Έντονο παρασκήνιο με προσμονή των Ηνωμένων Πολιτειών για απελευθέρωση του πάστορα Μπρόνσον δίνουν το στίγμα της σημερινής δίκης του στη Σμύρνη. Ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.Ο Αμερικανός Πάστορας τα τελευταία 20 χρόνια είχε συλληφθεί με την κατηγορία του πράκτορα και του υποστηρικτή της οργάνωσης του Γκιουλέν και του PKK. Απειλείται με ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών και μετατράπηκε σε μήλον της έριδος μεταξύ Τουρκιάς και ΗΠΑ. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ έπληξαν την τουρκική λίρα.

Φήμες και δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου ότι υπάρχει συμφωνία Αγκύρας και Ουάσιγκτον για απελευθέρωση του, είχαν από το πρωί θετικές επιπτώσεις στις αγορές που προεξόφλησαν μια πιθανή απόφαση απελευθέρωσης, με άνοδο της τουρκικής λίρας.

Σήμερα ο Μπρόνσον μεταφέρθηκε από το σπίτι του όπου βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 5:30 τα ξημερώματα στο δικαστικό μέγαρο.

Περιμένοντας την δικαστική απόφαση

Στο μεταξύ η προσμονή απελευθέρωσης του πάστορα διατυπώνεται ευθέως και με δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νιούερτ, η οποία δήλωσε και πάλι ότι οι ΗΠΑ θέλουν την απελευθέρωσή του ενώ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως θα απελευθερωθεί.

Αν το σενάριο της συμφωνίας ευσταθεί θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα ανταλλάγματα για την Άγκυρα πέρα από την άρση των οικονομικών κυρώσεων αφού και στις ΗΠΑ εκκρεμούν δίκες για την υπόθεση της τουρκικής Χάλκ Μπάνκ αλλά και η έκδοση του Γκιουλέν τον οποίο ζητά επίμονα η Τουρκία.

Ακόμα και με μια καταδικαστική απόφαση που θα επιβληθεί ποινή ίση με τον χρόνο που παρέμεινε ο Μπρόνσον φυλακισμένος ενδέχεται ο πάστορας να απελευθερωθεί και να απελαθεί από την Τουρκία αφού εκκρεμεί τελεσίδικη απόφαση απέλασης του. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται από ώρα σε ώρα και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο της αναβολής της δίκης σε άλλη ημερομηνία, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πάστορας να παραμείνει σε κατ’ οικον περιορισμό στην κατοικία του στην Σμύρνη.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ