Δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων εκταμιεύονται στην Τουρκία για τα τρία και πλέον εκατομμύρια των προσφύγων που ζουν εν τω μεταξύ στη χώρα. Πώς όμως αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα;Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων στην Τουρκία είναι παιδιά. Ενώ περίπου μισό εκατομμύριο εξ΄ αυτών παρακολουθούν μαθήματα σε τουρκικά σχολεία, άλλα 300.000 παιδιά δεν έχουν αποκτήσει ακόμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα στο πεδίο αυτό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης, και κυρίως η δυνατότητα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, σε όλα τα προσφυγόπουλα. Έτσι δημιουργούνται συνεχώς πολυάριθμα νέα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, κυρίως σχολεία, όπου πηγαίνουν μαζί παιδιά από την Τουρκία και τη Συρία.

«Με λένε Φάτμα, χαίρομαι που σας γνωρίζω», λέει ένα μικρό κοριτσάκι στα τουρκικά που πηγαίνει στην 1η Δημοτικού σε σχολείο του Κιλίς, στα σύνορα με την Τουρκία. «Μου αρέσει το σχολείο, μου αρέσουν τα μαθηματικά, τα παιχνίδια και η γραφή».

Λίγα τα αμιγή συριακά σχολεία

Συνεχίζεις να ζεις στις καρδιές μας, λέει δυνατά η δασκάλα, εννοώντας τον Κεμάλ Ατατούρκ, και τα παιδιά επαναλαμβάνουν. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνον τη γλώσσα αλλά και την αγάπη προς την Τουρκία. Αυτό δεν αρέσει φυσικά σε όλους τους Σύρους γονείς. Ορισμένοι μάλιστα δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε τουρκικά σχολεία ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο. Αμιγή συριακά σχολεία υπάρχουν μόνον σε μεμονωμένους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Στόχος της Τουρκίας και της ευρωπαϊκής αρωγής είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών από τη Συρία. Το εγχείρημα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο. Στο Κιλίς ζουν σήμερα περίπου 100.000 Τούρκοι και άλλοι τόσοι πρόσφυγες. Στις σχολικές τάξεις τα παιδιά από τη Συρία είναι συχνά περισσότερα από τα παιδιά των Τούρκων.

«Είμαι εναντίον των μεικτών τάξεων», λέει μια τουρκάλα μητέρα. «Θα έπρεπε να χωριστούν, για παράδειγμα σε μια πρωινή και μια απογευματινή βάρδια. Τα παιδιά μας δεν καταλαβαίνουν γλωσσικά τα παιδιά από τη Συρία. Και γι΄ αυτό δεν αναπτύσσονται φιλίες. Γιατί να δαπανούν οι δάσκαλοι τόσο χρόνο για τα παιδιά από τη Συρία; Χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώσουν στα δικά μας παιδιά».

Με το όνειρο της επιστροφής

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα όμως δεν περιορίζονται μόνον στα γλωσσικά, λέει ένας διευθυντής σχολείου: «Ο πατέρας αυτού του κοριτσιού ήταν δικαστής στη Συρία. Εδώ περισυλλέγει χαρτιά και χαρτικά. Με πόνεσε και μένα αυτό. Επειδή και το κοριτσάκι φαίνεται να ντρέπεται».

Ένας από τους μαθητές του είναι και ο 15χρονος Σύρος Ντανιέλ ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία εδώ και έξι χρόνια. «Φυσικά και θέλω να παραμείνω καταρχάς στην Τουρκία, να τελειώσω το σχολείο και να σπουδάσω. Αλλά μετέπειτα […] θέλω να επιστρέψω στη Συρία, διότι η πατρίδα μάς χρειάζεται για την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο».

Η Τουρκία λαμβάνει περίπου 3 δις ευρώ για τους πρόσφυγες. 650.000 περίπου προορίζονται για εκπαιδευτικά πρότζεκτ.

Κάριν Ζεντς (ARD) / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ