Διεξοδική συζήτηση για την Τουρκία υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχουν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.Διεξοδική συζήτηση για την Τουρκία υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα έχουν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες συνεδριάζουν με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία είναι το βασικότερο θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, γνωρίζετε ότι οι σχέσεις με τη χώρα αυτή δεν είναι ιδιαιτέρως καλές αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η σημερινή συζήτηση ήταν προγραμματισμένη πριν από τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας με την Αγία Σοφία, ωστόσο θεωρείται πλέον δεδομένο ότι και αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί από τους υπουργούς.

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, η Αθήνα δεν θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για το θέμα της Αγίας Σοφίας, για αυτό το θέμα, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, γιατί δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα αναίρεσης και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.

Η Ελλάδα θα ζητήσει σήμερα από την ΕΕ να έχει έτοιμο έναν κατάλογο με ισχυρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Άγκυρα, δεδομένου ότι πολλές χώρες της ΕΕ, και κυρίως η Γαλλία, θεωρούν απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο λιβυκό ζήτημα και την συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.

Νικόλαος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ