Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Θεσσαλονίκη. Συγκινητικές στιγμές έζησαν οι Θεσσαλονικείς την ημέρα των εγκαινίων της εκθέσεως για την «Συνεισφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους» που έγινε με κάθε επισημότητα στους χώρους τού Πολεμικού Μουσείου της Συμπρωτεύουσας. Η έκθεση, που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Μουσείου διευθυντής του οποίου είναι το επιτελικό στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας Υποστράτηγος Ιωάννης Κόντης και από την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, περιλαμβάνει όλους τους αγώνες των Κυπρίων στους αγώνες της Ελλάδος, τη δράση και τη μεγάλη τους προσφορά, τις θυσίες και τον ηρωισμό τους σε όλες τις πολεμικές συρράξεις.

Στην μεγαλειώδη αυτή προσπάθεια του Πολεμικού Μουσείου ήταν στιγμές που γοήτευσαν το κοινό και τράβηξαν την προσοχή του.

Την συγκλονιστική έκθεση για τους Κυπρίους τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτριος Ηλίασης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, η Γεν. Πρόξενος των ΗΠΑ Κατερίνα Κέϊ, ο Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέϊ Νεμποκάτοβ, ο Στρατηγός Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Μιχαήλ Κωσταράκος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και πολλών φορέων και σωματείων. Επίσης μεγάλη ήταν η παρουσία αποστράτων και εν ενεργεία αξιωματικών του Στρατού, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες τής εκθέσεως.

Ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Υποστράτηγος Ιωάννης Κόντης κατά την διάρκεια τής ομιλίας του

Ο οικοδεσπότης και στυλοβάτης της έκθεσης Υποστράτηγος Ιωάννης Κόντης απευθυνόμενος από του βήματος τόνισε μεταξύ άλλων: «Με ιδιαιτέρα χαρά και τιμή σάς καλωσορίζω στο Πολεμικό Μουσείο-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της διοργάνωσης τής περιοδικής έκθεσης με θέμα ’Η συνεισφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους’. Στο παλίμψηστο της συλλογικής μνήμης των Ελλήνων, διατηρείται ακεραία η μεγάλη συνεισφορά του Κυπριακού λαού στους αγώνες του Έθνους. Αποφασίσαμε φέτος να αναδείξουμε και προβάλλουμε, μέσα από άγνωστο πρωτογενές έντυπο υλικό και αυθεντικά κειμήλια, την συνεισφορά των Κυπρίων στους αγώνες τού Έθνους, τιμώντας όλους αυτούς που διαχρονικά συνέβαλαν με κάθε μέσο την επίτευξη του σκοπού. Η έκθεση φέτος συνδιοργανώνεται με την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος η οποία ανέλαβε και την ευθύνη αναζήτησης χορηγών της. Χορηγοί της Έκθεσης είναι: Η Cyta, η Αρχιεπισκοπική Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα. Επιθυμώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Γενική Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κα. Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος ιατρό κ. Δημήτριο Ευσταθίου και το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, τον Καθηγητή της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρο κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα συνάδελφο ε.α. κ. Βασίλειο Νικόλτσιο και τέλος τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ευσταθίου Κυριάκο, χωρίς την εμπράγματη βοήθεια και το αμέριστο ενδιαφέρον των οποίων, δεν θα ήτο δυνατόν να πραγματοποιηθεί η παρούσα έκθεση. Επίσης επιθυμώ να ευχαριστήσω δημόσια τους απογόνους των Κυπρίων Αγωνιστών για την ευγενική προσφορά των οικογενειακών τους κειμηλίων για την συγκεκριμένη έκθεση. Σήμερα, με την έκθεση αυτή, στο πρόσωπο των εκλεκτών εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήτοι του κ. Υπουργού, του κ. Πρέσβη, της κας Γ. Προξένου, του Προέδρου της Κυπριακής Εστίας και του Καθηγητού κ. Παπαπολυβίου, τιμάται από το Πολεμικό Μουσείο διαχρονικά όλος ο Ελληνισμός της Κύπρου για την συνεισφορά του στους αγώνες του Έθνους. Θα σας παρουσιαστεί ακολούθως σχετικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα παραγωγής του κινηματογραφικού αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τέλος, επιθυμώ να ευχαριστήσω εγκάρδια όλο το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλλαν για την προετοιμασία και παρουσίαση της εκθέσεως.»

Την υπερηφάνεια τού Κυπριακού λαού μετέφερε ο Υπουργός Άμυνας της Κυριακής Δημοκρατίας Δημήτριος Ηλιάδης στους απανταχού Έλληνες και τόνισε με συγκίνηση:

Ο Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος απονέμει τιμητική πλακέτα στον Υπουργό Άμυνας Κύπρου Δημήτριο Ηλιάδη

«Να μου επιτρέψετε πρώτα, να συγχαρώ τους οργανωτές της ενδιαφέρουσας αυτής έκθεσης το Πολεμικό Μουσείο και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, με μια ιδιαίτερη αναφορά στο διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου κ. Ιωάννη Κόντη που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής, μιας έκθεσης που αναδεικνύει τη συνεισφορά των κυπρίων στους αγώνες του έθνους μέσα από τους ακατάλυτους και αμφίδρομους δεσμούς που συνδέουν τον Ελλαδικό και τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Από το 1400 π.χ που οι αχαιοί αποικίζουν ειρηνικά την Κύπρο μεταφέροντας τον ελληνικό πολιτισμό και καθορίζοντας την ιστορική εξέλιξη του νησιού και τον οραματιστή στρατηγό Κίμωνα που και νεκρός ενίκα, ως τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλέξανδρου και τη Ρωμαϊκή περίοδο με το ομόθρησκο του χριστιανισμού, Κύπριοι και Ελλαδίτες συμπορεύονται ιστορικά.

Στη σύγχρονη ιστορία από τον Κύπριο Ιωάννη Καρατζιά συνεργάτη και σύντροφο τού Ρήγα Φεραίου που τον ακολουθεί στο μαρτυρικό του θάνατο στο Βελιγράδι, ως την Ελληνική επανάσταση, το Μακεδονικό Αγώνα με τη θυσία του δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου στο Μπιλάνι το 1912, τους βαλκανικούς πολέμους, τη Μικρασιατική εκστρατεία, το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, την Εθνική Αντίσταση, τον Απελευθερωτικό μας Αγώνα του 1955-59, την αντιδικτατορική Αντίσταση ενάντια στη χούντα κι’ από το 1974 στην αντιμετώπιση της τουρκικής κατοχής και τον αγώνα για την εξεύρεση μιας δίκαιης υπό της περιστάσεις και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, κυπριακός και ελλαδικός ελληνισμός βρίσκονται σε κοινή πορεία απέναντι σε κοινά προβλήματα, κοινούς κινδύνους, κοινές προκλήσεις, απειλές και κοινές προοπτικές.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου οι απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Η.Ε. δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ε/κ πλευράς δεν είναι αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε. του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Οι συνομιλίες προσκρούουν στη διχοτομική αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται ακόμη και θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση ή προσέγγιση απόψεων, επιδιώκοντας το τελεσίδικο ναυάγιο της διαδικασίας με στόχο την αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος.

Ο Υποστράτηγος Ιωάννης Κόντης απονέμει αναμνηστική πλακέτα στον Πρέσβη της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ

Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Κύπρος με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Η.Π.Α, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας έχουν σαφώς αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διεθνής αυτή αναγνώριση δημιουργεί ένα ανάχωμα, ένα δίχτυ ηθικής, πολιτικής και νομικής προστασίας για την Κύπρο. Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα σε πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Τουρκία, ελλείψει επιχειρημάτων και νομιμοποίησης, καταφεύγει στις απειλές και τις προκλήσεις. Παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη. Δεν θα την ακολουθήσουμε και δεν πρόκειται να παίξουμε το παιγνίδι της έντασης και της καλλιέργειας κλίματος οξύτητας. Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα ως παράγοντας ομαλότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό οφείλει να πράξει και η Τουρκία. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακες. Χρειάζεται συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα, ειρήνη και συνεργασία για να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της περιοχής.

Στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας απαντούμε με μια μεγάλη πρόκληση: Να συνεργαστεί ουσιαστικά για να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα ώστε να γίνει η Κύπρος νησί της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της δημιουργίας, για να μπορέσουμε όλοι οι νόμιμοι πολίτες του κυπριακού κράτους να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας, να αξιοποιήσουμε και να απολαύσουμε τον πλούτο του τόπου μας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και είναι εδώ που αναμένουμε την απάντηση της Τουρκίας.

Θέλουμε και επιδιώκουμε τη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Αυτό να μη το περιμένει κανείς.

Γενική άποψη της αίθουσας

Οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης.

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει πάντα ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας , ολόκληρου του κυπριακού λαού ε/κ και τ/κ. Μόνο ευγνωμοσύνη μπορούμε να εκφράζουμε για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας.

Υπάρχει και ένα άλλο κεφάλαιο. Η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώς αναγκαία. Είναι όρος επιβίωσης. Ας αφήσουμε το φανατισμό και το διχασμό στο παρελθόν. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες. Προχωράνε μπροστά μέσα από το διάλογο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση. Και μεις δεν έχουμε άλλο δρόμο, δεν έχουμε άλλο τρόπο να υπερβούμε τα μεγάλα υπαρξιακά μας προβλήματα εξόν από τη συνεννόηση και την ενότητα. Ακόμη, μόνο με σεβασμό στους συνταγματικούς θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος θα διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα.

Παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε, διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές, να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, να υπερβούμε τις δυσκολίες, να δώσουμε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στο λαό μας. Οι κοινοί αγώνες του ελληνισμού έχουνε και σήμερα στόχους. Μια καινούργια, σύγχρονη, ευημερούσα και δυνατή Ελλάδα. Μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, ένα νησί της ειρήνης, της συνύπαρξης και της προόδου για όλους τους ανθρώπους του, για μας και τα παιδιά μας και τις γενιές που μας έρχονται.»

Ακολούθησε οπτικοακουστικό υλικό και στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους της εκθέσεως από τον Καθηγητή Πέτρο Παπαπολυβίου.

Ο Υποστράτηγος Ιωάννης Κόντης, ο δημοσιογράφος Ιωάννης Δελόγλου και ο Πρόξενος της Ρωσίας Alexey Nebogatov

Παρά το γεγονός της μεγάλης για το Έθνος μας σημασίας της εκθέσεως έλαμψε δια της απουσίας της η Εκκλησία της Ελλάδος ήτοι οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Σταυρουπόλεως-Νεαπόλεως, έλαμψε δια τής απουσίας της εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης!, όπως επίσης και της αξιωματικής αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης!, έλαμψε επίσης δια τής απουσίας της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και των πέριξ διαμερισμάτων! Παρά το γεγονός ότι την εκδήλωση τιμούσε με την παρουσία του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην έναρξη τής εκδήλωσης προσήλθαν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κιλτίδης και Άγγελος Κολοκοτρώνης, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους, μετά την ομιλία του Κύπριου Υπουργού Δημήτριο Ηλιάδη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη, ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας και ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ευτυχώς οι Ένοπλές μας Δυνάμεις τίμησαν επάξια τόσο την παρουσία του Κύπριου Υπουργού όσο και την έκθεση για τη συνεισφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους. Μαζί με αυτούς εκφράζουμε κι εμείς το θαυμασμό μας και συγχαίρουμε τον Υποστράτηγο κ. Ιωάννη Κόντη και τους επιτελείς του για την αξιοθαύμαστη προσπάθειά τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η διεύθυνση του Πολεμικού Μουσείου τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τους Δημήτριου Ηλιάδη Υπουργό Άμυνας Κύπρο, Ιωσήφ Ιωσήφ Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Θεοδώρα Κωνσταντινίδου Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη και Πέτρο Παπαπολυβίου Καθηγητή της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ