Το «σχέδιο β΄» της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο προοίμιο θα κατατεθούν πλήθος προτάσεις βουλευτών.Σε μια προσπάθεια να διχάσει τους ευρωσκεπτικές του κόμματός της, η Τερέζα Μέι αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης του βουλευτή Γκρέιαμ Μπρέιντι, η οποία προβλέπει την αναθεώρηση της συμφωνίας που αναφέρεται στο backstop, δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Βόρειο Ιρλανδία. Αντ΄ αυτού η βρετανική κυβέρνηση καλείται να επεξεργαστεί εναλλακτική μέθοδο εγγύησης της απρόσκοπτης λειτουργίας των συνοριακών ελέγχων που να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δουβλίνο. Η πληροφορία για την κίνηση της πρωθυπουργού εξέπληξε βουλευτές όλων των κομμάτων και παρατηρητές των τεκταινόντων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η δεύτερη ρεαλιστική πρόταση είναι της Υβόν Κούπερ, βουλευτίνας των Εργατικών και υπουργού στις κυβερνήσεις Μπλερ και Μπράουν. Προβλέπει αναβολή της εφαρμογής του άρθρου 50, δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, έως το τέλος του χρόνου. Το σκεπτικό είναι πως τους επόμενους μήνες, οι δύο πλευρές θα επανεξετάσουν, ανεπηρέαστες από κραυγές και απειλές τα σημεία τριβής της συμφωνίας.

Πιέσεις της ΕΕ για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του backstop

Παράλληλα, ο επικεφαλής των «σκληροπυρηνικών» Brexiteers Τζέικομπ Ρις Μογκ φἐρεται να επεξεργάζεται πρόταση επιμήκυνσης έως το τέλος του 2022 των εμπορικών διαπραγματεύσεων, εφόσον προηγουμένως έχει διευθετηθεί το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία. Στην τρίχρονη περίοδο η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις ενός κράτους-μέλους

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες, επιμένουν μεν στο backstop, σε ένδειξη υποστήριξης προς το Δουβλίνο, εν τούτοις, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, ασκούνται πιέσεις σε αριθμό χωρών να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση στο επίμαχο ζήτημα.

Πολλά, επομένως, θα εξαρτηθούν από την υπερψήφιση ή απόρριψη, των προτάσεων για την άρση του αδιεξόδου στην σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ