«Θα την ξανακτίσουμε την Παναγία των Παρισίων», υποσχέθηκε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη φωτιά που κατέστρεψε χθες ένα μεγάλο μέρος του εμβληματικού Καθεδρικού Ναού της γαλλικής πρωτεύουσας.Με εμφανή συγκίνηση, στο προαύλιο της εκκλησίας, δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Παρισίων Μισέλ Οπετί, τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό και άλλων προσωπικοτήτων, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι «το χειρότερο είχε αποφευχθεί, παρ’ ότι η μάχη δεν είχε ακόμα εντελώς κερδηθεί». Η ώρα ήταν 23:30 και μόλις ο επικεφαλής των πυροσβεστών είχε διαβεβαιώσει ότι το κτίριο, η πρόσοψη και οι πύργοι «θα σωθούν».

«Αυτός ο καθεδρικός ναός είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, η φαντασία μας, ο χώρος όπου ζήσαμε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος «στο σύνολο των συμπατριωτών», όπως είπε.

«Αυτή η ιστορία είναι η δική μας, καίγεται, και γνωρίζω τη θλίψη, τον εσωτερικό τρόμο που ένιωσαν πολλοί συμπολίτες. Αυτό που συνέβη σήμερα βράδυ στο Παρίσι και στο ναό της Παναγίας, είναι ένα μεγάλο δράμα και οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των πυροσβεστών αναγνώρισε ότι «χάρη στο κουράγιό τους η πρόσοψη και οι δυο πύργοι δεν κατέρρευσαν. Αλλά απόψε θα ήθελα να έχω και ένα λόγο ελπίδας» πρόσθεσε. «Είναι η υπερηφάνεια που πρέπει να νιώθουμε. Υπερηφάνεια για αυτούς που αγωνίστηκαν ώστε να μη συμβούν τα χειρότερα, υπερηφάνεια για αυτούς τους πυροσβέστες. Υπερηφάνεια και για αυτόν τον καθεδρικό ναό που οικοδομήσαμε πριν από 800 και πλέον χρόνια και που μέσα από τους αιώνες πετύχαμε να τον μεγαλώσουμε και βελτιώσουμε. Αυτόν τον ναό θα τον ξαναχτίσουμε, όλοι μαζί. Είναι μέρος του γαλλικού πεπρωμένου. Δεσμεύομαι επ’ αυτού γι’ αυτό και αύριο θα ανοίξει μια διαδικασία εγγραφής (για τη συγκέντρωση χρημάτων) σε εθνικό επίπεδο, αλλά και πέρα από τα σύνορα», κατέληξε ο πρόεδρος.

Ενωμένοι μέσα στη θλίψη τους οι Γάλλοι

Αυτό το «όλοι μαζί» του προέδρου είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση στους πολίτες και στα μέσα ενημέρωσης και η εξαγγελία έγινε αυθόρμητα αποδεκτή. Λαός και πολιτευόμενοι φάνηκαν ενωμένοι μέσα στη θλίψη, ως η τραγωδία της Παναγίας να απάλειψε διαιρέσεις και διχασμούς.

Το παράδοξο για τον Εμ. Μακρόν είναι ότι είχε προετοιμασθεί χθες για ένα Διάγγελμα που θα απηύθυνε σε μια κοινωνία εξαιρετικά διηρημένη ύστερη από την πεντάμηνη κρίση των κίτρινων γιλέκων. Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων που εκδηλώθηκε μόλις μια ώρα πριν την ομιλία του, τον υποχρέωσε να αναβάλει το διάγγελμα, χωρίς να έχει ορισθεί ακόμα νέα ημερομηνία.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα για την ώρα. Εδώ και μήνες όμως είχαν ξεκινήσει σημαντικές εργασίες αναπαλαίωσης στην οροφή, όπου έχει στηθεί ειδική σκαλωσιά. Μια πρώτη υπόθεση των πυροσβεστών είναι ότι η φωτιά θα μπορούσε να συνδέεται με τις εκεί εργασίες. Δόθηκε όμως εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ