ortel2Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Με αφορμή την παρουσίαση των νέων προσφορών της τηλεφωνικής εταιρίας Ortel στους μετανάστες που ζουν στην Γερμανία, έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου μια συνέντευξη τύπου με θέμα ” Μετανάστες και η γλώσσα τους: η γλωσσική και τηλεφωνική συμπεριφορά των μεταναστών στην Γερμανία”.

Αναφέροντας λίγα λόγια για την εταιρία, η OrtelMobile είναι μία εταιρία κινητής τηλεφωνίας η οποία στοχεύει στην παγκόσμια επικοινωνία. Δημιουργήθηκε το 2006 ως η πρώτη εταιρία διεθνής τηλεπικοινωνίας και είναι θυγατρική εταιρία της γνωστής E-plus. Μέσα στο διάστημα 8 χρόνων έχει καταφέρει να θεωρείται η εταιρία κινητής τηλεφωνίας των μεταναστών στην Γερμανία.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μεταναστών στην Γερμανία από ευρωπαϊκές και μη χώortel1ρες αυξάνεται με ταχυτάτους ρυθμούς πράγμα που δημιούργησε ανάγκες αλλά και κενά στις προσφορές τηλεπικοινωνίας όλων αυτών των ανθρώπων με την πατρίδα τους. Σε αυτό το σημείο στηρίχτηκε και ξεκίνησε η εταιρία OrtelMobile τον δρόμο της. Πελάτες εκτός από τους μετανάστες που εργάζονται και μένουν μόνιμα στη χώρα είναι φοιτητές από προγράμματα ανταλλαγής πανεπιστημίων αλλά και επαγγελματίες που λόγω εργασίας ταξιδεύουν συχνά στη Γερμανία.

Ο διευθυντής της εταιρίας Ντάνιελ Στάαρμαν ανέλυσε με την βοήθεια των συνεργατών του, μέσω μίας λεπτομερειακής έρευνας που έλαβε χώρα στο Ντυσελντορφ , το πως πραγματοποιείται η χρήση της γερμανικής γλώσσας από τους μετανάστες στην Γερμανία και κατά πόσο έχει γίνει πρώτη γλώσσα επικοινωνίας τους με την πάροδο των χρόνων. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα καθώς το 78% των μεταναστών επικοινωνεί με τον σύντροφο τους στην γερμανική γλώσσα καταρρίπτοντας έτσι το κλισέ ότι οι μετανάστες επιθυμούν να επικοινωνούν στην μητρική τους γλώσσα.

Ωστόσο, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στάθηκε και στο κομμάτι του ύπνου και συγκεκριμένα σε ποιά γλώσσα ονειρεύονται οι μετανάστες, καθώς στα όνειρα λειτουργούμε υποσυνείδητα και εκεί αποκαλύπτεται ποια γλώσσα επικρατεί στην καθημερινή μας επικοινωνία. Ένας στους δυο μετανάστες λοιπόν, ονειρεύεται στα γερμανικά ενώ το 41 % αλλάζει κατά την διάρκεια του ύπνου ανάμεσα στις δύο γλώσσες ( μητρική και γερμανική).

Τέλος, οι γονείς που έχουν παιδιά που βρίσκονται σε μικρή ηλικία και μαθαίνουν την γερμανική γλώσσα επιλέγουν να κινηθούν σε επίπεδο διγλωσσίας. Στο θέμα αυτό την πρωτιά έχουν οι Έλληνες διότι από μικρή ηλικία και λόγω εκπαιδευτικού συστήματος μαθαίνουν να επικοινωνούν σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες συμπεριλαμβανομένης και της μητρικής. Συγκεκριμένα και βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας, το 93% των Ελλήνων ομιλούν τρείς γλώσσες άπταιστα. Το αποτέλεσμα είναι λογικό, δεδομένου ότι οι νέες γενιές εφοδιάζονται με επιπλέον ικανότητες, πρωτίστως ξένων γλωσσών, καθώς η μετανάστευση είναι μονόδρομος ειδικά σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής κρίσης.

Στόχοι την εταιρίας OrtelMobile για το μέλλον, είναι να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα που ψάχνουν φτηνή και προσβάσιμη επικοινωνία σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα , απευθύνεται σε 18 χώρες καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι πολυεθνικής πελατείας. Η καθημερινότητα των μεταναστών στην Γερμανία είναι ήδη αρκετά πολύπλοκη, για αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη εταιρία τηλεπικοινωνίας προσπαθεί να διευκολύνει την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους.

Πρόκειται λοιπόν για μία εταιρία διεθνούς φάσματος, η οποία γεφυρώνει το χάσμα της απόστασης με καλές τιμές και προσφορές που δελεάζουν ολοένα και περισσότερους μετανάστες. Το μέλλον φαντάζει ευοίωνο και για τις δυο πλευρές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ