Ο έλληνας υπ. Οικονομικών διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι υπάρχει δημοσιονομκός χώρος που να δικαιολογεί μέτρα, όπως αναστολή της μείωσης των συντάξεων.Η παραμονή του έλληνα υπουργού Οκονομικών στη γερμανική πρωτεύουσα διήρκησε λίγες μόνο ώρες και είχε ως στόχο να συμμετάσχει σε συνάντηση του δικτύου ομολόγων του από χωρες της ΕΕ, προσκεκλημένων από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές (PES Ecofin Ministerial Network) .

Με αυτήν την ευκαιρία και στο περιθώριο των συζητήσεων ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, αλλά και τον επίσης παρόντα Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την γενική πορεία της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και έθεσε θέμα συντάξεων αναφέροντας ότι από του χρόνου και τα επόμενα χρόνια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πέραν του στόχου του 3,5%, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν από το 2019 οι συνταξιούχοι με την αναστολή ή και κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Άφησε να διαφανεί πως αργότερα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ενδεχομένως κι άλλα μέτρα, όπως μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών. Και τους κάλεσε να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθούν αυτά τα περιθώρια με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο δίνοντας έμφαση στο ότι δεν θα κινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.

Η ενημέρωση έγινε στο περιθώριο συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ από χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρήτρια χώρα. Διοργανωτής ήταν το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Επρόκειτο για κομματική συνάντηση που γίνεται παραδοσιακά λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Ήδη ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε από το Βερολίνο για το Λονδίνο, για να παραστεί στο 13ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αύριο Πέμπτη 20.09, και ώρα 12.30 ο κ.Τσακαλώτος θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών. Επίσης, θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ