Μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν συνιστά «συντριπτική νίκη» όπως θέλει να το διαβάζει το κυβερνών κόμμα, είναι γεγονός ότι το AKP εξακολουθεί να έχει τη στήριξη των περισσότερων Τούρκων. Ποιοί οι λόγοι;Με την ανάγνωση αυτή συμφωνεί και ο Κρίστιαν Μπράκελ, διευθυντής του γραφείου του γερμανικού ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Κωνσταντινούπολη. «Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ηχηρό ράπισμα. Περίμεναν ότι θα κέρδιζαν τις μεγάλες μητροπόλεις. Ειδικά στην πρωτεύουσα το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο. Στην Άγκυρα και για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα, του ρεπουμπλικανικού CHP».

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, το βασικό αίτιο για την εξέλιξη αυτή και το αρνητικό για τον Ερντογάν μήνυμα της κάλπης είναι η καταστροφική οικονομική κατάσταση στη χώρα. «Το AKP επιχείρησε μεν να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Η ύφεση πλήττει στο μεταξύ μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης. Τα τρόφιμα έχουν γίνει πολύ ακριβά. Επιπλέον ο πληθωρισμός ροκανίζει μεγάλο μέρος των μισθών. Θέματα όπως η τρομοκρατία έπαιξαν, αντιθέτως, ελάσσονα ρόλο. Το AKP προσπαθεί μεν εδώ και χρόνια να αναδείξει το θέμα. Στην αντίληψη των ανθρώπων όμως έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα».

Για «συντριπτική νίκη» κάνει λόγο το AKP

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος φυσικά, η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μουσταφά Γενέρογλου. «Δεν χάσαμε ψήφους. Εάν χάσαμε όντως την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη […] θα πρόκειται φυσικά για πικρή απώλεια. Αλλά συνολικά, όταν μιλάει κανείς για απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ερντογάν θα πρέπει να δει ότι οι αριθμοί δείχνουν κάτι άλλο και πως παρά τα προβλήματα τα οποία έχουμε όντως στη χώρα, πετύχαμε μια συντριπτική νίκη».

Μολονότι δεν πρόκειται για «συντριπτική νίκη», είναι γεγονός ότι η «Λαϊκή Συμμαχία» του AKP και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος εξασφάλισε το 52% σχεδόν των ψήφων και παραμένει πρώτη δύναμη.

«Οι συντηρητικοί δεν έχουν εναλλακτική»

Πώς εξηγεί ο διευθυντής του γραφείου του Heinrich-Böll στην Κωνσταντινούπολη Μπράκελ το γεγονός ότι η δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν παραμένει υψηλή;

«Για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει εναλλακτική προς το AKP. Είναι και ζήτημα ταυτότητας: για θρησκευόμενους και συντηρητικούς ανθρώπους τα υπόλοιπα κόμματα δεν προσφέρουν εναλλακτικές. Και ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν στην επαρχία εξακολουθεί να ισχύει η υπόσχεση ευημερίας του AKP που λέει, ‘μπορεί σήμερα να μην είμαστε καλά, αλλά σύντομα θα βελτιωθεί η κατάσταση’. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν αυτή την υπόσχεση».

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος πάντως εμφανίστηκε τη βραδιά των εκλογών ασυνήθιστα σκεπτικός και συγκρατημένος. Τονίζοντας καταρχήν ότι το κόμμα του συγκέντρωσε και πάλι τις περισσότερες ψήφους, επισήμανε ότι προφανώς το κόμμα δεν κατάφερε να «πουλήσει καλά τις επιτυχίες του» και πως θα πρέπει να «διερευνηθούν τα λάθη». Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι σε τέσσερα χρόνια.

Ντάνιελ Χάινριχ

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ