Ραγδαίες εξελίξεις στο συγκυβερνών κόμμα των Πέντε Αστέρων μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν σήμερα διαδικτυακά αν θέλουν τον Λουίτζι Ντι Μάιο αρχηγό.Τα Πέντε Αστέρια αποφασίζουν σήμερα για το πολιτικό τους μέλλον. Τα μέλη θα ψηφίσουν στο διαδίκτυο για το αν θέλουν να παραμείνει αρχηγός του κινήματος ο υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Η όλη διαδικασία οφείλεται στο αρνητικό εκλογικό τους αποτέλεσμα, που δεν ξεπέρασε το 17%. «Εσείς είστε οι μόνοι στους οποίους πρέπει να δώσω αναφορά. Εσείς αποφασίζετε», τόνισε ο Ντι Μάιο απευθυνόμενος στα εγγεγραμμένα μέλη της πολιτικής του δύναμης.

Αισθητό το προβάδισμα της Λέγκας εντός και εκτός της κυβέρνησης

Όλα δείχνουν ότι προς το παρόν η ηγεσία του κινήματος δεν θα αλλάξει διότι αυτή είναι και η βούληση του ιδρυτή των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο. Την ίδια ώρα όμως είναι σαφές ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Μέσα σε ένα χρόνο η Λέγκα κατάφερε να κερδίσει κύριο ρόλο μέσα στην κυβέρνηση και να αποδυναμώσει αισθητά τους Πεντάστερους.

Και κατά συνέπεια τώρα ο Ματέο Σαλβίνι επιμένει ότι πρέπει να εγκριθούν αμέσως τα δικά του μέτρα: πρόστιμα στα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, μια και μοναδική φορολογική κλίμακα στο 15% και νέος νόμος για την ασφάλεια.

Για την φορολογική μεταρρύθμιση μάλιστα ζητά να βρεθούν τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Ιταλία για την συνεχή αύξηση του δημόσιου χρέους της. Αυτό που όλοι προσπαθούν να καταλάβουν είναι πόσο θα μπορέσει να διαρκέσει η σημερινή κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Στόχος της Λέγκας η μελλοντική συγκυβέρνηση με την άκρα δεξιά

Τα Πέντε Αστέρια κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και ο πειρασμός να γυρίσουν στην αντιπολίτευση είναι τεράστιος. Ενώ ο Σαλβίνι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θέλει να κυβερνήσει μόνος του μαζί με την υπόλοιπη άκρα δεξιά.

Η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έλαβαν το 40% των ψήφων στις ευρωεκλογές. Θεωρητικά αν πετύχουν το ίδιο ποσοστό και στις βουλευτικές εκλογές θα μπορέσουν να κυβερνήσουν και χωρίς να είναι ανάγκη να συνεργαστούν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μεγάλο μέρος του ιταλικού τύπου γράφει σήμερα ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει καθοριστικές απαντήσεις, τόσο για το ιταλικό χρέος όσο και για το έλλειμμα. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος φυσικά δεν είναι η στάση των Βρυξελλών αλλά η εκτίναξη του σπρεντ.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ