Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ φέρεται να έδωσε εντολή για μερική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία. Ωστόσο ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Πεντάγωνο επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής τα σχέδια.Γύρω στους 35.000 Αμερικανούς στρατιώτες σταθμεύουν στη Γερμανία. Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου ο αριθμός τους ήταν δεκαπλάσιος. Ο Ντόναλτ Τραμπ αποφάσισε όμως να περιορίσει τον αριθμό τους κατά 10.000. Τουλάχιστον αυτό είναι γνωστό από αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος μέχρι στιγμής να υπάρξει επίσημη αντίδραση από γερμανικής πλευράς. «Όταν θα υπάρξουν επίσημες πληροφορίες, τότε θα τοποθετηθούμε. Μόνο δημοσιεύματα του Τύπου δεν αρκούν».

Ακόμα και εάν μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες, η είδηση προκάλεσε αναταραχή στο Βερολίνο. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Πέτερ Μπάγερ, συντονιστής των διατλαντικών σχέσεων, δήλωσε πως «μια τέτοια αποχώρηση θα κλόνιζε τους πυλώνες των διατλαντικών σχέσεων». Ο κομματικός του φίλος Γιόχαν Βάντεφουλ θεωρεί πως οι δηλώσεις Τραμπ είναι ένας τρόπος να ξυπνήσει η Ευρώπη και να καταλάβει πως θα πρέπει στρατιωτικά να βασιστεί στις δυνάμεις της. Το ίδιο ζητά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μύντσενιχ.

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν προστατεύουν μόνο τους Γερμανούς

Κριτική στον Τραμπ για το θέμα αυτό ασκούν και αμερικανικοί στρατιωτικοί κύκλοι. Ο Μπεν Χοντζ, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο οποίος πριν από τη συνταξιοδότησή του είχε σταθμεύσει στο Βισμπάντεν, προειδοποιούσε μέσω tweet ότι μια αποχώρηση θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος» και ένα «δώρο» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να προστατεύουν τους Γερμανούς. Είναι μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για να προστατεύσουν όλα τα μέλη συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ απειλεί τη Γερμανία με απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων με τη δικαιολογία ότι το Βερολίνο επωφελείται από την αμερικανική προστασία χωρίς όμως να δαπανά αρκετά χρήματα για την άμυνα. Κατά τη γνώμη του η Πολωνία, η οποία δαπανά ποσοστιαία περισσότερα χρήματα για την άμυνα, θα πρέπει να ανταμειφθεί. Πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα στην Ουάσινγκτον έριξε την ιδέα να μεταφερθούν αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία στην Πολωνία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε τώρα πως ελπίζει σε περίπτωση που τα αμερικανικά στρατεύματα φύγουν από τη Γερμανία να μετατεθούν στην Πολωνία.

Σχεδόν απίθανη η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου

Ακόμα και εάν ο Τραμπ το εννοεί σοβαρά, είναι εξαιρετικά δύσκολη η υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Οι αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία είναι πολύ σημαντικές. Από το αεροδρόμιο του Ράμσταϊν ξεκινούν οι αποστολές για την Εγγύς και Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Από τα κεντρικά στη Στουτγάρδη οι Αμερικανοί συντονίζουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη και την Αφρική. Το αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Λάντστουλ έξω από το Ράμσταϊν είναι το μεγαλύτερο στο είδος του εκτός ΗΠΑ. Ακόμα και εάν μειωθεί δραστικά ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών, η Γερμανία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη. Και εάν τα στρατεύματα μεταφέρονταν στην Πολωνία, οι Ρώσοι θα το εκλάμβαναν ως τεράστια πρόκληση και κανείς στο ΝΑΤΟ δεν θα είχε συμφέρον για μια τέτοια εξέλιξη.

Τότε γιατί ο Τραμπ φέρεται να προέβη σε τέτοιες δηλώσεις; Μήπως γιατί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν προτίθεται να πάει στη συνάντηση των G7 στο τέλος Ιουνίου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού; Πολύ πιθανόν να μην υπάρχει καν σχέδιο πίσω από όλα αυτά. Εδώ και πέντε μέρες κανείς από τον Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά.

Πολύ πιθανόν να πρόκειται μόνο για απειλές και όχι για σχέδιο, όπως δήλωσε ο Τζον Κόρνμπλουμ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Κρίστοφ Χάσελμπαχ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ