Αγωνία στην τελική ευθεία της Μπούντεσλιγκα: η Μπάγερν έχασε την ευκαιρία να στεφθεί και τυπικά πρωταθλήτρια, η Μπορούσια Ντόρτμουντ πλησιάζει επικίνδυνα και ο τίτλος θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική.Κάτι χρωστούσε η “στρογγυλή θεά” στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, τον μεγάλο αντίπαλο της Μπάγερν Μονάχου στο γερμανικό πρωτάθλημα. Στις προηγούμενες αγωνιστικές οι Βαυαροί είχαν εκμεταλλευθεί τα στραβοπατήματα της Μπορούσια για να εδραιώσουν την πρωτιά και να είναι σήμερα, για μία ακόμη φορά, αγκαλιά με τον τίτλο. Αλλά το Σάββατο η Λειψία τους χάλασε τα σχέδια και απέσπασε ισοπαλία απέναντι στην ομάδα του Νίκο Κόβατς, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί η Μπορούσια και- μετά από μία δύσκολη νίκη επί της Φορτούνα Ντίσελντορφ- να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής την “αιώνια πρώτη” Μπάγερν. Και οι δύο ομάδες διεκδικούν πλέον επί ίσοις όροις τον τίτλο. Τα πάντα κρίνονται στην τελευταία αγωνιστική με την Ντόρτμουντ να αντιμετωπίζει τη Γκλάντμπαχ στο “ντέρμπι της Δύσης”, ενώ την ίδια στιγμή η Μπάγερν υποδέχεται την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Το Σάββατο κανείς δεν χαρίστηκε στη Μπάγερν. Ούτε η θεωρητικά υποδεέστερη Λειψία, αλλά ούτε και η διαιτησία: ένα εκπληκτικό γκολ με βολέ του Γκορέτσκα στο 50ό λεπτό ακυρώθηκε με τη χρήση VAR, που έδειξε οριακά οφ-σάιντ τον Λεβαντόφσκι. Ο πρόεδρος της Μπάγερν Ούλι Χένες ισχυρίζεται ότι η απόφαση του διατητή ήταν “το ανέκδοτο της χρονιάς”. Πάντως ο ίδιος ο Λέον Γκορέτσκα παραμένει ψύχραιμος: “Παίξαμε με μία καλή ομάδα, που ειδικά στον δεύτερο γύρο είχε την καλύτερη συγκομιδή βαθμών μετά από εμάς” λέει ο μέσος της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας. “Ήταν πολύ σταθεροί στην άμυνα, ενώ εμείς δεν αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες μας. Όσο για το δικό μου γκολ, δεν ξέρω πόσο οφ-σάιντ ήταν, αλλά είναι πίκρα όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο…”

Έβρεξε …γκολ στο Ντόρτμουντ

Όλα αυτά σε ένα παιχνίδι σκληρό, αλλά ελάχιστα θεαματικό. Μισή ώρα πέρασε μέχρι την πρώτη ευκαιρία των Βαυαρών, ενώ από την πλευρά τους οι παίκτες της Λειψίας χρειάστηκαν …76 ολόκληρα λεπτά για να επισκεφθούν με αξιώσεις την περιοχή της Μπάγερν. Την ίδια ώρα Μπορούσια Ντόρτμουντ και Φορτούνα Ντίσελντορφ πρόσφεραν μία γιορτή του ποδοσφαίρου με πέντε γκολ, ένα ακόμη γκολ που όμως ακυρώθηκε ως οφ-σάιντ, ένα χαμένο πέναλτι και …εννέα λεπτά καθυστερήσεων. Τελικά η Μπορούσια επικράτησε με 3-2. Και τώρα, τα πάντα μπορούν να συμβούν, λέει ο μάνατζερ της Μπορούσια Μίχαελ Τσορκ: “Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε κάτι τέτοιο, να κρίνεται το πρωτα΄θλημα την τελευταία στιγμή. Βέβαια η Μπάγερν έχει καλύτερα χαρτιά, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται, ειδικά αυτή την εβδομάδα το είδαμε και πάλι στο Champions League. Ξεκουραζόμαστε λοιπόν για λίγο και την άλλη εβδομάδα πάμε στο Γκλάντμπαχ”.

Μία νίκη απέναντι στη Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ δεν είναι απλή υπόθεση, ποτέ δεν ήταν. Αλλά και η Μπάγερν δεν θα έχει εύκολο έργο υποδεχόμενη την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία φέτος δείχνει χαρακτήρα και έχασε οριακά την πρόκριση στον τελικό του Europa League απέναντι στην Τσέλσι. Επιπλέον, χρειάζεται βαθμούς για να εξασφαλίσει και πάλι την έξοδο στην Ευρώπη. Μπορεί λοιπόν να κερδίσει η Μπορούσια Ντόρτμουντ απέναντι στη Γκλάντμπαχ και την ίδια στιγμή να χάσει η Μπάγερν, μέσα στο Μόναχο, από τη μαχητική Άϊντραχτ; Ναι, υποστηρίζουν οι οπαδοί της Ντόρτμουντ. “Τίποτα δεν τελείωσε πριν …τελειώσει, το όνειρό μας παραμένει ζωντανό”, λέει ένας από αυτούς στη γερμανική ραδιοφωνία μετά τη νίκη απέναντι στη Φορτούνα Ντίσελντορφ. “Ναι, θα μας βοηθήσει η Φρανκφούρτη και θα τα καταφέρουμε, υπάρχει Θεός στο ποδόσφαιρο” λέει μία κυρία που βρέθηκε στο γήπεδο στο πλευρό της Μπορούσια.

Χαλαρός ο Νίκο Κόβατς

Ειρωνία της (ποδοσφαιρικής) ιστορίας: ο προπονητής της Μπάγερν Νίκο Κόβατς καλείται τώρα να κερδίσει την παλιά του ομάδα, δηλαδή την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, για να στεφθεί πρωταθλητής. Παρά το στραβοπάτημα στη Λειψία ο Κροάτης προπονητής της Μπάγερν παραμένει ψύχραιμος, δείχνει να μιλάει από θέση ισχύος και υποστηρίζει ότι το βαυαρικό πανηγύρι του τίτλου έχει απλά αναβληθεί για λίγες μέρες. “Η ζωή γράφει τις πιο ωραίες ιστορίες” λέει ο Κόβατς σε συνέντευξη τύπου μετά τη λευκή ισοπαλία στη Λειψία. “Μπορώ να αγωνιστώ και να διεκδικήσω το πρωτάθλημα απέναντι στην παλιά μου ομάδα, παρότι ξέρω ότι και εκείνη έχει στόχους και διεθνείς φιλοδοξίες. Αλλά θα έχουμε εξαιρετική ατμόσφαιρα στο γήπεδο κι αν είναι να έρθει και το χάπι-εντ, εντάξει, μπορώ να περιμένω ακόμη μια εβδομάδα…”

ARD, tagesschau.de, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ