Θερμότατης και πρωτοφανούς υποδοχής έτυχαν χθες Δευτέρα οι πρώτοι γερμανοί τουρίστες που έφτασαν στη Μαγιόρκα της Ισπανίας στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. «Ήταν σαν να επιστρέφαμε από τη σελήνη».Από χθες Δευτέρα το αγαπημένο νησί των Γερμανών άρχισε να υποδέχεται και πάλι τους πρώτους τουρίστες. Η προερχόμενη από το Ντίσελντορφ γεμάτη πτήση της TUI με 189 επιβάτες έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Son Sant Joan της Πάλμα στη Μαγιόρκα. «Περιμέναμε πέντε μήνες για να ταξιδέψουμε και πάλι στη Μαγιόρκα και τη Μεσόγειο και είμαστε πανευτυχείς που ήρθε επιτέλους αυτή η στιγμή» είπε ο Γκέοργκ Κέσμπαχ από την Κολωνία, που μαζί με τη σύζυγό του συγκαταλέγονταν στους πρώτους Γερμανούς που ανοίγουν τη φετινή τουριστική περίοδο στη Μαγιόρκα.

Οι πρώτοι αυτοί τουρίστες έγιναν δεκτοί με εμφανή ενθουσιασμό αλλά και χειροκροτήματα από το προσωπικό των ξενοδοχείων και τους ισπανούς πολιτικούς που τους περίμεναν. Ακόμη και περαστικοί χειροκροτούσαν όταν οι ταξιδιώτες αποβιβάζονταν από τα λεωφορεία που τους μετέφεραν στα ξενοδοχεία. «Δεν έχω λόγια, χαίρονται πραγματικά που ήρθαμε» είπε ο Χανς Γκερχάρντινγκερ που συγκαταλέγονταν στους αφιχθέντες.

«Δεν αισθάνθηκα ανασφάλεια στο αεροπλάνο»

Πάνω από 100 δημοσιογράφοι περίμεναν την άφιξη της πρώτης αυτής μετά από μήνες πτήσης με τουρίστες από τη Γερμανία. «Αισθάνθηκα σαν να επιστρέφαμε από ταξίδι στη σελήνη» είπε με ενθουσιασμό ο γερμανός τουρίστας Ντάνιελ Βίνερ. Οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν βέβαια για όλους πρωτόγνωρες, όπως επισήμανε. «Κάθεται ο ένας δίπλα στον άλλο και οι ώμοι ακουμπάνε, αλλά όλοι φοράνε μάσκες. Δεν αισθάνθηκα ανασφάλεια».

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος η Ισπανία επιτρέπει καταρχάς την άφιξη 10.900 ταξιδιωτών από τη Γερμανία σε νησιά των Βαλεαρίδων προκειμένου να δοκιμαστούν στην πράξη τα μέτρα ασφαλείας την εποχή του κορωνοϊού από μικρό αριθμό επισκεπτών, πριν ανοίξουν οι πύλες της χώρας για όλους. Ο λόγος που επελέγη η Γερμανία είναι ότι από εκεί προέρχονται παραδοσιακά οι περισσότεροι τουρίστες και αφετέρου επειδή η χώρα παρουσιάζει παρόμοια επιδημιολογική εικόνα με την Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισπανικός τουρισμός επρόκειτο να ανοίξει την 1η Ιουλίου. Με φόντο τη μείωση των κρουσμάτων αλλά και τις πιέσεις του τουριστικού κλάδου η ισπανική κυβέρνηση μετέθεσε τελικώς την ημερομηνία νωρίτερα και συγκεκριμένα για τις 21 Ιουνίου. Κατά συνέπεια περιορίζεται χρονικά και η διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος.

Φως στην άκρη του τούνελ

«Σήμερα βλέπουμε για πρώτη φορά φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε χθες η περιφερειάρχης των Βαλεαρίδων Νήσων Φρανσίνα Αρμενγκόλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τις πρώτες αφίξεις.

«Ποτέ άλλοτε δεν ήταν για μένα τόσο σημαντικό να σας υποδεχτώ εδώ σήμερα» είπε από την πλευρά της η Κάρμεν Ριού, επικεφαλής της αλυσίδας Riu Hotels & Resorts.

Τους κατοίκους της Μαγιόρκα ευχαρίστησε εκ μέρους των πελατών του ο εκπρόσωπος της TUI Ζεμπάστιαν Έμπελ. Ο ίδιος έκανε λόγο για «υψηλά υγειονομικά στάνταρ» σημειώνοντας ότι οι Βαλεαρίδες παρουσίασαν ένα «προοδευτικό και άνευ προηγουμένου σχέδιο για την ασφάλεια των εργαζομένων, των πολιτών και των πελατών». Με τον τρόπο αυτό «θέτουν πρότυπα για τον τουρισμό» όπως είπε.

Η δε ανταπόκριση των Γερμανών ήταν μεγάλη. «Οι πρώτες διαθέσιμες ημερομηνίες στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος εξαντλήθηκαν εντός 36 ωρών» όπως είπε.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ