8.500 άνθρωποι διασώθηκαν τις ημέρες του Πάσχα στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Ο Χανς-Πέτερ Μπουρσάουερ, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Sea Eye εκτιμά ότι οι ροές θα συνεχιστούν.8.500 άνθρωποι εκτιμάται ότι διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο με άκρως ακατάλληλα σκάφη, με στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη. Εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν με πλοία στις επιχειρήσεις διάσωσης κάνουν λόγο για πρωτόγνωρα δραματικές συνθήκες. Ο Χανς-Πέτερ Μπουρσάουερ, εκπρόσωπος της Sea Eye δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι το πλήρωμα της οργάνωσης επιχειρούσε επί 90 ώρες χωρίς διάλειμμα, διασώζοντας από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Κυριακή του Πάσχα 200 άτομα.

Όπως τόνισε, «φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί αυτό. Δεν είναι μεμονωμένο συμβάν. Συνέβη και πέρσι. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν επί εβδομάδες ή μέρες εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών δεν αποπλέουν πρόσφυγες από τη Λιβύη. Μετά, όταν βελτιώνεται ο καιρός, έρχονται ταυτόχρονα όλοι μαζί».

«Διεστραμμένη» μια συμφωνία με τη Λιβύη

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης προτείνει την ενίσχυση της παρουσίας των διαθέσιμων πλοίων της Frontex στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών προκειμένου να διασώζονται άμεσα οι πρόσφυγες. Όπως είπε, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις πολιτικών για αισθητή μείωση των προσφυγικών ροών. «Οι καιρικές συνθήκες τη φετινή άνοιξη ήταν ευνοϊκές για τους πρόσφυγες. Γι' αυτό και οι ροές ξεκίνησαν στη θάλασσα πολύ νωρίτερα συγκριτικά με πέρσι. Και ήδη έχουν πνιγεί πολλοί άνθρωποι φέτος. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι μάλλον δεν υπάρχει κανένας λόγος χαλάρωσης», εκτίμησε.

Επιδίωξη πολλών ευρωπαίων ηγετών είναι η σύναψη μιας συμφωνίας με τη Λιβύη με στόχο οι πρόσφυγες να μένουν εκεί και να τους παρέχεται βοήθεια επί τόπου, ώστε να μην καταφεύγουν στην Ευρώπη. Ο Χανς-Πέτερ Μπουρσάουερ καταδικάζει απερίφραστα αυτή την ιδέα. «Η Λιβύη είναι μια χώρα όπου μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες σαν ζώα, τους κρατούν σε εγκαταστάσεις που μοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης και όπου επικρατούν συνθήκες αναγκαστικής εκπόρνευσης και καταναγκαστικής εργασίας. Το να κάνει κάποιος μια συμφωνία με αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να πω, το θεωρώ διεστραμμένο», σχολίασε.

Μάρτιν Ζαγκάτα (dlf) / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ