Ο Μπιλέντ Μπίλγκι, από την Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων που πρόσκειται στο ΑΚΡ, χαιρετίζει τη γερμανική πρόταση για διεθνή ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, αλλά θεωρεί ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει ήδη τετελεσμένα.Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ στο Σότσι της Ρωσίας ανάμεσα στον πρόεδρο Πούτιν και τον τούρκο ομόλογό του θέτει τις βάσεις για μια νέα τάξη πραγμάτων στη Συρία με αναμφισβήτητο νικητή τον ρώσο πρόεδρο και ηττημένους τους Κούρδους της βόρειας Συρίας. Ικανοποιημένοι είναι όμως και ο πρόεδρος Ασάντ, που αποκτά και πάλι την κυριαρχία σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, αλλά και ο πρόεδρος Ερντογάν, που απέσπασε αυτό που ήθελε, την απομάκρυνση των κούρδων «τρομοκρατών», όπως τους αποκαλεί, από τα νοτιανατολικά σύνορά του και τον έλεγχο μαζί με τους Ρώσους της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Κάπως αργά για διεθνή ζώνη ασφαλείας

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων φαίνεται «μεθ΄εορτής» η πρόταση της γερμανίδας υπουργού Άμυνας για η δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Παρόλα αυτά ο Μπιλέντ Μπίλγκι, γενικός γραμματέας της ΄Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, μια οργάνωση που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα AKP, υποστηρίζει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ότι η Τουρκία δεν θα είχε αντίρρηση. «Νομίζω ότι θα χαίρονταν η Τουρκία με μια διεθνή ζώνη ασφαλείας, κάτι που ζητούσε από την έναρξη του εμφυλίου. Αλλά ελπίζω να μην είναι πολύ αργά για την πρόταση της υπουργού Άμυνας, διότι οι Τούρκοι δημιούργησαν ήδη τετελεσμένα, διαπραγματεύονται με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, και αμφιβάλλω εάν τώρα είναι εύκολο να γίνει, αλλά κι αν υπάρχουν οι στρατιωτικές δυνατότητες».

Ο Μπιλέντ Μπίλγκι, γνωστός στο γερμανικό τηλεοπτικό κοινό από τις αναρίθμητες εμφανίσεις του σε πολιτικά τοκ σόου και υπερασπιστής της πολιτικής Ερντογάν, υποστηρίζει ότι οι επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είναι παράλογες.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας»

«Και θα σας πω και γιατί: αφενός, διότι συνεχώς η Τουρκία δέχεται επιθέσεις από τη συριακή επικράτεια και έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, και αφετέρου, υπάρχει η συμφωνία των Αδάνων του 1998 ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, μια συμφωνία διεθνώς αναγνωρισμένη που ρυθμίζει την καταπολέμηση του PKK». Ο Μπιλέντ Μπίλγκι απορρίπτει το επιχείρημα της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσε η στρατιωτική δράση της μεθόριο με τη Συρία.

«Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους από την έναρξη του εμφυλίου», υπενθυμίζει. «Η Τουρκία φιλοξενεί 4,5 εκ, Σύρους, δεν πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες αλλά για εκατομμύρια. Οι εταίροι άφησαν εντελώς μόνη την Τουρκία να αναλάβει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος. Έπρεπε να δράσει. Έδρασε και δημιούργησε τετελεσμένα»

Τομπίας Αρμπρίστερ (DLF)

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ