Ο γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής καλείται να στελεχώσει την ομάδα για τα επικείμενα φιλικά της Εθνικής Γερμανίας. Μετά το φιάσκο του Μουντιάλ στη Ρωσία η συζήτηση περί «Γερμανών» και «ξένων» συνεχίζεται.Γερμανοί διεθνείς ποδοσφαιριστές με ξένες ρίζες εναντίον παικτών χωρίς ξένους προγόνους; Ο γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής Γιόαχιμ Λεβ θα ανακοινώσει αύριο (Τετάρτη) την αποστολή της Εθνική Γερμανίας για τα επικείμενα φιλικά παιχνίδια. Ο κόουτς της «Νατσιοναλμάνσαφτ» βρίσκεται αντιμέτωπος με πληροφορίες περί ύπαρξης ενός χάσματος εντός της ομάδας –ένα χάσμα που φέρεται να χάλασε το κλίμα της γερμανικής αποστολής και στο καταστροφικό για τη Γερμανία Μουντιάλ της Ρωσίας.

Σχετικές εκτιμήσεις και υποθέσεις για ύπαρξη αντίπαλων «στρατοπέδων» εντός Εθνικής Γερμανίας έκαναν το γερμανικό περιοδικό Spiegel και η εφημερίδα Bild στην αρχή της εβδομάδας. Ανεξάρτητα πάντως από τον βαθμό εγκυρότητας των δημοσιευμάτων αυτών, το ομαδικό πνεύμα παραμένει ζητούμενο για την ομάδα. «Ξέρουμε ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα εντατικά στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ξαναγίνουμε πραγματική ομάδα», δήλωσε ο μάνατζερ της Εθνικής Γερμανίας Όλιβερ Μπίρχοφ στην Bild. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ράινχαρντ Γκρίντελ ανακοίνωσε ενόψει των δύο φιλικών αγώνων απέναντι στη Γαλλία στις 6 Σεπτεμβρίου και τα Περού στις 9 του ίδιου μήνα, ότι σκοπεύει να απευθυνθεί στο συμβούλιο της εθνικής ομάδας.

Το φερόμενο ρήγμα εντός της ομάδας λέγεται ότι χωρίζει παίκτες όπως ο Ζερόμ Μποατένγκ, ο Αντόνιο Ρούντιγκερ, ο Λιρόι Σανέ (που δεν ήταν μέλος της τελικής αποστολής στο Μουντιάλ), τον Μεσούτ Οζίλ, που αποσύρθηκε από την εθνική επιρρίπτοντας κατηγορίες περί ρατσισμού, αλλά και ο Γιούλιαν Ντράξλερ, που τραβούν την προσοχή με το εκκεντρικό τους ντύσιμο και στιλ, από ποδοσφαιριστές όπως ο Μύλλερ και Χούμελς, οι οποίοι έχουν πιο συντηρητικό και χαμηλών τόνων στιλ.

Αποστολή η ανοικοδόμηση ομαδικού πνεύματος

Το χάσμα μέσα στην Εθνική Γερμανίας φαίνεται να απορρέει κυρίως από τον διαφορετικό τρόπο ζωής και λιγότερο από τη διαφορετική καταγωγή ή τις ξένες ρίζες αρκετών γερμανών διεθνών. Πάντως όλη η συζήτηση περί αφοσίωσης παικτών με ξένες ρίζες στην Εθνική Γερμανίας, που ξέσπασε με αφορμή την επίμαχη φωτογραφία του Μεσούτ Οζίλ και του Ιλκάι Γκύντογκαν (αμφότεροι με τουρκικές ρίζες) με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δεν πέρασε ασχολίαστη ούτε από τη γερμανίδα καγκελάριο. «Πρέπει να ενδιαφερθούμε για το πώς αισθάνονται οι εμπλεκόμενοι. Όταν κάποιος με μεταναστευτική καταγωγή, είτε είναι ο Οζίλ είτε κάποιος άλλος, μας λέει ότι δεν τον μεταχειρίζονται καλά σε αυτήν την κοινωνία, τότε πρέπει τουλάχιστον να τον πάρω στα σοβαρά και να το συζητήσω μαζί του», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη πρόσφατη καλοκαιρινή συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Ο Γιόαχιμ Λεβ είχε καταφέρει να οικοδομήσει ομαδικό κλίμα ενόψει του θριαμβευτικού για τη Γερμανία Μουντιάλ στη Βραζιλία το 2014. Τότε υπήρχε το ζήτημα της συνύπαρξης των διεθνών που αγωνίζονταν στην Μπάγερν Μονάχου με αυτούς που έπαιζαν στην Μπορούσια Ντόρτμουντ –τους παίκτες των δύο βασικών ανταγωνιστικών στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ο γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής είχε επιτελέσει τότε το δύσκολο έργο της συσπείρωσης με ιδανικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της Εθνικής Γερμανίας Μπάστιαν Σβαϊνστάγκερ, ο Γιόαχιμ Λεβ είναι ικανός να εξομαλύνει και πάλι τις διαφορές εντός της ομάδας βγάζοντας τα σωστά συμπεράσματα από το φιάσκο της Ρωσίας. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Λεβ έχει τα προσόντα προκειμένου να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να κάνει τις ορθές αλλαγές. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτήν τη δουλειά», τόνισε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014.

Άρνε Ρίχτερ, Κλάους Μπέργκμαν (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ