Δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα επιβεβαιώνει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Ο τούρκος πρόεδρος δεν δίνει ωστόσο σαφή εικόνα για το ποιες δυνάμεις και πως έχουν μεταφερθεί ήδη εκεί.Την επίσημη επιβεβαίωση για τη μετάβαση τούρκων στρατιωτικών στην Τρίπολη έκανε χθες βράδυ ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο. Δεν έδωσε όμως σαφή εικόνα για το ποιές δυνάμεις και με ποιο τρόπο έχουν φθάσει ήδη εκεί, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο αρχικός ρόλος τους θα είναι ο συντονισμός των δυνάμεων που μάχονται για την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σαράτς.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι για την εμπλοκή στις συγκρούσεις θα βρίσκονται εκεί άλλες μονάδες εκτός του τουρκικού στρατού. Δήλωση που εμμέσως πλην σαφώς οδήγησε στο συμπέρασμα της επιβεβαίωσης των πληροφοριών πως στη Λιβύη βρίσκονται μαχητές από την Συρία.

Η ασάφεια για το θέμα αυτό πάντως συνεχίζεται και σήμερα καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν έχουν μεταβεί εκεί στελέχη του Ελευθέρου Συριακού Στρατού, όπως υποστηρίζουν τις τελευταίες μέρες πηγές από την Λιβύη, είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής πλευράς δεν έχουν μεταβεί στη Λιβύη.

Η Τουρκία θέλει βάσεις σε Αλγερία και Τυνησία

Ασαφές παραμένει επίσης ο τρόπος μετάβασης των τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί την χρήση βάσεων σε Τυνησία και Αλγερία. Μέχρι στιγμής όμως οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα. Τις προσεχείς μέρες ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να επισκεφθεί την Αλγερία για συνομιλίες σχετικά με το εν λόγω αίτημα.

Στο μεταξύ η νέα, κρίσιμη για την Μέση Ανατολή, φάση στην οποία εισήλθαν οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν μετά την δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμαινί ανησυχεί έντονα την Άγκυρα. Οι ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησε επηρεάζουν άμεσα τη Τουρκία που διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν. Η χθεσινή απόφαση της ιρακινής Βουλής να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την χώρα, όσο και να στοχεύει τις αμερικάνικές δυνάμεις, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη και για την Τουρκία που επιχειρεί στο Βόρειο Ιράκ κατά του των Κούρδων του PKK.

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, αλλά και εύθραυστη, μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του Ιράν που δήλωσε ότι πλέον δεν θα τηρήσει την συμφωνία για περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου. Εκτιμάται ότι η επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, αλλά και του Ιράκ θα δυσχεράνουν περεταίρω την θέση της Τουρκίας.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ