Εφετείο των Παρισίων αποφάσισε την επανάληψη της δίκης για τυχόν ποινικές ευθύνες της Air France και της Airbus. Οι συνήγοροί τους προσφεύγουν στον Αρειο Πάγο.Πέρασαν 12 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία του μοιραίου αεροσκάφους της Air France, όταν πετώντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο προς το Παρίσι χάθηκε από το ραντάρ. Επέβαιναν συνολικά 228 άτομα που “κατάπιε” ο παγωμένος Ατλαντικός ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας.. Τα 12 άτομα ήταν πλήρωμα. Ακολούθησε ένα πρώτο δικαστήριο το 2019, το οποίο ελλείψει στοιχείων για τυχόν ποινική ευθύνη των δύο εταιρειών, οδήγησε στην απαλλαγή όχι μόνο της Air France, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας Airbus. Έτσι ο φάκελος μπήκε στο αρχείο.

Για τους συγγενείς των θυμάτων δεν απέμεινε για παρηγοριά παρά ένα μνημείο για τους νεκρούς που τοποθετήθηκε στο νεκροταφείο Περ Λασέζ των Παρισίων. Η σημερινή απόφαση του Εφετείου, που καλεί Air France και Airbus να καθίσουν και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας δίνει νέες ελπίδες στις οικογένειες, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει και δίκη.

Άγνωστο τί οδήγησε στην πτώση του αεροσκάφους

Γιατί οι συνήγοροι των δύο εταιρειών ενδέχεται να προσβάλουν την απόφαση. Ούτε έχει γίνει γνωστό εάν προέκυψαν νέα στοιχεία, στα οποία βασίζει το Εφετείο την απόφαση να να ακυρώσει την απαλλακτική απόφαση του 2019. Ήδη οι δικηγόροι των δύο εταιρειών ανακοίνωσαν άμεσα ότι προτίθενται να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο. Ιδιαίτερα οι δικηγόροι της Air France αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ποινική ευθύνη που οδήγησε στην τραγωδία.

Παραμένει λοιπόν προς το παρόν η εκτίμηση ότι αιτία της αεροπορικής τραγωδίας ήταν οι κρύσταλλοι πάγου που κάλυψαν τους ανιχνευτές μέτρησης της ταχύτητας, επηρέασαν τις μετρήσεις και αποπροσανατόλισαν τους πιλότους. Άγνωστο παραμένει επίσης εάν οι πιλότοι είχαν ποτέ εκπαιδευτεί για τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Το μέλλον θα δείξει έαν λυθεί δια παντός ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην ιστορία της αεροπορίας

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ