Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ενέκρινε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου. Απούσα, όπως αναμενόταν, η Μεγάλη Βρετανία στη νέα Κομισιόν.461 ψήφοι υπέρ, 157 κατά, 89 αποχές. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σημαίνει μία εντυπωσιακή πλειοψηφία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Κολλέγιο των Επιτρόπων- πλειοψηφία μεγαλύτερη από εκείνη που είχε εξασφαλίσει πριν από πέντε χρόνια ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Μετά το «πράσινο φως» από το Στρασβούργο η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή με καθυστέρηση ενός μήνα λόγω της απόρριψης από την Ευρωβουλή τριών από τους αρχικούς υποψηφίους για το Κολλέγιο των Επιτρόπων.

«Πιάνουμε δουλειά» ήταν το κεντρικό σύνθημα στην ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης. Ήταν μία ομιλία που δεν περιείχε νέες εξαγγελίες, είχε όμως στοχευμένες αναφορές στην Ανατολική Ευρώπη, την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, την ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία, αλλά και στο προσφυγικό.

«Προώθηση» του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής

Σημαντικός ρόλος στο προσφυγικό ζήτημα προβλέπεται για τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αν και ο τίτλος στο χαρτοφυλάκιό του έχει αλλάξει. «Προώθηση» και όχι «προστασία» του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι ο νέος τίτλος. Πριν από πέντε χρόνια ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ υποσχόταν ενώπιον των ευρωβουλευτών μία «πολιτική» Επιτροπή, ενώ σήμερα η Οϋρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για μία «γεωπολιτική» Επιτροπή, δηλαδή μία Κομισιόν που θα παρεμβαίνει, που θα μιλάει με αυτοπεποίθηση.

Αυτοπεποίθηση θα χρειαστεί και στην εμπλοκή με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αρνείται να στείλει Επίτρoπο. Έτσι, η «Ευρώπη των 28» διαθέτει μέχρι την υλοποίηση του Brexit 27 Επιτρόπους (περιλαμβανομένης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν). Θεωρητικά οι αποφάσεις μίας ελλιπούς Κομισιόν θα μπορούσαν να ακυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάντως η κρατούσα άποψη στις Βρυξέλλες είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται νομικός κίνδυνος, καθώς η φον ντερ Λάιεν έχει κάνει ό,τι μπορεί για να συμπεριληφθεί Βρετανός Επίτροπος στη Κομισιόν, απειλώντας μάλιστα από την πλευρά της το Λονδίνο με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ