Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό των ισπανικών αρχών για τη σύλληψη του οδηγού του βαν που σκότωσε 13 άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 100 στη Βαρκελώνη. Τριήμερο πένθος εξήγγειλε ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι.Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου στην πόλη, που ως συνήθως, ήταν γεμάτη τουρίστες. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 14 νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες. Η αστυνομία έχει προχωρήσει στο μεταξύ στη σύλληψη τριών υπόπτων. Πρόκειται για έναν Μαροκινό, έναν Ισπανό από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μελίγια, ενώ άγνωστη είναι μέχρι στιγμής η ταυτότητα του τρίτου ατόμου, το οποίο συνελήφθη στην πόλη Ριπόλ, περίπου 100 χλμ βόρεια της Βαρκελώνης.

Η ισπανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 17χρονου Μαροκινού Μούσα Ουκαμπίρ, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση με το βαν στην καρδιά της Βαρκελώνης. Ήδη χθες οι αρχές συνέλαβαν τον αδερφό του Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος επιβεβαίωσε σε αστυνομικούς ότι ο ανήλικος αδερφός του, του έκλεψε το διαβατήριο για να μπορέσει να νοικιάσει το φορτηγάκι.

13 Γερμανοί μεταξύ των τραυματιών, μερικοί σε κρίσιμη κατάσταση

Την ώρα που οι ισπανικές αρχές συνέχιζαν τη γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του βαν, στο Καμπρίλς, μια παραλιακή κωμόπολη 100 χλμ. νοτίως της Βαρκελώνης, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε πέντε φερόμενους ως τρομοκράτες που φορούσαν ψεύτικες ζώνες με εκρηκτικά και είχαν παρασύρει αρκετούς ανθρώπους με το όχημά τους. Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν. Οι αρχές συνδέουν το περιστατικό με την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με την ισπανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται και Γερμανοί. Μέχρι στιγμής ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τρεις Γερμανοί. Ο εκπρόσωπος του υπΕξ Μάρτιν Σέφερ επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται 13 Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί πως μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και Γερμανοί».

Μεταξύ των θυμάτων -χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες- βρίσκονται πολίτες από τις εξής χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ. Τα υπόλοιπα θύματα προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ και συγκεκριμένα την Αλγερία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, το Περού, την Κούβα, την Αυστραλία και την Κίνα.

Μέρκελ: «Η τρομοκρατία δεν θα μας νικήσει»

Με απόφαση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών, μεσίστια κυματίζουν οι σημαίες στα δημόσια κτήρια σε ένδειξη συμπαράστασης στην Ισπανία. Σε δηλώσεις της σήμερα η καγκελάριος Α. Μέρκελ απηύθυνε έκκληση να μην εγκαταλειφθεί «ο φιλελεύθερος, δυτικός τρόπος ζωής», τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία μας επιφυλάσσει δύσκολες ώρες, αλλά δεν είναι σε θέση να μας νικήσει». Ήδη χθες βράδυ η καγκελάριος εξέφρασε συλλυπητήρια στην ισπανική κυβέρνηση, ενώ σήμερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δήλωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Δεν θα υποκύψουμε, η τρομοκρατία δεν θα μας διχάσει». Από την πλευρά του ο υποψήφιος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς κάνει λόγο μέσω twitter για «δειλή επίθεση στις αξίες μας». Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με την καγκελάριο περιορίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα ως ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Τον αποτροπιασμό τους για την πολύνεκρη επίθεση στην Βαρκελώνη εκφράζουν και μουσουλμάνοι της Γερμανίας. Η μουσουλμανική κοινότητα Αχμαντίγια Μούσλιμ Γιαμάατ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «οι τρομοκρατία είναι επίθεση κατά της διδασκαλίας του Ισλάμ».

dpa, afp, n-tv / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ