Προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και διαστρέβλωση των γεγονότων χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό στην Handelsblatt ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.Σε απάντηση σχετικά με τη συνέντευξη του Κυριάκου Mητσοτάκη στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt o εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι επισημαίνει ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν μειωθεί χάρη στα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με το 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφταναν στην Ευρώπη, ενώ το σημερινό επίπεδο διελεύσεων έχει μειωθεί κατά 94%.

Ο Χαμί Ακσόι κατηγορεί μάλιστα τις χώρες που βρίσκονται στις μεταναστευτικές διαδρομές, επομένως και την Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να παραβλέπουν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Και ζητά τις χώρες που υποφέρουν από τη μετανάστευση να επικεντρωθούν, στην αντιμετώπιση των αιτίων που πυροδοτούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης».

Ακσόι: «Απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Εξωτερικών συνεχίζει κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη και την Ελλάδα: «Όσο κι αν αρνείται να το δει και να το γνωρίζει ο έλληνας πρωθυπουργός, οι παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να ‘επαναπροωθούνται’ (pushed-back) στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Κατά παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών οι άνθρωποι αυτοί υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση. Θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή της συνεργασίας με την Άγκυρα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να προβαίνει σε προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας».

Παράλληλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πλάνα Αφγανών και Πακιστανών μεταναστών, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τούρκους στρατιώτες στον Έβρο, να φέρουν μώλωπες, και να υποστηρίζουν πως ξυλοκοπήθηκαν από ελληνικές αρχές ασφαλείας όταν προσπάθησαν να περάσουν στη Ελλάδα. Όπως επίσης και την είδηση σύλληψης τριών αστυνομικών στις υπηρεσίες διαβατηρίων στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που χρηματίζονταν για να περνούν παράνομοι μετανάστες αλλά και την εξάρθρωση σπείρας που εξασφάλιζε πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ