Μεγαλειώδης υποδοχή του γάλλου προέδρου από τη μία, συνάντηση εργασίας της γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο Τραμπ από την άλλη. Τι επιδιώκουν και τι μπορούν να πετύχουν οι δύο ηγέτες στη Ουάσιγκτον;Είτε το θέλει είτε όχι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να ακούσει αυτήν την εβδομάδα τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες της ΕΕ, επισκέπτονται την Ουάσιγκτον. Δύο επισκέψεις με αισθητές διαφορές. Την ώρα που ο Εμμανουέλ Μακρόν γίνεται δεκτός με ύψιστες τιμές, η σύντομη παραμονή της Άγκελα Μέρκελ την Παρασκευή δεν προβλέπεται να είναι κάτι περισσότερο από μια νηφάλια συνάντηση εργασίας.

Θα είναι η δεύτερη παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου στον Λευκό Οίκο μετά την 17η Μαρτίου 2017. Τότε είχε βρεθεί στην Ουάσιγκτον ως «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου», όπως την είχαν χαρακτηρίσει οι New York Times και η αμερικανική ιστοσελίδα Politico. Σήμερα, μετά από την κοπιαστική και χρονοβόρα διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο και με τη Γερμανία να μην συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, η Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να γίνει δεκτή με παρόμοιους όρους. Επιπλέον, το Βερολίνο επέλεξε να απόσχει από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης στη Συρία. Παρότι υπήρχαν οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας, κανείς δεν έθεσε πραγματικά το αίτημα στη Γερμανία να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας.

Από την πρώτη συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ έμεινε -εκτός των άλλων- στη μνήμη το ατυχές περιστατικό μπροστά στους φωτογράφους, όπου ο αμερικανός πρόεδρος δεν ανταλλάσσει χειραψία με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Βρήκε ο Μακρόν το «κουμπί» του Τραμπ;

Επισκέπτεται λοιπόν ο Εμανουέλ Μακρόν τις ΗΠΑ με τον «αέρα» του ισχυρότερου άνδρα της Ευρώπης; Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη την περίοδο της προεδρίας Τραμπ θα στρωθεί το κόκκινο χαλί προς τιμήν του γάλλου προέδρου. Μια ένδειξη ότι ο νεαρός γάλλος ηγέτης έχει βρει τον τρόπο να προσεγγίσει τον παρορμητικό αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο χαρακτηρίζει επιδεικτικά φίλο του. Γεγονός είναι ότι οι δυο ηγέτες μπορούν να συνυπάρξουν. «Ο Μακρόν μπορεί να πει πράγματα στον Τραμπ που κανείς άλλος διεθνώς δεν μπορεί», σχολίαζαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πριν την τριήμερη επίσκεψη Μακρόν, που έγινε δεκτός χθες τη νύχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης) από τον αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν αυτή η συνάντηση μπορεί να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε υποδεχθεί τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ τον Ιούλιο του 2017 με άκρως λαμπερό τρόπο στο Παρίσι –το πρόγραμμα περιλάμβανε και δείπνο στον Πύργο του Άιφελ, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μακρόν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Τραμπ, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην εφημερίδα Le Monde. «Μάλιστα κατάφερε να γίνει ο μοναδικός συνομιλητής του Τραμπ στην Ευρώπη», εκτιμά ο γάλλος υπουργός.

Ο Τραμπ καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη

Η σχέση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον αμερικανό πρόεδρο είναι μάλλον μέτρια. Το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στον Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την εκλογή του τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, δεν έχει ξεχαστεί από τον αμερικανό πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση τα θέματα συζήτησης των δύο ευρωπαίων ηγετών με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι δεδομένα: η Συρία και η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, το κλίμα και οι κοινές αξίες του ελεύθερου κόσμου. Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί όμως στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Μέχρι την 1η Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να αποφασίσει εάν θα εξαιρέσει τους Ευρωπαίους από την επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ή όχι. Αναλυτές στην Ουάσιγκτον θεωρούν προνομιακό για την ΕΕ το γεγονός ότι οι δύο επισκέψεις γίνονται τόσο κοντά η μία μετά την άλλη, δεδομένου ότι η Αγκ. Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν θα επιχειρήσουν να προωθήσουν κοινές θέσεις.

Μία ακόμη σημαντική ημερομηνία μετά τις επισκέψεις Μακρόν-Μέρκελ είναι και η 12η Μαΐου. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται τότε να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος έχει πολλάκις απειλήσει ότι θα ακυρώσει, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση ο Λευκός Οίκος συνόδευσε την ανακοίνωση της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου με την επισήμανση ότι τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ «θα επαναβεβαιώσουν την γερμανοαμερικανική εταιρική σχέση ως θεμέλιο λίθο των διατλαντικών σχέσεων και της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Dpa / Αρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ