Γράφει για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο δημοσιογράφος  Βαγγέλης Πάλλας.

Ξεκίνησε στις 20.09.2013 τις εργασίες του το 20ο  Διεθνές Συμπόσιο για τον Ελληνισμό που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ηράκλειο, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (Κορωναίου 9 πάρκο Θεοτοκόπουλου).

Αντικείμενο του τριήμερου συμποσίου φέτος είναι «Η τεχνολογία των Ελλήνων και η πορεία της στο χρόνο».

 

Η πρώτη ενότητα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και είχε τίτλο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία: από το Μύθο στη Πραγματικότητα». 

 

Η τελετή έναρξης περιλάμβανε το μουσικό συγκρότημα του Σήφη Λιγοψυχάκη και τον όμιλο παιδείας και πολιτισμού “Αετογιάννης”.

 

Ο ενθουσιασμός έκδηλος, τόσο από την πλευρά των ομιλητών, όσο και του ακροατηρίου, το οποίο παρακολούθησε με φανερό ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, υποβάλλοντας στην συνέχεια ερωτήσεις.

 

Την συνεδρία άνοιξε ο συγγραφέας κ. Χρήστος Λάζος, με θέμα «Η διαχρονικότητα της Ελληνικής Τεχνολογίας», ο οποίος κατέδειξε κόντρα σε κατεστημένες αντιλήψεις ότι η ελληνική τεχνολογική ανάπτυξη είναι διαχρονική και δεν σταματά με το πέρασμα από την αρχαία εποχή στο Βυζάντιο.

 

Πολύ ενδιαφέρουσα και η εισήγηση του γνωστού μαθηματικού Ελευθέριου Αργυρόπουλου, ο οποίος παρουσίασε μια λεξαριθμική ανάλυση της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας, με έμφαση στον μηχανισμό των Αντικυθήρων και των όπλων του Εχετλαίου.

 

Την σκυτάλη πήρε ο Δρ. Οφθαλμολογίας Ιωάννης Ασλανίδης, ο οποίος μίλησε για τη διαχρονική συμβολή των Ελλήνων στην παγκοσμία ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη της Οφθαλμολογίας.

 

Η κ. Άννα Τζιροπούλου – Ευσταθίου, καθηγήτρια σε ανώτατες στρατιωτικές σχολές και διευθύντρια της σχολής «Ελληνική Αγωγή», ανέπτυξε το θέμα “Ιπποκράτεια Ιατρική”.

 

 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22.09.2013 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμπόσίου για τον Ελληνισμό, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά — στο Ηράκλειο – Κρήτης.

 

Οι δύο συνεδρίες της τελευταίας ημέρας του Συμποσίου είχαν τίτλο «Η επιστήμη της Τεχνολογίας» και «Αρχιτεκτονική- Μηχανική- Οικοδομική – Μηχανολογία – Ναυτιλία».     

 

Ανάμεσα στους εισηγητές, διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο ακαδημαϊκός κ. Εμμανουήλ Πάσχος (Καθ. Φυσικής στο Παν. DORTMUND της Γερμανίας) και συνεργάτης στην Εφημερίδα μας και ο καθηγητής Νικόλαος Γεωργαντζάς (FORDHAM UNIVERSITY, ΗΠΑ), ο Νίκος Λyγερός, η Μαρία Τζάνη και άλλοι. Πολύ ενδιαφέρουσα και η ομιλία του Γ. Λεκάκη για την μύηση διαμέσου της μουσικής.

 

Οι επιμέρους εισηγήσεις αλλά και η γενική θεματική του Συμποσίου προσέλκυσαν αρκετό κόσμο τόσο κατά την πρώτη ημέρα όσο και καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου.

 

Συντονιστής στο 3ήμερο ήταν ο συνεργάτης μας Πάλλας Βαγγέλης – Δημοσιογράφος.

 

Σκοπός του συμποσίου είναι να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον Έλληνα του χθες και του σήμερα. Και για να δημιουργηθεί η δυναμική πορεία του Ελληνισμού μέσα από τη σύγχρονη Οδύσσεια.

 

Στο πέρας του Συμποσίου βραβεύτηκαν για της προσφοράς τους:

 

το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού,

 

ο δήμαρχος της Ιταλικής πόλης Cava di Tirreni, κύριος Marco Galdi για την προσφορά της μισθοδοσίας του, από την απαρχή της κρίσης και το συνολικό του έργο στην υποστήριξη της χώρας μας.

 

η κα Μαρία Φραγκιαδάκη, για την προσφορά της στην πατρίδα της μέσα από την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως & Κομπανίας (Comunita Ellenica di Napoli e Campania).

 

η Μαρία Τζάνη, ομότιμη καθ. Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, για το έργο της.

 

ο Ανάστος Δημητρόπσυλος, πρόεδρος στην «Εταιρία Ελλήνων Ευεργετών»

 

ο Γιώργος Γκιόλβας, πυρηνικός φυσικός-μηχανολόγος, για το έργο του.

 

ο Πάνος Παππάς, εφευρέτης, φυσικός – μαθηματικός, για το έργο του.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ