Την ώρα που η Γερμανία παγώνει τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία, Γαλλία και Ισπανία απορρίπτουν ένα εμπάργκο. Ο γερμανός βουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ ζητά μια κοινή, ευρωπαϊκή πολιτική για τις εξαγωγές.Με αφορμή τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Βερολίνο και Παρίσι επιδιώκουν μια κοινή, ευρωπαϊκή αντίδραση έναντι της Σαουδική Αραβίας. Στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας στην Κων/πολη Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει συντονισμός σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στο Ριάν για να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες. Μια μόλις μέρα νωρίτερα τόσο η Γαλλία, όσο και η Ισπανία απέρριπταν την αναστολή εξαγωγών όπλων στην Σαουδική Αραβία, ενώ σε αντίθεση το Βερολίνο είχε διαμηνύσει ότι παγώνει κάθε νέα κυβερνητική άδεια εξαγωγών όπλων στο Ριάντ.

Ο γερμανός φιλελεύθερος βουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πρώην αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θεωρεί σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ότι ο συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις εξαγωγές όπλων κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι: «Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ελέγχου των εξαγωγών όπλων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επομένων ετών. Όλοι θέλουν έναν έλεγχο στις εξαγωγές, υπάρχουν όμως διαφορετικά κριτήρια και προσεγγίσεις μεταξύ των χωρών-μελών. Πιστεύω ωστόσο ότι αν λάβουμε υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις τότε καταλήγουμε στο ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα της πολιτικής ασφαλείας από ότι στο παρελθόν. Που σημαίνει ότι Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία θα πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο για το πώς θα διαμορφωθεί ένας κοινός έλεγχος στις εξαγωγές όπλων».

Ο θάνατος Κασόγκι έστρεψε τη κοινή γνώμη στην Σαουδική Αραβία

Δυστυχώς το ζήτημα των ευρωπαϊκών εξαγωγών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία προέκυψε μετά τη δολοφονία Κασόγκι και όχι με την εμπλοκή του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, διαπιστώνει ο γερμανός βουλευτής. Αναφερόμενος ωστόσο ότι στην διένεξη στην Υεμένη τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι το Ιράν: «Στην Υεμένη παραστρατιωτικές ομάδες σιιτών εξεγείρονται κατά της νόμιμης κυβέρνησης με την υποστήριξη της Τεχεράνης. Ρίχνοντας μια ματιά στην αραβική χερσόνησο διαπιστώνουμε ότι κυρίως η Σαουδική Αραβία και λίγο το Ομάν διαθέτουν κοινά σύνορα με την Υεμένη, όπου λαμβάνει χώρα μια αντιπαράθεση για τις ζώνες επιρροής μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Η επιθετική πολιτική της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή, που απειλεί ακόμα και το Ισραήλ, συνιστά μεγάλο πρόβλημα. Και θα έπρεπε να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό ακριβώς το ζήτημα. Είναι τραγικό ότι λόγω της δολοφονίας Κασόγκι τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται τώρα στην περιοχή, αλλά δυστυχώς έτσι λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης στις δημοκρατίες».

DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ