Σε περίοδο κινητικότητας εισέρχονται τα κόμματα στη Βρετανία μετά την απόφαση των 27 για τρίμηνη παράταση σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Διεργασίες ενόψει τις σημερινής ψηφοφορίας για πρόωρες εκλογές.Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση των 27, με την οποία δίδεται παράταση τριών μηνών έως την 31η Ιανουαρίου, για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας περί αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μετά από μόλις 30 λεπτά συνομιλιών οι 27 πρέσβεις έβγαλαν την απόφασή τους.

Η Γαλλία, η μόνη χώρα η οποία είχε αντιρρήσεις στην χορήγηση μακροχρόνιας παράτασης, ενέδωσε στις εκκλήσεις των 26 χωρών να συστρατευθεί προκειμένου να μην θεωρηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση υπεύθυνη για την έξοδο της Βρετανίας δίχως συμφωνία. Το νέο στοιχείο της απόφασης είναι η λέξη «flextension», στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ, βάσει της οποίας σε περίπτωση υπερψήφισης της συμφωνίας νωρίτερα από την 31η Ιανουαρίου η παράταση τερματίζεται.

Διχασμένοι οι Εργατικοί για πρόωρες εκλογές

Η απόφαση των 27 κοινοποιείται λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με ημερομηνία την 12η Δεκεμβρίου. Προκειμένου να περάσει, απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, ήτοι 434 επί συνόλου 650. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθούν οι 434 ψήφοι δίχως την υποστήριξη των Εργατικών. Όμως για αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι διχασμένη.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι ακροαριστεροί του κινήματος «Μομέντουμ» συμφωνούν με τις πρόωρες εκλογές έχοντας απέναντί τους την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που φοβούνται, και δικαίως, ότι το κόμμα θα πάθει πανωλεθρία. Τον διχασμό των Εργατικών σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Για τον λόγο αυτό κατέθεσαν κοινή πρόταση με την οποία ζητούν εκλογές στις 8 Δεκεμβρίου. Η απόφαση των δύο μικρότερων κομμάτων έπληξε ως κεραυνός εν αιθρία το Εργατικό Κόμμα. Στελέχη του κατηγορούν της ηγεσίες τους για επιχείρηση αλίευσης ψήφων. Είναι πολύ πιθανόν η πρόταση τους να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, και πάλι ο ποθητός αριθμός των 434 δεν βγαίνει, δίχως την στήριξη από μεγάλη μερίδα βουλευτών των Εργατικών.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ