Η Ιταλία συνεχίζει να ακολουθεί την γραμμή της. «Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος δεν αλλάζει», λέει η κυβέρνηση της Ρώμης στην απαντητική της επιστολή προς τις Βρυξέλλες.Η μόνη διαφορά είναι ότι προβλέπεται αυστηρή παρακολούθηση της πορείας της οικονομίας. Αν η ανάπτυξη μειωθεί (και δεν φτάσει το προβλεπόμενο 1,5% του ΑΕΠ) θα γίνουν περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου. Παράλληλα, θα πουληθούν κρατικά ακίνητα , συνολικής αξίας δεκαοκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ιταλικού ΑΕΠ.

Το δημόσιο έλλειμμα για το επόμενο έτος δηλαδή θα φτάσει μέχρι το 2,4%. Σε ότι αφορά το χρέος (με τις νέες παρεμβάσεις που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις) προβλέπεται ότι μέσα σε τρία χρόνια θα μειωθεί στο 126%, από το σημερινό 132%. Προβλέψεις οι οποίες για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πολλά ινστιτούτα ανάλυσης συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Εκνευρισμός στις αγορές

«Θεωρούμε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού συνεχίζουν να διατηρούν όλη την αξία τους» επιμένει ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση. Και προσθέτει ότι η αύξηση των δαπανών του δημοσίου θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μείωση της ανάπτυξης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ζητά να μπορέσει να κάνει χρήση ευελιξίας μετά από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Γένοβα αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία λόγω κακοκαιρίας.

Οι αγορές σήμερα αντιδρούν με σχετικό εκνευρισμό και το σπρεντ βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Όλοι περιμένουν βέβαια τις κινήσεις των Βρυξελλών. Για να καταλάβουν αν θα επιβληθούν, τελικά κυρώσεις για υπερβολικό έλλειμμα και εάν η Κομισιόν θα κινηθεί άμεσα ή θα περιμένει, με διάφορες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να περάσει πρώτα η ημερομηνία των Ευρωεκλογών ώστε να μην ευνοηθούν από την όλη σύγκρουση οι ευρωσκεπτικιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ