την υποδεχθεί ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Είναι προγραμματισμένες σύντομες δηλώσεις πριν από την συνάντηση των ομολόγων, διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βερολίνου.

Αν και αμφότεροι οι αρχηγοί κρατών έχουν συμβολικές και τυπικές κατά κύριο λόγο αρμοδιότητες, αναμένεται να συζητήσουν για ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων ζητημάτων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Δύσης -μάλιστα και οι δύο έχουν επισκεφθεί την εμπόλεμη Ουκρανία- μέχρι τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά και την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο.

Μένει να δούμε βέβαια τι θα προκύψει για το μεγάλο «αγκάθι» των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Εϊναι μια δύσκολη συγκυρία σημειωτέον για τη Γερμανία, η οποία δέχεται μεγάλη πίεση από τη Βαρσοβία για τις δικές της πολεμικές αξιώσεις (ύψους 1,3 τρις ευρώ).

Προγραμματισμένη είναι επίσης επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο σημαντικό Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνο το πρωί της Παρασκευής. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας και πριν αναχωρήσει, η Ελληνίδα πρόεδρος αναμένεται και στην καγκελαρία, όπου θα την υποδεχθεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χωρίς να αναμένονται κοινές δηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία αναλυτές κάνουν λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων του Βερολίνου με την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία, με τη γερμανική κυβέρνηση να έχει δηλώσει τελευταία με πολλές αφορμές αμέριστη στήριξη στις δύο πρωτεύουσες για θέματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας – με φόντο την τουρκική επιθετικότητα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ