Αίτημα για παράταση στο Brexit υποχρεώθηκε να καταθέσει ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί. Έστω κι έτσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνει αυτό που είχε αρνηθεί πεισματικά επί τρεις μήνες.Μετά την νέα ταπείνωσή του στο Κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών αρνήθηκε, πριν την υποβολή αιτήματος για νέα τρίμηνη παράταση, να δώσει το πράσινο φως για την συμφωνία που συνήψαν στο παρα πέντε Λονδίνο και Βρυξέλλες, ο Μπόρις Τζόνσον πρἀττει αυτό που είχε ορκιστεί πως θα περἀσει πάνω από το πτώμα του: ζητά δηλαδή νέα παρἀταση της εφαρμογής του άρθρου 50 περί αποχώρησης.

Επικαλούμενος τον νόμο Μπεν που απαγορεύει την έξοδο την 31η Οκτωβρίου, ο ηττηθείς για έκτη φορά πρωθυπουργός, απέστειλε στις Βρυξέλλες δύο επιστολές και ένα αντίγραφο του Νόμου. Η πρώτη επιστολή, που είναι ανυπόγραφη, με αποδέκτη τους "27", αιτείται νέα παράταση έως την 31η Ιανουαρίου. Η δεύτερη επιστολή, υπογεγραμμένη αυτή τη φορά, απευθύνεται προσωπικά στον Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Σε αυτήν ο Μπόρις Τζόνσον τονίζει πως δεν επιθυμεί την παράταση, γιατί θεωρεί πως δεν θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών.

Την Τρίτη η επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία

Αναφέρει επίσης πως είναι αισιόδοξος ότι θα περἀσει την συμφωνία του έως την 31η Οκτωβρίου. Ἠδη δεσμεύτηκε να καταθέσει σχέδιο νόμου στην συνεδρίαση της Τρίτης. Ωστόσο η ήττα στη Βουλή, το Σάββατο, εξαναγκάζει τον κ. Τζόνσον να ζητήσει την παράταση ούτως ή άλλως. Αν δεν το κάνει παραβιἀζει το νόμο, πράξη που θεωρείται εγκληματική και εμπίπτει στην δικαιοδοσία της δικαιοσύνης. Είναι η πρώτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον αγνοεί προτάσεις ακραίων συμβούλων του να αψηφήσει το Κοινοβούλιο ακόμα και με κίνδυνο να συλληφθεί και υπακούει στον νόμο.

Από την πλευρα του, ο Ντόναλντ Τουσκ δεσμεύτηκε το ταχύτερο δυνατόν να ενημερώσει τους ηγέτες των "27" οι οποίοι θα έχουν την τελευταία λέξη για το αν θα δοθεί η παράταση.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ