Η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προεξοφληθεί από την Άγκυρα ως ιστορικό σημείο καμπής στις σχέσεις των δυο χωρών.H συμφωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα του Μανμπίτς, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, προτάσσεται από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες προεκλογικά επιδιώκει να παρουσιάζει εξομάλυνση στις τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου η συνάντηση αυτή είχε προεξοφληθεί από την Άγκυρα ως ιστορικό σημείο καμπής στις σχέσεις των δυο χωρών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διέρρευσε στο παρασκήνιο την πληροφορία ότι αναμένει την αποχώρηση της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία ΡΥD από το Μανμπιτς εντός 30 ημερών υπό την επίβλεψη αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, στην ίδια κοινή ανακοίνωση η διατύπωση ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση των συνεδριών του μηχανισμού ομάδας εργασίας για την εξεύρεση λύσης στα υπάρχοντα θέματα, δείχνει πως οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει σε όλο το φάσμα των θεμάτων που έχουν φέρει στο ναδίρ τις σχέσεις των δυο χωρών.

Αυτό πάντως που προτάσσεται σε κάθε περίπτωση εν όψει των εκλογών στα τουρκικά ΜΜΕ είναι ότι το ζητούμενο της Άγκυρας για το Μανμπίτς επετεύχθη κι ας απομένει να το δούμε μετεκλογικά, σύμφωνα πάντα με όσα διοχετεύονται στον τύπο από πηγές του Υπ ΕΞ της Τουρκίας.

Αεροπορικές επιδρομές στο όρος Καντί

Παράλληλα χθες ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μοπζντάγ ανακοίνωσαν ουσιαστικά επιχείρηση κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στο όρος Καντίλ όπου βρίσκεται το αρχηγείο του PKK.

Μάλιστα σήμερα το πρωί ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε αεροπορικές επιδρομές στο όρος Καντίλ σκοτώθηκαν 3 κούρδοι του PKK.

Ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ έχει ήδη διπλασιαστεί και έχουν δημιουργηθεί έντεκα σημεία βάσεων. Ο υπουργός Άμυνας ήρθε να συμπληρώσει προεκλογικά την εξαγγελία χερσαίας επιχείρησης στο όρος Καντίλ τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την επιχείρηση αλλά για τον συντονισμό της κατάλληλης χρονικής στιγμής.

Είναι φυσικό αυτές οι εξαγγελίες να βρίσκουν ευήκοα ώτα στο εθνικιστικό ακροατήριο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που αιμορραγεί προς το "Καλό" κόμμα της Μεράλ Άκσενερ, το οποίο φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να έχει ανοδικές τάσεις τις τελευταίες μέρες.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ