Απαγορευμένων  όπλων το πρόσχημα για  “στρατιωτικό ανθρωπισμό”; . –  Γράφει η

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής.

Η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Συρία έφερε ξανά στην επικαιρότητα τα απαγορευμένα, αλλά υπάρχοντα σε κάθε οπλοστάσιο χημικά και βιολογικά όπλα. Τα χημικά όπλα παρασκευάζονται ευκολότατα είναι φθηνά και σε αυτά ανήκει μια τεράστια γκάμα τοξικών ουσιών από τους ερεθιστικούς παράγοντες (όπως τα γνωστά μας δακρυγόνα) και τις τοξικές ουσίες που προκαλούν φλύκταινες (αέρια μουστάρδας) μέχρι τα νευροτοξικά αέρια (σαρίν) που ήδη χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες στο μετρό του Τόκιο. Παρά την απαγόρευσή τους μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο κατά τον οποίο 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τα χημικά όπλα και 90.000 πέθαναν, τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς στην Αιθιοπία (1935-1936), από τους Ιάπωνες στην Κίνα (1937-1945) από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (1940-1945), από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ (1940-1945) από την Αίγυπτο στην Υεμένη (1963-67) από το Ιράκ κατά του Ιράν (1983-88) και κατά των κούρδων  υπηκόων του (1987-88). Οι ανωτέρω είναι χρήσεις επιβεβαιωμένες από τον ΟΗΕ. Η καταγγελία για χρήση «κίτρινης βροχής» από τους σοβιετικούς στο Αφγανιστάν δεν επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ.

 

Ας σημειωθεί ότι στα χημικά όπλα ανήκουν και τα ‘δακρυγόνα” τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τις δυνάμεις καταστολής όλων των χωρών, ενώ χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσσικές αρχές για τη λύση της ομηρίας από τσετσένους στο θέατρο της Μόσχας (28 Οκτωβρίου 2002) χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διεθνής αντίδραση, αφού θεωρήθηκε ότι εντάσσεται στον ‘πόλεμο κατά της τρομοκρατίας’.

 

 Το 1969 βάσει της εξουσιοδοτημένης έκθεσης του γεν γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Χημικά και βιολογικά όπλα» ο ΟΗΕ προχώρησε στην απαγόρευση  τόσο των χημικών όσο και βιολογικών όπλων (επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή 23-1-2002) . Εν τούτοις τόσο  η Σ. Ένωση όσο και οι ΗΠΑ συνέχισαν την έρευνα και την παραγωγή τους αν και και οι δύο από το 1972 είχαν επικυρώσει τη συνθήκη.

 

Αναλυτικότερα η πρώτη απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων έγινε με τη Διακήρυξη των Βρυξελών και ακολούθησε η Διακήρυξη της Χάγης το 1899 στις οποίες «απαγορευόταν η χρήση βλημάτων με ασφυχτικά και δηλητηριώδη αέρια».

 

Ακολούθησε το Πρωτόκολλο της Γενεύης το 1925 που καταδίκαζε σαφώς την χρήση χημικών και βακτηριολογικών όπλων, αλλά δεν απαγόρευε την έρευνα και αποθήκευση των χημικών όπλων.

 

40 χώρες ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ περίμεναν 50 χρόνια για να επικυρώσουν το ανωτέρω πρωτόκολλο, ενώ το Ιράκ είχε υπογράψει τη Σύμβαση. Ενδεικτική της υποκρισίας των κρατών είναι η απόφαση 2603Α ΧΧΙV του ΟΗΕ (16-12-1969) στην οποία 80 κράτη συνυπέγραψαν την απαγόρευση κάθε χημικού όπλου (και των δακρυγόνων) Πορτογαλία, ΗΠΑ και Αυστραλία καταψήφισαν ενώ 36 χώρες απείχαν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

 

Το 1972 υπογράφεται η Σύμβαση της Γενεύης για τα βιολογικά όπλα και τις τοξίνες και από τις δύο τότε υπερδυνάμεις, η οποία συνέχισε να ισχύει με ανανέωση κάθε 5ετία μέχρι το 1985 οπότε με πρωτοβουλία Ρήγκαν Γκορμπατσόφ υπεγράφη πλήρης απαγόρευση χημικών και βιολογικών όπλων.

 

Ακολούθησε η απόφαση 41/58 Β του ΟΗΕ (3-12-1986) όπου στη Γενική Συνέλευση ψήφισαν 101 υπέρ, 11 κατά και 43 αποχές (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ενώ στο Παρίσι (11-1-1989) το Ιράκ και άλλες 148 χώρες υπέγραψαν και καταδίκασαν την παραγωγή και χρήση χημικών όπλων.

 

Στην Ελλάδα το 1994 επικυρώθηκε η απαγόρευση ανάπτυξης, παρασκευής, χρήσης και φύλαξης των χημικών όπλων για πολεμικούς σκοπούς, αλλά σαφώς αναφέρεται ότι δεν απαγορεύεται η χρήση τους για «σκοπούς διατήρησης δημόσιας τάξης». Έτσι παρατηρείται σήμερα το παράδοξο ουσίες επικίνδυνες για την υγεία των εχθρών να χρησιμοποιούνται ευρύτατα κατά των κατοίκων της ίδιας μας της χώρας.

 

 Τα χημικά όπλα είναι ήδη απαγορευμένα από το Διεθνές δίκαιο  και κανείς δε νομιμοποιείται από οποιαδήποτε τρομοκρατική πράξη -οσονδήποτε τραγική ή αποτρόπαια- να συνεχίσει να παρανομεί χρησιμοποιώντας αυτά τα όπλα κατά αθώων ανύποπτων αμάχων.

 

 Από την άλλη πλευρά είναι υποκρισία, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία οι οποίες εξόπλισαν τον Ασάντ με χημικά όπλα, (από δημοσίευμα του SKYNEWS 29-8-2013χημικά αξίας 12 δις λιρών πούλησε η Βρετανία σε χώρες που τώρα κατηγορεί όπως η Συρία), χώρες οι οποίες εξοπλίζουν τώρα τους αντικαθεστωτικούς, να θέλουν να παίξουν το ρόλο του δικαστή και του αστυνόμου σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως η Μ. Ανατολή. Οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες, τη στιγμή που το Ισραήλ παράνομα κατέχει πυρηνικά και ήδη έχει απειλήσει ότι θα τα χρησιμοποιήσει κατά του Ιράν, που υποστηρίζει τον Άσαντ.

 

Είναι σαφές ότι ο πόλεμος ήδη μαίνεται στην πολύπαθη Συρία. Είναι γενική παραδοχή ότι το καθεστώς Ασαντ (πατρός και υιού) είναι δικτατορικό, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ασαντ πνίγουν με αίμα τις λαικές εξεγέρσεις αλλά κανείς δεν μιλούσε, όσο τα συμφέροντα των δυτικών ευνοούσαν αυτή την καταπιεστική εξουσία. Όμως η ένοπλη επίθεση ενός δυνάστη κατά του ίδιου του λαού του και ο βομβαρδισμός των δικών του πόλεων για να κρατηθεί στην εξουσία δεν είναι γεγονότα πρωτοφανέρωτα. Στην Καμπότζη ο Πολ Ποτ έκανε φρικτή γενοκτονία στον ίδιο του το λαό και η λύτρωση (χωρίς ποτέ να υπάρξει κάθαρση) ήλθε με εισβολή αμερικανών από το Βιετνάμ.

 

 Τώρα μετά το ντόμινο της “αραβικής Άνοιξης”, που τόσο γρήγορα φυλλορόησε παντού -προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το τι κρυβόταν πίσω της- η Συρία μετετράπη σε εμπόλεμη περιοχή. Θα είναι η  επαπειλούμενη επέμβαση των δυτικών, όπως στη Λιβύη, η λύση στο αδιέξοδο, που οι ίδιοι δημιούργησαν ή αντίθετα θα είναι η θρυαλίδα, που θα μεταμορφώσει όλη την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη;

 

Δεν ξεχνάμε ότι η κατοχή -όχι η χρήση που είχε γίνει από το Σανάμ κατά των κούρδων- απαγορευμένων (πυρηνικών) όπλων ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σαν (ψεύτικο όπως αποδείχθηκε) πρόσχημα στον πόλεμο του Ιράκ και ότι η “προστασία αμάχων” του Κοσόβου χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αν και η χρήση χημικών στη Συρία είναι ήδη τραγική πραγματικότητα, κανείς δε μπορεί ακόμη αξιόπιστα να ισχυριστεί ποια πλευρά αξιοποίησε το οπλοστάσιο, που οι ίδιοι οι δυτικοί τους πρόσφεραν.

 

   Εμείς σαν γιατροί εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο πόλεμος ποτέ δεν έλυσε οποιοδήποτε πρόβλημα και καλούμε εδώ και καιρό http://ippnwgr.blogspot.gr/2012/12/blog-post_6.html τον ΟΗΕ ν’ αναζητήσει στη Συρία επειγόντως διπλωματικές λύσεις. Είναι πράγματι παράνομη και απάνθρωπη η χρήση αυτών των όπλων, όπως είπε ο γεν γραμματέας του ΟΗΕ. Δεν καταλαβαίνουμε όμως, πώς είναι ανεκτό να αφήνονται από το Διεθνές Δίκαιο στο απυρόβλητο οι χώρες που κατασκευάζουν και πουλούν αυτά τα όπλα και οι οποίες κατόπιν απειλούν για χρήση τις χώρες τις οποίες οι ίδιες εξόπλισαν .

 

Υπενθυμίζουμε ότι η Σούδα χρησιμοποιείται σαν βάση και υποβρυχίων που μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, ικανές να προκαλέσουν εκτός των άλλων παγκόσμιο “πυρηνικό λιμό” όταν πλήξουν κάποιες πόλεις της γειτονιάς μας. Η ελληνική κυβέρνηση, -παρά την υποτέλεια στην οποία μας έχουν τοποθετήσει  τα Μνημόνια και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ- θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά το ρόλο της στην πολεμική σκακιέρα. Ο ελληνικός λαός παρά το αφόρητο βάρος της παρατεταμένης πια οικονομικής αδυναμίας πρέπει ξανά να διαδηλώσει τα φιλειρηνικά του πιστεύω, όπως το έκανε στους πολέμους του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας. Γιατί χωρίς Ειρήνη οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη είναι αδιανόητη. Ακόμη δε φθάσαμε στον πάτο του βαρελιού της υποτέλειας και ίσως ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μ. Ανατολή να είναι η χαριστική βολή και για την Ελλάδα. Μακάρι να διαψευσθούμε.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ