Το ερώτημα είναι εύλογο εν μέσω πανδημίας. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός επιμένει ότι θα γίνουν και οι προετοιμασίες συνεχίζονται. Αλλά οι Times έχουν άλλη ενημέρωση. Καταλυτική ημερομηνία για την απόφαση η 25η Μαρτίου.Θα γίνουν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι στο Τόκιο εν μέσω πανδημίας; Το ερώτημα πλανάται όχι μόνο στη σκέψη αθλητών, φιλάθλων και μη, αλλά απασχολεί πλέον σοβαρά την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την κυβέρνηση και τους κατοίκους της Ιαπωνίας, καθώς και τηλεοπτικά δίκτυα, χορηγούς και διαφημιστές που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά και τώρα βλέπουν ότι μπορεί και να χάσουν τα προσδοκόμενα κέρδη τους.

Σε αναζήτηση εύσχημου τρόπου ακύρωσης;

Τα ερώτημα έγινε ξανά επίκαιρο με αφορμή δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα Times, η οποία αποκάλυψε ότι η διοργάνωση βρίσκεται ένα βήμα πριν την ακύρωση ή την αναβολή της. Σύμφωνα με πηγές της υπάρχουν «ιδιωτικές» συμφωνίες για να μην γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στόχος τώρα είναι να βρεθεί εύσχημος τρόπος, ώστε να γίνει η ανακοίνωση χωρίς να πληγεί το γόητρο της Ιαπωνίας. Ποιος είναι αυτός; Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα να μετατεθεί χρονικά η ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα να μην αντιδράσει με συναισθηματισμό, να κρατηθούν τα προσχήματα και να δοθούν τιμής ένεκεν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2032 στην Ιαπωνία ως ένδειξη συμπάθειας.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός έσπευσε να διαψεύσει. «Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του καλοκαιριού θα αποτελέσουν την απόδειξη ότι η ανθρωπότητα ξεπέρασε την επιδημία και μια ευκαιρία να μοιραστούμε ότι η και η χώρα μας ξεπέρασε τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι το 2011. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα μέτρα κατά του ιού και να υλοποιήσουμε μιαν αλλαγή που να δίνει σε όλον τον κόσμο ελπίδα και κουράγιο. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες». Ο Στέφαν Γουέιντ, αθλητικογράφος στο Associated Press, υποστηρίζει πάντως ότι η ημέρα που θα δώσει την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα είναι η 25η Μαρτίου.

Ζήτημα γοήτρου για την Ιαπωνία

Εκείνη την ημέρα η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι από τη νότια Ιαπωνία. Επί 4 μήνες 10.000 δρομείς θα διασχίσουν τη χώρα για να την μεταφέρουν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο. Θα ήταν παράλογο να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία για να ανακοινωθεί στη συνέχεια η ακύρωση των Αγώνων.

Πάντως η κοινή γνώμη είναι κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Και το ερώτημα τώρα είναι γιατί οι αρχές συνεχίζουν να επιμένουν. «Επειδή η Ιαπωνία, έχει ήδη επενδύσει 25 τρις δολάρια» επισημαίνει ο Στέφαν Γουέιντ. «Εκτός αυτού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απομυζά το 75% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα κατ’ εκτίμηση ποσό των 3 τρις δολαρίων. Δεν έχουν την πολυτέλεια να μην γίνουν οι Αγώνες. Αλλά εάν η Ιαπωνία αποτύχει, 6 μήνες αργότερα η Κίνα διοργανώνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι μια θεμιτή εξέλιξη από γεωπολιτική άποψη για την Ιαπωνία. Δηλαδή να γίνουν οι Αγώνες στην Κίνα και η Ιαπωνία να μην είναι σε θέση να τους κάνει».

Σε περίπτωση που γίνουν το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι διαφορετικοί. Ίσως οι αθλητές έρθουν αργότερα και αναχωρήσουν γρηγορότερα και να κρατηθούν μακριά από το κοινό. Την λύση ίσως δώσει η τηλεόραση που θα εστιάζει στο αγώνισμα για να δίνεται η εντύπωση ότι τίποτα δεν άλλαξε από προηγούμενους Αγώνες. Σε αυτήν την λύση φαίνεται να προσανατολίζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / AP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ